stdClass Object ( [id] => 1373597 [title] => Skandali su monarhiju odveli u ponor, Letizia i Felipe činili su sve da to isprave. A onda je stigao novi problem... [alias] => skandali-su-monarhiju-odveli-u-ponor-letizia-i-felipe-cinili-su-sve-da-to-isprave-a-onda-je-stigao-novi-problem [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za nešto više od dva mjeseca, 22. svibnja, španjolski kraljevski par, kralj Felipe VI. i kraljica Letizia, proslavit će 20. godišnjicu braka.

Njihova ljubavna priča, kao i mnoge druge u europskim i svjetskim kraljevskim kućama, bila je moderna bajka. Točan početak njihove veze nije poznat, a na opće iznenađenje kraljevska kuća je 1. studenoga 2003. objavila da su Letizia i Felipe, tada službeno princ od Asturije, zaručeni. Felipe ju je zaprosio prstenom sa 16-karatnim dijamantom, a ona je njemu darovala manžete od bijelog zlata i safira te knjigu.

---

---

Letizia je prethodno bila u braku s Alonsom Guerrerom Pérezom, piscem i srednjoškolskim nastavnikom književnosti. Vjenčali su se 1998. godine, ali brak nije potrajao, razveli su se godinu dana kasnije. Nakon zaruka Letizia je živjela u jednom krilu palače Zarzuela do vjenčanja 22. svibnja 2004. godine u katedrali Santa Maria la Real de la Almudena u Madridu.

Letizijinu vjenčanicu s četiri i pol metra dugim velom kreirao je španjolski dizajner Manuel Pertegaz, cipele Pura Lopez, a veo, koji joj je poklonio Felipe, bio je načinjen od prljavobijelog svilenog tila i ručno ukrašen vezom. Mladenka je nosila tijaru koju je na svom vjenčanju nosila i njezina svekrva, kraljica Sofia.

---

image

Princeza Leonor, kralj Felipe VI., kraljica Letizia i princeza Sofia

AFP
---

Vjenčanje je u televizijskom prijenosu pratilo 25 milijuna gledatelja samo u Španjolskoj, a među više od 1200 gostiju bili su predstavnici 36 kraljevskih kuća i svjetskih lidera.

Letizijina i Felipeova starija kći Leonor, princeza od Asturije, rođena je 31. listopada 2005. godine, a mlađa, infanta Sofia, 29. travnja 2007. godine. Punog imena Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, u trenutku kad je 19. lipnja 2014. postao kralj Felipe VI., postao je najmlađi europski monarh, devet mjeseci mlađi od nizozemskog kralja Willema-Alexandera.

---

image

Kraljevska obitelj na odmoru na Mallorci: Felipe, Leonor, Letizia i Sofia

AFP
---

Felipe je bio član španjolske jedriličarske ekipe na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, a na ceremoniji otvaranja je nosio zastavu svoje zemlje. Njegova majka Sofia i ujak, bivši grčki kralj Konstantin II., bili su u jedriličarskoj ekipi svoje domovine na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine, a Felipeov otac i sestra Cristina također su bili olimpijski jedriličari.

Otkako je kralj Felipe VI. sa suprugom, kraljicom Letizijom, sjeo na prijestolje 2014. godine, kraljevski par čini sve što je u njihovoj moći kako bi izvukli monarhiju iz ponora u koji ju je gurnuo osramoćeni Juan Carlos, ali i drugi članovi obitelji.

Kad su Felipe i Letizia okrunjeni, španjolska je monarhija bila na najnižoj razini popularnosti još od obnove demokracije 1975. nakon smrti diktatora Francisca Franca. Premda je uživao golemo poštovanje zbog načina na koji je usmjerio Španjolsku od diktature u demokraciju i onemogućio vojni državni udar 1981. godine, Juan Carlos je postao veliki teret za monarhiste i vlastitu obitelj.

---

image

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia

AFP
---

Prvi veliki skandal vezan uz bivšeg kralja bio je kad 1956. kao 18-godišnjak slučajnim hicem iz pištolja koji je čistio, ubio svog četrnaestogodišnjeg brata Alfonsa. Juan Carlos je došao doma na uskrsne praznike iz vojne škole koju je pohađao, čistio je pištolj koji mu je darovao Franco, pištolj je opalio i pogodio u čelo Alfonsa koji je odmah podlegao teškoj ozljedi. Juan Carlos se morao zakleti da se radilo o nesretnom slučaju i poslan je natrag u vojnu školu.

Puno godina kasnije, u travnju 2012. kralj Juan Carlos suočio se sa žestokim kritikama kad je otišao u lov na slonove u Botsvanu. Javnost je za to doznala tek kad se kralj sam ozlijedio i posebni je zrakoplov poslan po njega.

Premda je službeno objavljeno da troškove nisu snosili porezni obveznici ni palača, nego Mohamed Eyad Kayali, bogati poduzetnik sirijskog podrijetla, kritičari su kralja napali jer je odlaskom na lovački izlet pokazao nedostatak etičnosti i poštovanja prema mnogim ljudima u Španjolskoj koji su u to vrijeme imali poteškoća zbog svjetske gospodarske krize, te se od njega tražilo da se odluči između javnih dužnosti i abdikacije.

---

image

Vjenčanje tadašnjeg princa, budućeg kralja Juana Carlosa i grčke princeze Sofije 14. svibnja 1962. u Ateni

AFP
---

U vrijeme kad je kralj lovio slonove, nezaposlenost u Španjolskoj iznosila je 23 posto, a gotovo 50 posto među mladima, za njegov afrički izlet mediji su procijenili da je koštao 44.000 eura, što je bilo dvostruko više od prosječne godišnje plaće u Španjolskoj.

