StoryEditorOCM
Zoom danaFOTO: SRAMOTAN IZGLED SVEUČILIŠNOG KAMPUSA

Svastike, ustaška U, mrzilačke parole... "krase" zidove oko škola i zgrada javne namjene. Nitko ne reagira niti je ikoga briga

Piše M.K.
17. listopada 2019. - 22:38
20191017_131100

Prostor bivše vojarne opet je išaran uvredljivim grafitima. Iako je na fasadama zgrada vidljivo kako su prijašnje škrabotine prebojane, zadnja dva mjeseca zidove su opet ukrasile nacističke svastike, slova U, natpisi A.C.A.B., Ubi Srbina, smrt novinarima, smrt pandurima, fuck antifa...

Što je najgore, natpisi su izloženi pogledima učenika koji pohađaju Medicinsku, Poljoprivrednu i Glazbenu školu, a išarane su i zgrade koje koriste razne udruge, prenoćište za beskućnike i druge institucije javne namjene.

O prostoru bivše vojarne Franka Lisice nitko ne brine, što se vidi po stanju okoliša koji je zapušten i praktično prepušten vandalima. Na parkiralištu izmeđe sveučilišnog kampusa, Studentskog doma i spomenutih škola, često bude razbijenog stakla, klupe su potrgane, zelene površine zapuštene (osim onih koje za potrebe nastave uređuje Poljoprivredna škola).

Nedavno smo Sveučilištu u Zadru, koji je nominalni korisnik prostora bivšeg kampusa, poslali pitanja u vezi stalnih problema s javnim prostorom bivše vojarne Franka Lisice, kojega zajednički dijeli čitav niz institucija, od Sveučilišnog kampusa, Glazbene, Medicinske i Poljoprivredne škole, Studentskog doma, Caritasa, Pučke kuhinje, Socijalne samoposluge, raznih udruga, poligona autoškole pa sve do terena Sportskog centra. Pitali smo nadležne na Sveučilištu u kakvom je pravnom statusu titular vlasništva tog prostora? Na koji bi način trebalo ustrojiti održavanje i nadzor prostora? Može li se Sveučilište uopće brinuti o tom prostoru ili bi na neki drugi način trebalo urediti ovlasti po pitanju nadzora i održavanja tog prostora? Nismo dobili nikakav odgovor.

Vrijeme prolazi, a javni prostor - kako zelene površine tako i ceste koje povezuju taj prostor – sve su zapuštenije. Od rupa na kolniku, odbačenog smeća, slomljenih stabala, otvorenih šahtova, do izostanka prometne regulacije na ulicama, neadekvatne osvjetljenosti, vandalskih ispada i razbijanja stakla na parkingu...

Iz Grada Zadra - koji jedini donekle povremeno preko svojih službi održava prohodnost ulica i kakvo-takvo stanje zelenila – poručuju kako je prostor pod upravljanjem Sveučilišta, ali ga istovremeno koriste institucije i udruge koje smo naveli. Iz Grada navode kako Sveučilište nema resurse kojim bi trenutno održali komunalni red u prostoru, a niti kolnik nije dio nerazvrstanih cesta pod upravljanjem Grada.

Stoga prizor sa fasada zgrada u bivšoj vojarni nije slučajan i zapravo odražava stanje (ne)brige nad prostorom, kojega je MORH dao na upravljanje Sveučilištu, odnosno Gradu, što je za svaku pohvalu. Na žalost ne i izgled okoliša koji je jednom rječju – sramotan.

19. travanj 2024 16:44