StoryEditorOCM
4 kantunaJA ŽUPAN: MARKO PUPIĆ BAKRAČ, KANDIDAT AKCIJE MLADIH I MOSTA

Od kada je Zdenko Zrilić podržao kandidature Longina i Kasapa svima je postalo jasno da te ljude treba zaustaviti!

10. svibnja 2017. - 11:58
akcija_mladih5-280317.JPG

Marko Pupić Bakrač posljednje je četiri godine bio zadarski gradski vijećnik Akcije mladih, a na ovim lokalnim izborima je kandidat za župana u koaliciji s Mostom.

Zašto se uopće kandidirate i zašto baš za župana, a ne za gradonačelnika Zadra?

- Fokus djelovanja premještamo na županijsku razinu jer će i interesno-politička grupacija koja vlada Zadrom svoj fokus okrenuti prema Županiji i koncesijama na pomorskom dobru. Već postoje najave koncesioniranja putničkog dijela luke Gaženice, Jazina, a s obzirom na „povijest te grupacije", očekujemo makinacije enormnih razmjera. Pokušat ćemo to spriječiti svim sredstvima.

Na koja tri projekta posebno planirate inzistirati?

- Ingerencije Županije svedene su na školstvo, zdravstvo i socijalu. Mnogi se projekti mogu pokrenuti, ali njihova realizacija ovisi o volji centralne države. Osnovne stvari koje želimo postići su demografska obnova i eksplozivan gospodarski rast, krenuli bismo i u infrastrukturne projekte koji bi bili u funkciji ostvarenja ta dva cilja .

Otocima se godinama obećavaju most do Pašmana, sada i tuneli. Što vam jeod toga prihvatljivije?

- O tome se treba očitovati struka. Idejni planovi mosta do Pašmana postoje već 50 godina, most je ucrtan u Županijski prostorni plan, a taj projekt nije tehnološki zahtjevan, financijski je ostvariv i isplativ. Samo kroz rast cijene zemljišta na otoku ta bi se investicija višestruko isplatila, da ne spominjem brojne druge pozitivne efekte. Šteta što je taj projekt stopirao lobi oko Jadrolinije. Tuneli su tehnološki modernije rješenje, cijela je Norveška, na primjer, premrežena i povezana podmorskim tunelima. Projekt je moguće financijski zatvoriti apliciranjem za EU fondove, to je srednjoročno ostvarivo rješenje.

Ako postanete župan, što će se naći u vašoj imovinskoj kartici?

- To pitanje ste mi postavili i kada sam se kandidirao na lokalnim izborima prije četiri godine. Promjene u odnosu na tada su da je moja supruga dogovorom o nasljeđivanju unutar svoje obitelji dobila apartmansku kuću na Pagu izgrađenu 1980. godine. Ta je kuća rekonstruirana i nadograđivana. Imamo i obiteljsku kuću u Zadru s apartmanima. Nemamo više stan u Zagrebu koji smo prodali te smo taj novac uz još određena zaduživanja uložili u turističku djelatnost. Zanimljivo je da sam u tim stvarima transparentan i učestalo odgovaram na takva pitanja, ali, recimo, HDZ-ov kandidat za župana Božidar Longin odbija odgovoriti na pitanje otkuda mu jedan posto dionica Marine Dalmacija koju je 2002. preuzela Hypo Alpe Adria banka, a preko nje tvrtka International Seaport Management, registirana u Vaduzu, vlasništvo Zdenka Zrilića i Hypo banke. Velika je enigma kako se u svemu tome našao Božidar Longin. Špekuliralo se da je Doguš grupa preuzela marinu za 50 milijuna eura, a jedan posto od toga je oko 4 milijuna kuna.

Božidar Longin je „nova meta" Akcije mladih?

- Onoga momenta kad je Zdenko Zrilić javno podržao kandidature Božidara Longina i Darka Kasapa mislim da je svima postalo jasno o čemu se tu radi, da naša upozorenja nisu puste tlapnje već realna opasnost. Te ljude treba zaustaviti. Zato sam pozvao domoljubno-hrvatsku liniju unutar HDZ-a da se suprotstavi onome što se priprema na županijskoj razini. Budući je domoljubno-hrvatska linija kudikamo inferiornija u odnosu na HDZ-ovu komunističko-udbašku i interesno-klijentelističku struju mislim da moj apel neće uroditi plodom. Mi smo u proteklom periodu bili i ostajemo jedina brana toj interesno-političkoj grupaciji u Zadru i Zadarskoj županiji.

Ušli ste u koaliciju s Mostom, a onda se raspala nacionalna koalicija Mosta s HDZ-om. Kakvog će to povratnog utjecaja imati na lokalnu koaliciju Mosta i Akcije mladih?

- Problemi u koaliciji Mosta i HDZ-a su postojali i prije, bilo je to jasno čim su „mostovci" ušli u koaliciju s nama. Upozoravali smo ih da se HDZ ne može „mijenjati iznutra", ali neke stvari shvatiš tek na svojoj koži. Bila je to nemoguća suradnja, HDZ je domoljubna stranka samo na verbalnoj razini. Naša zadarska priča je „antihadezeovska", pa se sada ona poklapa s nacionalnom politikom Mosta. Ali, iznimno sam zabrinut za političku stabilnost zemlje i zbog načina na koji premjer Plenković pokušava zadržati vlast.

Jeste li probali marihuanu?

- Ne, ne pušim ni duhan, pa pogotovo ne marihuanu. Ali, mislim da treba razmotriti pitanje njene legalizacije, nisam a priori protiv toga.

26. travanj 2024 23:25