Peticijom se tražilo i da kralj odstupi s dužnosti počasnog predsjednika španjolske podružnice Svjetskog fonda za prirodu. WWF je od Juana Carlosa tražio da objasni situaciju i na sastanku u Madridu u srpnju 2012. sa 226 glasova "za" i 13 "protiv"  smijenili su ga s pozicije počasnog predsjednika. On se kasnije ispričao zbog lovačkog izleta, ali skandalima tu nije bio kraj.

Te iste godine, prema kasnijim tvrdnjama jedne od njegovih brojnih ljubavnica, Corinne zu Sayn-Wittgenstein, danske poduzetnice njemačkog podrijetla, Juan Carlos je na njezin švicarski račun prebacio 65 milijuna eura i maltretirao je da vrati taj novac nakon što je prekinuo vezu s njom.

---

image

Usprkos skandalima čiji je akter bio, bivši kralj Juan Carlos imao je ruku potpore svoga nasljednika Felipea VI. na nedavnoj misi u čast pokojnog bivšeg grčkog kralja Konstantina II. u Windsoru

AFP
---

Taj novac, navodno mito za posredovanje u sklapanju unosnih poslova, bio je jedan od ključnih aspekata optužbi za korupciju protiv bivšeg kralja, što je, uz ljubavnu aferu i druge skandale, dovelo do njegove abdikacije 2014. godine i bijega u egzil u Abu Dhabi 2020. godine. Optužbe protiv bivšeg kralja su ipak odbačene zbog nedostatka dokaza, imuniteta i zastare, a uz to, on je platio i veći dio poreznog duga.

Corinna je bila tek jedna od brojnih Juan Carlosovih ljubavnica, tvrdi se kako je bivši španjolski kralj u krevet odveo više od dvije tisuća žena, da je čak pokušavao zavesti i pokojnu princezu Dianu, a pojavile su se i tvrdnje da su tajne službe Juan Carlosu davale injekcije ženskih hormona i blokatore testosterona kako bi kontrolirali njegov nezasitni seksualni nagon koji je postao "državni problem".

---

image

Princ Felipe i Letizia Ortiz vjenčali su se 22. svibnja 2004. godine, uskoro slave 20. godišnjicu braka

AFP
---

Nakon što je postao kralj, Felipe VI. je pokrenuo niz reformi kako bi spriječio ponavljanje skandala poput onih očevih ili onoga u koji je zajedno sa suprugom, slavnim rukometašem Inakijem Urdangarinom, bila umiješana njegova sestra, princeza Cristina. Oni su bili optuženi za pranje novca, Cristina je izbjegla suđenje, a Inaki je osuđen na pet godina zatvora.

Broj članova kraljevske obitelji koji mogu zastupati monarhiju sveden je na minimum i uveden je niz antikorupcijskih mjera, poput zabrane uzimanja darova i sudjelovanja u poslovnim poduhvatima. Felipe je ocu ukinuo godišnji "džeparac" i odrekao se vlastita nasljedstva, odnosno novca koji se povezivao s tajnim računima i sumnjivim poslovima.

Letizia i Felipe zajedničkim naporima pokušavaju monarhiju udaljiti od skandala koji su zaprijetili njezinom opstanku, a uz to su promovirali princezu Leonor, nasljednicu prijestolja, u novo lice moderne monarhije.

Uz početno neprijateljstvo koje je prema njoj pokazivao svekar Juan Carlos, kao i još neki članovi kraljevske obitelji i konzervativni dvorjani, Letizia je nakon udaje imala problema s osvajanjem naklonosti Španjolaca, mediji su je prikazivali kao distanciranu i nepristupačnu, ali to se prilično brzo promijenilo.

Naime, kad se razvedena televizijska novinarka Letizia Ortiz Rocasolano 2004. udala za princa Felipea i deset godina kasnije postala kraljica, bila je prva žena bez plemićke krvi koja je stigla do španjolskog prijestolja. Od početka njezina života u kraljevskoj obitelji Letizia je bila u središtu zanimanja. Uz slavnu glumicu Penelope Cruz, ni o jednoj drugoj ženi u Španjolskoj nije se više govorilo, bilo da se radilo o njezinom izgledu i odjeći, posvećenosti socijalnim problemima ili nekom odmaku od tradicije.

---

image

Tek vjenčani budući kralj i kraljica na balkonu kraljevske palače

AFP
---

Nakon početnog skepticizma, mediji su bili puni pohvalnih tekstova o kraljici Letiziji, El Mundo je na naslovnici pisao o "revoluciji kraljice Letizije za moderniziranje krune", a i manje kraljevskoj obitelji naklonjeni mediji hvale je i nazivaju spasiteljicom monarhije.

Kao princeza, Letizia je morala obavljati mnoge službene dužnosti, a povremeno se i po izrazu njezina lica moglo vidjeti da joj neke ne odgovaraju. Ali otkad je postala kraljica, posvetila se onome što je uistinu zanima, poput organizacija koje se bave tumorima i rijetkim bolestima, edukaciji, kulturi i španjolskim međunarodnim projektima suradnje s nerazvijenim zemljama.

Postala je i modna ikona, često je nazivaju "stilskom sestrom" s britanskom princezom Kate i danskom kraljicom Mary. Ljubimica je međunarodnog modnog tiska koji je hvali zbog majstorskog kombiniranja visoke mode i posebno za nju napravljenih kreacija s popularnim, svima dostupnim brendovima, ali i spremnosti da ponekad riskira, no to nikad ne prelazi granicu ukusa i odmjerenosti, makar su se ovog ljeta pojavili mnogi upitnici kad je na odmoru na Mallorci​ odjenula haljinicu koju se ocijenilo ipak prekratkom za jednu kraljicu.

