StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDE STIŽU JEDNA ZA DRUGOM

NK Zadar gubi klupske prostorije i svlačionice - Grad "nema pravnog interesa"!

31. siječnja 2017. - 15:55
nk

Četvrt stoljeća dugačak skandal oko vlasništva nad svlačionicama i klupskim prostorijama NK Zadra prošao je najprije Općinski, potom Županijski sud, odluka Vrhovnog suda još je na čekanju, a sada je jednu presudu donio i Trgovački sud u Zadru, pa će nakon već najavljene žalbe ovu pravosudnu trakavicu zaključiti i Visoki trgovački sud. Po prošlotjednoj presudi sutkinje Ane Markač, NK Zadar u roku od 15 dana mora, "oslobođenu stvari i osoba", predati nekretninu koju godinama koristi tvrtki Adriatica.net iz Zagreba.

Adriatica.net je kao vlasnik zgrade i čestice zemljišta od 709 kvadratnih metara tužila NK Zadar jer se "protupravno nalazi u posjedu predmetne nekretnine". Klupski odvjetnici su tvrdili da Adriatica.net nije niti može biti vlasnik bez obzira što je tako upisano u zemljišne knjige – upis je bio nezakonit, jer se radi o zgradi i zemljištu koje je "sastavni dio nogometnog stadiona na Stanovima" s prostorijama neophodnim za njegovo funkcioniranje (kotlovnica, sanitarni čvorovi, svlačionice, klupske prostorije). Ukratko, Klub je tvrdio da je riječ o "neraskidivoj cjelini" sportske građevine kojoj po Zakonu o sportu vlasnik može biti samo Grad Zadar.

Radi se o nekretnini koju je bivša Skupština općine Zadar početkom 1979. godine, pred Mediteranske igre, dala na korištenje NK Zadru radi izgradnje upravne zgrade i pomoćnog igrališta. Ključni detalj u cijeloj priči je rješenje što ga je 28. lipnja 1990., neposredno nakon prvih višestranačkih izbora, potpisao nekadašnji ministar, a tadašnji predsjednik Komisije za imovinsko-pravne poslove Skupštine općine Zadar Joso Škara. Tim se rješenjem poduzeću Zadarkomerc odobrava "uknjižba prava korištenja" na spornu česticu zemljišta, ali se navodi i to da je privatna tvrtka Zadarkomerc, inače u vlasništvu Ante Jurjevića, postala - "pravni sljednik NK Zadra"!?

Sve dalje je bila "rutina 90-tih godina": Jurjevićeva tvrtka je uzela kredit za koji je klupska nekretnina poslužila kao pokriće, a nakon što kredit nije vraćen, u zemljišne se knjige kao vlasnik upisuje Croatia osiguranje!

NK Zadar pokreće sudski spor i na Općinskom sudu pobjeđuje, ali nakon žalbe Croatia osiguranja Županijski sud preinačuje presudu u korist COS čime ona postaje pravomoćna. Kasnije je odlukom Croatia osiguranja ta nekretnina unešena u temeljni kapital tvrtke Adriatica.net zbog čega se ta tvrtka pojavljuje kao tužitelj u sadašnjem sporu na Trgovačkom sudu.

-Rješenje iz 1990. je neosnovano i nezakonito, a predstavlja temelj svih kasnijih radnji: uknjižbe, nezakonitog raspolaganja tom nekretninom i njenog opterećivanja hipotekom, kaže klupski odvjetnik Andrej Korljan dodajući da vrijednost sporne nekretnine nikada nije unešena u temeljni kapital Zadarkomerca.

 

Zemljišno knjižnim izvatkom Adriatica.net je dokazala svoje vlasništvo, a NK nije "dostavio dokaze iz kojih bi proizlazilo da se predmet vraćanja u posjed ne može odvojiti od sportskog objekta zbog čega bi vraćanje u posjed bilo nemoguće", konstatira se u presudi sutkinje Markač uz dodatak da je "upis u zemljišne knjige presumpcija vlasništva" sve dok se takav upis ne ospori, što može učiniti "samo onaj tko tvrdi da ima jače pravo na nekretninu".

Korljan od početka zastupa stav da, sukladno Zakonu o sportu, samo Grad Zadar može biti vlasnik sportskog objekta, ali Grad Zadar, sadašnji većinski vlasnik Kluba nikada nije pokazivao interes za svoju nekretninu – ni 90-ih, ni danas!

Naime, na traženje NK Zadra, Trgovački je sud obavijestio gradsku upravu o sporu oko vlasništva, ali podneskom od 27. prosinca 2013. Grad je upoznao sud da "nema pravni interes" stupiti u parnicu na strani NK Zadra.

 

Tako će, nakon gubitka prvoligaškog i drugoligaškog statusa, NK Zadar izgubiti i svlačionice i klupske prostorije.

 

Klub će se žaliti Visokom trgovačkom sudu

 

-Od Vrhovnog suda smo zatražili reviziju odluke Županijskog suda kojom je preinačena prethodna odluka Općinskog suda u korist NK Zadra i još uvijek čekamo na tu reviziju. U ime Kluba, podnijet ćemo žalbu Visokom trgovačkom sudu i na posljednju presudu Trgovačkog suda u Zadru, kaže klupski odvjetnik Andrej Korljan.

26. travanj 2024 07:43