StoryEditorOCM
Zoom danaSTEKLI SVJETSKU SLAVU I "PUKLI"

2Cellos se razilaze nakon sedam godina, a sve je krenulo nizbrdo još prije još dvije godine, kad je Luka zatražio promjenu

30. listopada 2018. - 12:56
2cellos_arena52-020717

"Tata je konačno kući", napisao je 28. travnja ove godine na svom Instagram profilu Luka Šulić, uz Stjepana Hausera druga polovica planetarno uspješnog 2Cellos dvojca, koji je, izgradivši svjetsku glazbenu karijeru, ispunio dječačke snove.

Fotografijom na kojoj u zrak podiže sinčića Vala iskreno je dao do znanja kako su njegovi snovi dobili potpuni smisao tek zasnivanjem obitelji i očinstvom, dok se Stjepan za sada još uopće ne vidi u nekakvoj tradicionalnoj zajednici i skloniji je načinu življenja izvan, kako je objasnio, "zadanih normi i formi u životu".

Upravo u Lukinu i Stjepanovu različitom životnom pristupu leže ključni razlozi prekretnice 2Cellos karijere, čija će dvojica protagonista do travnja sljedeće godine odraditi australsku i američku turneju, a potom uzeti predah i vidjeti što i kako dalje.

"Napravit ćemo jedan zdrav odmak, rekapitulirati sve u glavi i kad dođemo k sebi, ako ikad dođemo k sebi, možemo nastaviti dalje" - izjavio je Hauser navodeći kako su obojica, a učestalo su to ponavljali u svojim intervjuima, godinama bili akteri suludog tempa od 200-tinjak letova godišnje, gomile koncerata na svim krajevima svijeta, nebrojenih snimanja i intervjua...

Ne želi propustiti sinovo odrastanje

Ok, Stjepan bi, kao adrenalinski tip, još dugo mogao sudjelovati u tom žrvnju, ali Luki je obitelj neizmjerno važna, naprosto ne želi propustiti sinovljevo odrastanje i biti zakinut za dimenziju mirnog, familijarnog života zbog čega mu dugotrajno izbivanje iz mariborskog doma nikako ne odgovara.

Posljednje dvije godine Luka je, doznajemo, priželjkivao da njihov koncertni pohod po svijetu ne traje dulje od dva tjedna u komadu, dok nemirnom Stjepanovu duhu intenzitet glazbenih obveza i duljina turneja nisu teško padali.

Kako su sazrijevali i istodobno gradili zajedničku karijeru Lukina i Stjepanova različitost sve je više dolazila do izražaja, baš kao i njihovi životni planovi, pa je bilo pitanje dana kada će na tapet doći neminovno "dosta".

Cellosi su se, uostalom, u proteklih sedam godina poprilično naradili, pri čemu su zaradili ozbiljan novac i postali slavni, a sada se, naprosto, razilaze u željama, pa je njihova najava o uzimanju stanke od svibnja sljedeće godine sasvim razumljiva. Ipak, o bilo kakvom razlazu 2Cellos nema ni govora – veli njihov producent Miro Vidović...

– Raspad ne postoji! Kakav ugovor?! Nema tu ugovora, pa njih dvojica vezani su kao dva brata, samo što Luka želi voditi mirniji, obiteljski život, a naš je Stjepan nemirna duša i ne želi sjediti kući. Zato će, kad se Luki ne bude htjelo, Stjepan napraviti solo koncert kao što je to najprije bio slučaj s "Lisinskim", a ovoga ljeta i s pulskom Arenom.

Tu i tamo kad njegova nemirna duša odluči malo "prošarati" solo i pokupiti koju curu, ovo je dakako šala, odsvirat će samostalan koncert – uz smiješak će Miro Vidović potvrđujući, ipak, kako će od svibnja sljedeće godine s projektom 2Cellos "sve usporiti".

– Obojica će i dalje svirati, a kad budu radili odvojeno, bit će to isključivo koncerti klasične glazbe. Sedam godina nisu stali, sedam godina prihvaćali su ama baš sve, svaki koncert, svaki intervju, sva moguća snimanja... Nikad ništa nisu odbili – ističe Vidović.

'Nikad se neću smiriti'

Od svibnja 2019. Luka će napokon imati više vremena za obitelj, a Stjepanu će ostati dovoljno prostora za ispunjavanje vlastitih ambicija. Koliko je Šuliću obitelj važna dao nam je do znanja u intervjuu prošloga proljeća, uoči 2Cellos koncerta u Spaladium Areni. U jeku snimanja albuma u Zagrebu s njim su bili supruga i sin, dragocjene trenutke zajedništva na Mariboru bliskoj lokaciji nikako nisu htjeli propustiti.