Kad su u pitanju klasične kreacije, omiljeni brendovi španjolske kraljice su Altuzarra, Hugo Boss i Carolina Herrera, ali većinu njezine garderobe čine domaća imena, a među njima se ističe Felipe Varela kad su u pitanju posebne prilike. Među njezinim favoritima je i Roberto Verino čije kreacije su na rubu ženstvene elegancije, kao i Adolfo Dominguez, ali i brendovi poput Zare, Manga i Uterquea, a kad je u pitanju obuća, osim velike ljubavi prema Pradi, tu je i Magrit koji za Letiziju radi posebne kreacije koje se, uz klasične oblike, ističu hrabrim bojama i teksturama ili neobičnim materijalima.

---

image

Kraljica Letizia je modna ikona koja majstorski kombinira visoku modu i posebno za nju napravljene kreacije s popularnim, svima dostupnim brendovima

Profimedia
------
image

Službeni portret kraljevskog para iz 2020. godine, sljedeći će, povodom njihove 20. godišnjice braka, snimiti slavna fotografkinja Annie Leibovitz

Profimedia
---

Zgodni, 197 centimetara visoki kralj i elegantna kraljica, jedna od najbolje odjevenih žena svijeta, uvijek su atraktivan par, bilo da se radi o najsvečanijim državničkim prigodama ili opuštenim odmorima u društvu kćeri koje su naslijedile očevu visinu, a majčinim stopama idu kad je osjećaj za modu u pitanju.

I kad se činilo da se Felipe i Letizia približavaju 20. godišnjici braka u pozitivnom okruženju uz prijestolonasljednicu Leonor koja, nakon što je 31. listopada postala punoljetna, preuzima dio službenih obveza i paralelno se školuje za ulogu buduće kraljice, stigao je novi skandal.

Letizijin bivši zet, Jaime del Burgo, koji je bio u braku s njezinom sestrom Telmom Ortiz, u knjizi naslovljenoj "Letizia i ja", čiji je autor Jaime Peñafiel, ustvrdio je kako je prije vjenčanja s Telmom bio u ljubavnoj vezi s Letiziom i da su tu vezu nastavili i nakon što se ona udala za Felipea.

Letizia se čak, tvrdio je Del Burgo, planirala razvesti od Felipea i udati se za njega, tražila je nekretnine u SAD-u kamo bi se preselili, a navodno je sugerirala i da imaju zajedničko dijete uz pomoć surogat majke u Los Angelesu.

Usprkos njegovim opetovanim tvrdnjama na društvenim mrežama, kraljevska obitelj ostala je nijema i nije se oglasila o tome. A Del Burgo je nedavno obrisao sve postove na društvenoj mreži X, njegov je profil sada potpuno prazan, a poveznica na njegov Instagram profil kaže kako ta stranica nije dostupna.

Hoće li se Del Burgo ponovno oglasiti, vidjet ćemo, a Letizia i Felipe su povodom dvadesete godišnjice braka angažirali slavnu fotografkinju Annie Leibovitz da snimi njihov novi službeni portret. Posljednji je 2020. snimila Estela de Castro u kraljevskoj palači u Madridu.

---

image

Dvije popularne kraljice, jordanska Rania i španjolska Letizia

AFP
------
image

‘Stilske sestre‘, španjolska kraljica Letizia i britanska princeza Kate

AFP
---

Obilježavanje bračne obljetnice, iako nije poznato kakvo se slavlje priprema, zasigurno će pomoći očuvanju popularnosti kraljevskog para i monarhije, premda je njihova kći Leonor trenutačno najpopularniji član kraljevske obitelji.

"Leonormanija" je započela kad je princeza od Asturije, što je njezina službena titula, na 18. rođendan prisegnula odanost španjolskom ustavu. Nacija je ujedinjena u podršci mladoj princezi koja pohađa vojnu obuku kao kadetkinja Borbón Ortiz.

Prema magazinu Hola, samo 21 posto Španjolaca smatra da Leonor nije dovoljno dobro pripremljena za ulogu državnog poglavara, ali s obzirom na to da je pred njezinim 56-godišnjim ocem, kraljem Felipeom VI., još dosta godina vladavine, ako se nešto dramatično ne dogodi, Leonor će imati sasvim dovoljno vremena da se pripremi za preuzimanje prijestolja monarhije koja korijene vuče od Vizigotskog Kraljevstva nastalog u 5. stoljeću nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva.

---

image

Kraljica Letizia i kralj Felipe s predsjednikom Zoranom Milanovićem i prvom damom Sanjom Musić Milanović tijekom posjeta Hrvatskoj u studenome 2022. godine

Cropix
------
image

Letizia i Felipe s Leonor i tek rođenom Sofijom u svibnju 2007. godine

AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljevska obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => kraljevska obitelj 2 0 12308 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-15 14:15:22 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-19 11:57:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-19 11:56:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Skandali su monarhiju odveli u ponor, Letizia i Felipe činili su sve da to isprave. A onda je stigao novi problem... page_title=Skandali su monarhiju odveli u ponor, Letizia i Felipe činili su sve da to isprave. A onda je stigao novi problem... [metakey] => Španjolska, kraljevska obitelj, španjolska kraljevska obitelj, kralj felipe VI., kraljica letizia [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26800405.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/25963541.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/25963323.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/25370322.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/24836752.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/23799778.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/23799764.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/23804479.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26665484.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/25832431.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/23798024.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/23799768.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781574.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781593.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781618.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781619.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781620.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781621.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781622.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781623.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781624.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781625.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26781779.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Profimedia, Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","Cropix","AFP","AFP","Profimedia","AFP","Profimedia","Profimedia","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160panjolski kraljevski par, kralj Felipe VI<\/strong>. I kraljica Letizia<\/strong>, u svibnju \u0107e proslaviti 20. godi\u0161njicu braka. To \u0107e zasigurno\u00a0pomo\u0107i o\u010duvanju popularnosti monarhije...<\/p>","

