StoryEditorOCM
Zoom danaVELIKA FOTOGALERIJA: KRILA OLUJE UGOSTILA POZNATE FRANCUZE

Pogledajte kako je izgledao njihov susret na nebu iznad zadarskog kanala

Piše MORH
19. rujna 2019. - 21:10

Hrvatska i francuska akrobatska grupa Krila Oluje i Patrouille de France izveli zajednički prelet iznad zadarskog kanala i trenažne letove u vojarni u Zemuniku Francuska akrobatska grupa sletjela je u danas s deset aviona Alpha Jet u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, u dvodnevni prijateljski posjet našoj najpoznatijoj akro grupi. Ovo je prvo gostovanje Patrouille de France u Hrvatskoj, a Krila Oluje su ih dočekala u blizini Zadra gdje su iznad zadarskog kanala izveli zajednički prelet s ukupno 14 aviona.

Formaciju je predvodio vođa Krila Oluje satnik Darko Belančić, a iz jednog od aviona Pilatus PC-9M dobrodošlicu Francuzima poželio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša. Pozdravni prelet dvaju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je i veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière u pratnji načelnika stožera 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnika Borisa Panića.

Satnik Belančić kazao je kako su nakon „Frecce Tricolora" i „Red Arrowsa" ugostili još jednu prestižnu akrobatsku grupu te time potvrdili iznimno dobre i prijateljske odnose s najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama.

- Posebno impresivan bio je pozdravni zajednički prelet iznad zadarskog kanala i na neki način najavio kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine na prvom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu „CROIMAS 2020". Naravno, to je bila i neizbježna tema naših razgovora s pilotima Patrouille de France koji pozdravljaju odluku o organizaciji hrvatskog mitinga, a kroz zajedničke trenažne letove imali smo jedinstvenu prigodu upoznati sve elemente naših letačkih programa - istaknuo je satnik Belančić.

 


Akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva „Patrouille de France" je osnovana 1953., a matična zrakoplovna baza im je Salon-de-Provence. Lete u sastavu od osam aviona Dassault Alpha Jet i jedina su akrobatska grupa u svijetu koja je imala pilotkinju na poziciji vođe grupe (2009. - 2010. bojnica Virginie Guyot). Među napoznatijim patronima „Patrouille de France" na godišnjoj razini mogu se istaknuti Alain Delon (1988.), Princ Albert II (1993.) i Carla Bruni Sarkozy (2010.) Avion na kojem lete „Patrouille de France" Dassault Alpha Jet postiže maksimalnu brzinu od oko 1 000 kilometara na sat dok je maksimalna visina leta oko 14 000 metara.
 
26. travanj 2024 19:42