– Nije lako uskladiti sve to, ali hvala Bogu, imam super suprugu, Tamara je isto tako samostalna. Moja i njezina obitelj pomažu oko djeteta, no meni je najteže kad dugo ne vidim sina – iskren je bio Luka. Koliko se po tom pitanju razlikuje od Stjepana svjedoče, pak, Hauserove rečenice iz intervjua koji smo vodili godinu ranije.

– Cijeli svijet je moj dom. Gdje god se nalazim, super mi je. Luka i ja smo u ovom tempu već šest godina, ali ja sam lud, meni nikad dosta, nabrijan sam dvjesto posto. Nisam toliko obiteljski čovjek. Svjestan sam da je moja misija ići po svijetu i širiti ljubav prema glazbi. Jednostavno, nikad se skrasiti nego uvijek nešto novo.

Nikad se neću smiriti. Dok ne umrem. A mislim da se, i kad umrem, neću smiriti. Djeca?! A što ja znam?! Nisam još spreman za to. Polako... I sam sam još veliko dijete – rekao nam je Stjepan, od tada ne promijenivši mišljenje.

 

Neslućeni uspjesi

Stjepan Hauser (32) i godinu dana mlađi Luka Šulić prije sedam godina vjerojatno nisu ni slutili da će im se dogoditi uspjeh o kojem su dotad mogli samo sanjati.

Iako su se upoznali još za vrijeme studentskih dana u Zagrebu gdje su pohađali Glazbenu akademiju, nakon čega su školovanje nastavili u Velikoj Britaniji, Luka u Londonu, a Stjepan u Manchesteru, prvi zajednički uradak javnosti su prezentirali u siječnju 2011.

Ta je godina ujedno označila i prekretnicu u njihovim životima: obrada pjesme "Smooth Criminal" preminulog kralja popa Michaela Jacksona u prva dva tjedna na YouTubeu pregledana je više od tri milijuna puta. Nevjerojatna brojka nagnala ih je da se umjesto sviranja klasične glazbe više posvete obradama poznatih pop i rock pjesama, što se pokazalo kao pun pogodak jer ih je zamijetio ni više ni manje nego – Elton John.

Nedugo nakon izlaska njihova albuma prvijenca slavni britanski pjevač pozvao je 2Cellose u ljeto 2011. da mu se pridruže na njegovoj aktualnoj turneji, a s njim su tijekom karijere nastupali na više od 100 koncerata, i postali veliki prijatelji.

Da dvojica dotad anonimnih Hrvata nisu tek tako zakoračili u svijet šoubiza i da im se smiješi nešto što se možda događa samo u hollywoodskim filmovima, pokazalo je veliko zanimanje svjetske javnosti za njihov rad. Američka komičarka Ellen DeGeneres i bloger Perez Hilton među prvima su u svojim televizijskim emisijama ugostili 2Cellose koju su se pojavili i u trećoj sezoni iznimno gledane serije za mlade "Glee", i to kao prvi instrumentalni glazbenici.

Dosad su izdali šest albuma, a tadašnji hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović prigodom obilježavanja Dana državnosti 2014. odlikovao ih je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Jednim od najvažnijih nastupa karijere smatraju pojavljivanje na otvorenju finala Lige prvaka u Kijevu koje je bilo u svibnju ove godine. Tada su pred međunarodnom publikom odsvirali himnu ovog velikog natjecanja dok su igrači Liverpoola i Real Madrida izlazili na nogometni travnjak. Da nešto ne štima s 2Cellosima dalo se naslutiti još u kolovozu jer je Hauser u pulskoj Areni održao samostalan koncert s isključivo samostalnim repertoarom i njemu omiljenim djelima svjetske klasike.

I dok se Luka Šulić skrasio u braku s poduzetnicom Tamarom iz Slovenije i postao prije godinu dana ponosni tata malog Vala, sudbina je htjela da nakon dvije i pol godine Stjepan Hauser prekine s Jelenom Rozgom. O razlozima ljubavnog kraha nikad nisu javno govorili, čak su svojedobno s društvenih mreža izbrisali sve zajedničke fotografije i na taj način uklonili tragove nekadašnje veze. Hauser često izjavljuje kako se još ne vidi kao obiteljski čovjek, no možda mu baš ova pauza u karijeri donese i neku novu ljubav.
 

Vinko Paić

 

24. travanj 2024 11:34