Princeza Leonor, kralj Felipe VI., kraljica Letizia i princeza Sofia<\/p>","

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia<\/p>","

Kraljevska obitelj na odmoru na Mallorci: Felipe, Leonor, Letizia i Sofia<\/p>","

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia dolaze na krunidbu kralja Charlesa III. u svibnju pro\u0161le godine<\/p>","

Felipe i Letizia na investituri nizozemskog kralja Willema-Alexandera u travnju 2013. godine<\/p>","

Princ Felipe i Letizia Ortiz vjen\u010dali su se 22. svibnja 2004. godine, uskoro slave 20. godi\u0161njicu braka<\/p>","

Kraljica Letizia i kralj Felipe s predsjednikom Zoranom Milanovi\u0107em i prvom damom Sanjom Musi\u0107 Milanovi\u0107 tijekom posjeta Hrvatskoj u studenome 2022. godine<\/p>","

Usprkos skandalima \u010diji je akter bio, biv\u0161i kralj Juan Carlos imao je ruku potpore svoga nasljednika Felipea VI. na nedavnoj misi u \u010dast pokojnog biv\u0161eg gr\u010dkog kralja Konstantina II. u Windsoru<\/p>","

Ponosni tata Felipe i njegova nasljednica, princeza Leonor, na vojnoj paradi povodom \u0161panjolskog nacionalnog dana<\/p>","

Princeza Leonor, kraljica Letizia, kraljica Sofia i princeza Sofia tijekom odmora u Palma de Mallorci u kolovozu 2022. godine<\/p>","

Letizia i Felipe s Leonor i tek ro\u0111enom Sofijom u svibnju 2007. godine<\/p>","

Kraljica Letizia je modna ikona koja majstorski kombinira visoku modu i posebno za nju napravljene kreacije s popularnim, svima dostupnim brendovima<\/p>","

Slu\u017ebeni portret kraljevskog para iz 2020. godine, sljede\u0107i \u0107e, povodom njihove 20. godi\u0161njice braka, snimiti slavna fotografkinja Annie Leibovitz<\/p>","

Vjen\u010danje tada\u0161njeg princa, budu\u0107eg kralja Juana Carlosa i gr\u010dke princeze Sofije 14. svibnja 1962. u Ateni<\/p>","

Kralj Juan Carlos igra se s osmogodi\u0161njim sinom Felipeom u pala\u010di Zarzuela u velja\u010di 1976. godine<\/p>","

Princeza Cristina i njezin suprug Inaki Urdangarin sa sinom Juanom Valentinom na njegovom kr\u0161tenju u prosincu 1999. godine<\/p>","

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia na pogrebu britanske kraljice Elizabete II. u rujnu 2022. godine<\/p>","

Letizia i Felipe su zaruke objavili 6. studenoga 2003. godine<\/p>","

Na vjen\u010danju Letizije i Felipea bio je ju\u017enoafri\u010dki predsjednik Nelson Mandela<\/p>","

Tek vjen\u010dani budu\u0107i kralj i kraljica na balkonu kraljevske pala\u010de<\/p>","

Dvije popularne kraljice, jordanska Rania i \u0161panjolska Letizia<\/p>","

\u2018Stilske sestre\u2018, \u0161panjolska kraljica Letizia i britanska princeza Kate<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1666","hd_26800405_1920.jpg":"1920x1080","k_26800405_1280.jpg":"1280x1280","k_26800405_1024.jpg":"1024x1024","k_26800405_640.jpg":"640x640","k_26800405_480.jpg":"480x480","k_26800405_340.jpg":"340x340","k_26800405_220.jpg":"220x220","o_26800405_1280.jpg":"1280x1110","o_26800405_1024.jpg":"1024x888","o_26800405_640.jpg":"640x555","o_26800405_480.jpg":"480x416","o_26800405_340.jpg":"340x295","o_26800405_220.jpg":"220x190","h_26800405_1280.jpg":"1280x854","h_26800405_1024.jpg":"1024x683","h_26800405_640.jpg":"640x427","h_26800405_480.jpg":"480x320","h_26800405_340.jpg":"340x227","h_26800405_220.jpg":"220x147","pp_26800405_1280.jpg":"1280x1628","pp_26800405_1024.jpg":"1024x1303","pp_26800405_640.jpg":"640x814","pp_26800405_480.jpg":"480x611","pp_26800405_340.jpg":"340x432","pp_26800405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25963541_1920.jpg":"1920x1080","k_25963541_1280.jpg":"1280x1280","k_25963541_1024.jpg":"1024x1024","k_25963541_640.jpg":"640x640","k_25963541_480.jpg":"480x480","k_25963541_340.jpg":"340x340","k_25963541_220.jpg":"220x220","o_25963541_1280.jpg":"1280x853","o_25963541_1024.jpg":"1024x682","o_25963541_640.jpg":"640x426","o_25963541_480.jpg":"480x320","o_25963541_340.jpg":"340x226","o_25963541_220.jpg":"220x146","h_25963541_1280.jpg":"1280x854","h_25963541_1024.jpg":"1024x683","h_25963541_640.jpg":"640x427","h_25963541_480.jpg":"480x320","h_25963541_340.jpg":"340x227","h_25963541_220.jpg":"220x147","pp_25963541_1280.jpg":"1280x1628","pp_25963541_1024.jpg":"1024x1303","pp_25963541_640.jpg":"640x814","pp_25963541_480.jpg":"480x611","pp_25963541_340.jpg":"340x432","pp_25963541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25963323_1920.jpg":"1920x1080","k_25963323_1280.jpg":"1280x1280","k_25963323_1024.jpg":"1024x1024","k_25963323_640.jpg":"640x640","k_25963323_480.jpg":"480x480","k_25963323_340.jpg":"340x340","k_25963323_220.jpg":"220x220","o_25963323_1280.jpg":"1280x853","o_25963323_1024.jpg":"1024x682","o_25963323_640.jpg":"640x426","o_25963323_480.jpg":"480x320","o_25963323_340.jpg":"340x226","o_25963323_220.jpg":"220x146","h_25963323_1280.jpg":"1280x854","h_25963323_1024.jpg":"1024x683","h_25963323_640.jpg":"640x427","h_25963323_480.jpg":"480x320","h_25963323_340.jpg":"340x227","h_25963323_220.jpg":"220x147","pp_25963323_1280.jpg":"1280x1628","pp_25963323_1024.jpg":"1024x1303","pp_25963323_640.jpg":"640x814","pp_25963323_480.jpg":"480x611","pp_25963323_340.jpg":"340x432","pp_25963323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1323","hd_25370322_1920.jpg":"1920x1080","k_25370322_1280.jpg":"1280x1280","k_25370322_1024.jpg":"1024x1024","k_25370322_640.jpg":"640x640","k_25370322_480.jpg":"480x480","k_25370322_340.jpg":"340x340","k_25370322_220.jpg":"220x220","o_25370322_1280.jpg":"1280x882","o_25370322_1024.jpg":"1024x705","o_25370322_640.jpg":"640x441","o_25370322_480.jpg":"480x330","o_25370322_340.jpg":"340x234","o_25370322_220.jpg":"220x151","h_25370322_1280.jpg":"1280x854","h_25370322_1024.jpg":"1024x683","h_25370322_640.jpg":"640x427","h_25370322_480.jpg":"480x320","h_25370322_340.jpg":"340x227","h_25370322_220.jpg":"220x147","pp_25370322_1280.jpg":"1280x1628","pp_25370322_1024.jpg":"1024x1303","pp_25370322_640.jpg":"640x814","pp_25370322_480.jpg":"480x611","pp_25370322_340.jpg":"340x432","pp_25370322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24836752_1920.jpg":"1920x1080","k_24836752_1280.jpg":"1280x1280","k_24836752_1024.jpg":"1024x1024","k_24836752_640.jpg":"640x640","k_24836752_480.jpg":"480x480","k_24836752_340.jpg":"340x340","k_24836752_220.jpg":"220x220","o_24836752_1280.jpg":"1280x853","o_24836752_1024.jpg":"1024x682","o_24836752_640.jpg":"640x426","o_24836752_480.jpg":"480x320","o_24836752_340.jpg":"340x226","o_24836752_220.jpg":"220x146","h_24836752_1280.jpg":"1280x854","h_24836752_1024.jpg":"1024x683","h_24836752_640.jpg":"640x427","h_24836752_480.jpg":"480x320","h_24836752_340.jpg":"340x227","h_24836752_220.jpg":"220x147","pp_24836752_1280.jpg":"1280x1628","pp_24836752_1024.jpg":"1024x1303","pp_24836752_640.jpg":"640x814","pp_24836752_480.jpg":"480x611","pp_24836752_340.jpg":"340x432","pp_24836752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2999","hd_23799778_1920.jpg":"1920x1080","k_23799778_1280.jpg":"1280x1280","k_23799778_1024.jpg":"1024x1024","k_23799778_640.jpg":"640x640","k_23799778_480.jpg":"480x480","k_23799778_340.jpg":"340x340","k_23799778_220.jpg":"220x220","o_23799778_1280.jpg":"1280x1999","o_23799778_1024.jpg":"1024x1599","o_23799778_640.jpg":"640x999","o_23799778_480.jpg":"480x749","o_23799778_340.jpg":"340x531","o_23799778_220.jpg":"220x343","h_23799778_1280.jpg":"1280x854","h_23799778_1024.jpg":"1024x683","h_23799778_640.jpg":"640x427","h_23799778_480.jpg":"480x320","h_23799778_340.jpg":"340x227","h_23799778_220.jpg":"220x147","pp_23799778_1280.jpg":"1280x1628","pp_23799778_1024.jpg":"1024x1303","pp_23799778_640.jpg":"640x814","pp_23799778_480.jpg":"480x611","pp_23799778_340.jpg":"340x432","pp_23799778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_23799764_1920.jpg":"1920x1080","k_23799764_1280.jpg":"1280x1280","k_23799764_1024.jpg":"1024x1024","k_23799764_640.jpg":"640x640","k_23799764_480.jpg":"480x480","k_23799764_340.jpg":"340x340","k_23799764_220.jpg":"220x220","o_23799764_1280.jpg":"1280x828","o_23799764_1024.jpg":"1024x662","o_23799764_640.jpg":"640x414","o_23799764_480.jpg":"480x310","o_23799764_340.jpg":"340x219","o_23799764_220.jpg":"220x142","h_23799764_1280.jpg":"1280x854","h_23799764_1024.jpg":"1024x683","h_23799764_640.jpg":"640x427","h_23799764_480.jpg":"480x320","h_23799764_340.jpg":"340x227","h_23799764_220.jpg":"220x147","pp_23799764_1280.jpg":"1280x1628","pp_23799764_1024.jpg":"1024x1303","pp_23799764_640.jpg":"640x814","pp_23799764_480.jpg":"480x611","pp_23799764_340.jpg":"340x432","pp_23799764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1361","hd_23804479_1920.jpg":"1920x1080","k_23804479_1280.jpg":"1280x1280","k_23804479_1024.jpg":"1024x1024","k_23804479_640.jpg":"640x640","k_23804479_480.jpg":"480x480","k_23804479_340.jpg":"340x340","k_23804479_220.jpg":"220x220","o_23804479_1280.jpg":"1280x907","o_23804479_1024.jpg":"1024x725","o_23804479_640.jpg":"640x453","o_23804479_480.jpg":"480x340","o_23804479_340.jpg":"340x241","o_23804479_220.jpg":"220x155","h_23804479_1280.jpg":"1280x854","h_23804479_1024.jpg":"1024x683","h_23804479_640.jpg":"640x427","h_23804479_480.jpg":"480x320","h_23804479_340.jpg":"340x227","h_23804479_220.jpg":"220x147","pp_23804479_1280.jpg":"1280x1628","pp_23804479_1024.jpg":"1024x1303","pp_23804479_640.jpg":"640x814","pp_23804479_480.jpg":"480x611","pp_23804479_340.jpg":"340x432","pp_23804479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1429","hd_26665484_1920.jpg":"1920x1080","k_26665484_1280.jpg":"1280x1280","k_26665484_1024.jpg":"1024x1024","k_26665484_640.jpg":"640x640","k_26665484_480.jpg":"480x480","k_26665484_340.jpg":"340x340","k_26665484_220.jpg":"220x220","o_26665484_1280.jpg":"1280x952","o_26665484_1024.jpg":"1024x762","o_26665484_640.jpg":"640x476","o_26665484_480.jpg":"480x357","o_26665484_340.jpg":"340x253","o_26665484_220.jpg":"220x163","h_26665484_1280.jpg":"1280x854","h_26665484_1024.jpg":"1024x683","h_26665484_640.jpg":"640x427","h_26665484_480.jpg":"480x320","h_26665484_340.jpg":"340x227","h_26665484_220.jpg":"220x147","pp_26665484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665484_640.jpg":"640x814","pp_26665484_480.jpg":"480x611","pp_26665484_340.jpg":"340x432","pp_26665484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25832431_1920.jpg":"1920x1080","k_25832431_1280.jpg":"1280x1280","k_25832431_1024.jpg":"1024x1024","k_25832431_640.jpg":"640x640","k_25832431_480.jpg":"480x480","k_25832431_340.jpg":"340x340","k_25832431_220.jpg":"220x220","o_25832431_1280.jpg":"1280x853","o_25832431_1024.jpg":"1024x682","o_25832431_640.jpg":"640x426","o_25832431_480.jpg":"480x320","o_25832431_340.jpg":"340x226","o_25832431_220.jpg":"220x146","h_25832431_1280.jpg":"1280x854","h_25832431_1024.jpg":"1024x683","h_25832431_640.jpg":"640x427","h_25832431_480.jpg":"480x320","h_25832431_340.jpg":"340x227","h_25832431_220.jpg":"220x147","pp_25832431_1280.jpg":"1280x1628","pp_25832431_1024.jpg":"1024x1303","pp_25832431_640.jpg":"640x814","pp_25832431_480.jpg":"480x611","pp_25832431_340.jpg":"340x432","pp_25832431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23798024_1920.jpg":"1920x1080","k_23798024_1280.jpg":"1280x1280","k_23798024_1024.jpg":"1024x1024","k_23798024_640.jpg":"640x640","k_23798024_480.jpg":"480x480","k_23798024_340.jpg":"340x340","k_23798024_220.jpg":"220x220","o_23798024_1280.jpg":"1280x853","o_23798024_1024.jpg":"1024x682","o_23798024_640.jpg":"640x426","o_23798024_480.jpg":"480x320","o_23798024_340.jpg":"340x226","o_23798024_220.jpg":"220x146","h_23798024_1280.jpg":"1280x854","h_23798024_1024.jpg":"1024x683","h_23798024_640.jpg":"640x427","h_23798024_480.jpg":"480x320","h_23798024_340.jpg":"340x227","h_23798024_220.jpg":"220x147","pp_23798024_1280.jpg":"1280x1628","pp_23798024_1024.jpg":"1024x1303","pp_23798024_640.jpg":"640x814","pp_23798024_480.jpg":"480x611","pp_23798024_340.jpg":"340x432","pp_23798024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2108","hd_23799768_1920.jpg":"1920x1080","k_23799768_1280.jpg":"1280x1280","k_23799768_1024.jpg":"1024x1024","k_23799768_640.jpg":"640x640","k_23799768_480.jpg":"480x480","k_23799768_340.jpg":"340x340","k_23799768_220.jpg":"220x220","o_23799768_1280.jpg":"1280x1405","o_23799768_1024.jpg":"1024x1124","o_23799768_640.jpg":"640x702","o_23799768_480.jpg":"480x527","o_23799768_340.jpg":"340x373","o_23799768_220.jpg":"220x241","h_23799768_1280.jpg":"1280x854","h_23799768_1024.jpg":"1024x683","h_23799768_640.jpg":"640x427","h_23799768_480.jpg":"480x320","h_23799768_340.jpg":"340x227","h_23799768_220.jpg":"220x147","pp_23799768_1280.jpg":"1280x1628","pp_23799768_1024.jpg":"1024x1303","pp_23799768_640.jpg":"640x814","pp_23799768_480.jpg":"480x611","pp_23799768_340.jpg":"340x432","pp_23799768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2875","hd_26781574_1920.jpg":"1920x1080","k_26781574_1280.jpg":"1280x1280","k_26781574_1024.jpg":"1024x1024","k_26781574_640.jpg":"640x640","k_26781574_480.jpg":"480x480","k_26781574_340.jpg":"340x340","k_26781574_220.jpg":"220x220","o_26781574_1280.jpg":"1280x1916","o_26781574_1024.jpg":"1024x1533","o_26781574_640.jpg":"640x958","o_26781574_480.jpg":"480x718","o_26781574_340.jpg":"340x509","o_26781574_220.jpg":"220x329","h_26781574_1280.jpg":"1280x854","h_26781574_1024.jpg":"1024x683","h_26781574_640.jpg":"640x427","h_26781574_480.jpg":"480x320","h_26781574_340.jpg":"340x227","h_26781574_220.jpg":"220x147","pp_26781574_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781574_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781574_640.jpg":"640x814","pp_26781574_480.jpg":"480x611","pp_26781574_340.jpg":"340x432","pp_26781574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2561","hd_26781593_1920.jpg":"1920x1080","k_26781593_1280.jpg":"1280x1280","k_26781593_1024.jpg":"1024x1024","k_26781593_640.jpg":"640x640","k_26781593_480.jpg":"480x480","k_26781593_340.jpg":"340x340","k_26781593_220.jpg":"220x220","o_26781593_1280.jpg":"1280x1707","o_26781593_1024.jpg":"1024x1365","o_26781593_640.jpg":"640x853","o_26781593_480.jpg":"480x640","o_26781593_340.jpg":"340x453","o_26781593_220.jpg":"220x293","h_26781593_1280.jpg":"1280x854","h_26781593_1024.jpg":"1024x683","h_26781593_640.jpg":"640x427","h_26781593_480.jpg":"480x320","h_26781593_340.jpg":"340x227","h_26781593_220.jpg":"220x147","pp_26781593_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781593_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781593_640.jpg":"640x814","pp_26781593_480.jpg":"480x611","pp_26781593_340.jpg":"340x432","pp_26781593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1460","hd_26781618_1920.jpg":"1920x1080","k_26781618_1280.jpg":"1280x1280","k_26781618_1024.jpg":"1024x1024","k_26781618_640.jpg":"640x640","k_26781618_480.jpg":"480x480","k_26781618_340.jpg":"340x340","k_26781618_220.jpg":"220x220","o_26781618_1280.jpg":"1280x973","o_26781618_1024.jpg":"1024x778","o_26781618_640.jpg":"640x486","o_26781618_480.jpg":"480x365","o_26781618_340.jpg":"340x258","o_26781618_220.jpg":"220x167","h_26781618_1280.jpg":"1280x854","h_26781618_1024.jpg":"1024x683","h_26781618_640.jpg":"640x427","h_26781618_480.jpg":"480x320","h_26781618_340.jpg":"340x227","h_26781618_220.jpg":"220x147","pp_26781618_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781618_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781618_640.jpg":"640x814","pp_26781618_480.jpg":"480x611","pp_26781618_340.jpg":"340x432","pp_26781618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2740","hd_26781619_1920.jpg":"1920x1080","k_26781619_1280.jpg":"1280x1280","k_26781619_1024.jpg":"1024x1024","k_26781619_640.jpg":"640x640","k_26781619_480.jpg":"480x480","k_26781619_340.jpg":"340x340","k_26781619_220.jpg":"220x220","o_26781619_1280.jpg":"1280x1826","o_26781619_1024.jpg":"1024x1461","o_26781619_640.jpg":"640x913","o_26781619_480.jpg":"480x685","o_26781619_340.jpg":"340x485","o_26781619_220.jpg":"220x313","h_26781619_1280.jpg":"1280x854","h_26781619_1024.jpg":"1024x683","h_26781619_640.jpg":"640x427","h_26781619_480.jpg":"480x320","h_26781619_340.jpg":"340x227","h_26781619_220.jpg":"220x147","pp_26781619_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781619_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781619_640.jpg":"640x814","pp_26781619_480.jpg":"480x611","pp_26781619_340.jpg":"340x432","pp_26781619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1395x2048","hd_26781620_1920.jpg":"1920x1080","k_26781620_1280.jpg":"1280x1280","k_26781620_1024.jpg":"1024x1024","k_26781620_640.jpg":"640x640","k_26781620_480.jpg":"480x480","k_26781620_340.jpg":"340x340","k_26781620_220.jpg":"220x220","o_26781620_1280.jpg":"1280x1879","o_26781620_1024.jpg":"1024x1503","o_26781620_640.jpg":"640x939","o_26781620_480.jpg":"480x704","o_26781620_340.jpg":"340x499","o_26781620_220.jpg":"220x322","h_26781620_1280.jpg":"1280x854","h_26781620_1024.jpg":"1024x683","h_26781620_640.jpg":"640x427","h_26781620_480.jpg":"480x320","h_26781620_340.jpg":"340x227","h_26781620_220.jpg":"220x147","pp_26781620_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781620_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781620_640.jpg":"640x814","pp_26781620_480.jpg":"480x611","pp_26781620_340.jpg":"340x432","pp_26781620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3334","hd_26781621_1920.jpg":"1920x1080","k_26781621_1280.jpg":"1280x1280","k_26781621_1024.jpg":"1024x1024","k_26781621_640.jpg":"640x640","k_26781621_480.jpg":"480x480","k_26781621_340.jpg":"340x340","k_26781621_220.jpg":"220x220","o_26781621_1280.jpg":"1280x2222","o_26781621_1024.jpg":"1024x1778","o_26781621_640.jpg":"640x1111","o_26781621_480.jpg":"480x833","o_26781621_340.jpg":"340x590","o_26781621_220.jpg":"220x382","h_26781621_1280.jpg":"1280x854","h_26781621_1024.jpg":"1024x683","h_26781621_640.jpg":"640x427","h_26781621_480.jpg":"480x320","h_26781621_340.jpg":"340x227","h_26781621_220.jpg":"220x147","pp_26781621_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781621_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781621_640.jpg":"640x814","pp_26781621_480.jpg":"480x611","pp_26781621_340.jpg":"340x432","pp_26781621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1658x2245","hd_26781622_1920.jpg":"1920x1080","k_26781622_1280.jpg":"1280x1280","k_26781622_1024.jpg":"1024x1024","k_26781622_640.jpg":"640x640","k_26781622_480.jpg":"480x480","k_26781622_340.jpg":"340x340","k_26781622_220.jpg":"220x220","o_26781622_1280.jpg":"1280x1733","o_26781622_1024.jpg":"1024x1386","o_26781622_640.jpg":"640x866","o_26781622_480.jpg":"480x649","o_26781622_340.jpg":"340x460","o_26781622_220.jpg":"220x297","h_26781622_1280.jpg":"1280x854","h_26781622_1024.jpg":"1024x683","h_26781622_640.jpg":"640x427","h_26781622_480.jpg":"480x320","h_26781622_340.jpg":"340x227","h_26781622_220.jpg":"220x147","pp_26781622_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781622_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781622_640.jpg":"640x814","pp_26781622_480.jpg":"480x611","pp_26781622_340.jpg":"340x432","pp_26781622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2115","hd_26781623_1920.jpg":"1920x1080","k_26781623_1280.jpg":"1280x1280","k_26781623_1024.jpg":"1024x1024","k_26781623_640.jpg":"640x640","k_26781623_480.jpg":"480x480","k_26781623_340.jpg":"340x340","k_26781623_220.jpg":"220x220","o_26781623_1280.jpg":"1280x1410","o_26781623_1024.jpg":"1024x1128","o_26781623_640.jpg":"640x705","o_26781623_480.jpg":"480x528","o_26781623_340.jpg":"340x374","o_26781623_220.jpg":"220x242","h_26781623_1280.jpg":"1280x854","h_26781623_1024.jpg":"1024x683","h_26781623_640.jpg":"640x427","h_26781623_480.jpg":"480x320","h_26781623_340.jpg":"340x227","h_26781623_220.jpg":"220x147","pp_26781623_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781623_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781623_640.jpg":"640x814","pp_26781623_480.jpg":"480x611","pp_26781623_340.jpg":"340x432","pp_26781623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1631x1302","hd_26781624_1920.jpg":"1920x1080","k_26781624_1280.jpg":"1280x1280","k_26781624_1024.jpg":"1024x1024","k_26781624_640.jpg":"640x640","k_26781624_480.jpg":"480x480","k_26781624_340.jpg":"340x340","k_26781624_220.jpg":"220x220","o_26781624_1280.jpg":"1280x1021","o_26781624_1024.jpg":"1024x817","o_26781624_640.jpg":"640x510","o_26781624_480.jpg":"480x383","o_26781624_340.jpg":"340x271","o_26781624_220.jpg":"220x175","h_26781624_1280.jpg":"1280x854","h_26781624_1024.jpg":"1024x683","h_26781624_640.jpg":"640x427","h_26781624_480.jpg":"480x320","h_26781624_340.jpg":"340x227","h_26781624_220.jpg":"220x147","pp_26781624_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781624_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781624_640.jpg":"640x814","pp_26781624_480.jpg":"480x611","pp_26781624_340.jpg":"340x432","pp_26781624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26781625_1920.jpg":"1920x1080","k_26781625_1280.jpg":"1280x1280","k_26781625_1024.jpg":"1024x1024","k_26781625_640.jpg":"640x640","k_26781625_480.jpg":"480x480","k_26781625_340.jpg":"340x340","k_26781625_220.jpg":"220x220","o_26781625_1280.jpg":"1280x1920","o_26781625_1024.jpg":"1024x1536","o_26781625_640.jpg":"640x960","o_26781625_480.jpg":"480x720","o_26781625_340.jpg":"340x510","o_26781625_220.jpg":"220x330","h_26781625_1280.jpg":"1280x854","h_26781625_1024.jpg":"1024x683","h_26781625_640.jpg":"640x427","h_26781625_480.jpg":"480x320","h_26781625_340.jpg":"340x227","h_26781625_220.jpg":"220x147","pp_26781625_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781625_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781625_640.jpg":"640x814","pp_26781625_480.jpg":"480x611","pp_26781625_340.jpg":"340x432","pp_26781625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1385","hd_26781779_1920.jpg":"1920x1080","k_26781779_1280.jpg":"1280x1280","k_26781779_1024.jpg":"1024x1024","k_26781779_640.jpg":"640x640","k_26781779_480.jpg":"480x480","k_26781779_340.jpg":"340x340","k_26781779_220.jpg":"220x220","o_26781779_1280.jpg":"1280x923","o_26781779_1024.jpg":"1024x738","o_26781779_640.jpg":"640x461","o_26781779_480.jpg":"480x346","o_26781779_340.jpg":"340x245","o_26781779_220.jpg":"220x158","h_26781779_1280.jpg":"1280x854","h_26781779_1024.jpg":"1024x683","h_26781779_640.jpg":"640x427","h_26781779_480.jpg":"480x320","h_26781779_340.jpg":"340x227","h_26781779_220.jpg":"220x147","pp_26781779_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781779_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781779_640.jpg":"640x814","pp_26781779_480.jpg":"480x611","pp_26781779_340.jpg":"340x432","pp_26781779_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8296431 Threads: 4 Questions: 1705928373 Slow queries: 5092358 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113021704 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/skandali-su-monarhiju-odveli-u-ponor-letizia-i-felipe-cinili-su-sve-da-to-isprave-a-onda-je-stigao-novi-problem-1373597 [printLink] => /mozaik/panorama/skandali-su-monarhiju-odveli-u-ponor-letizia-i-felipe-cinili-su-sve-da-to-isprave-a-onda-je-stigao-novi-problem-1373597?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 473752 [name] => Španjolska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spanjolska [link] => /tag/spanjolska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 489158 [name] => kraljevska obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljevska-obitelj [link] => /tag/kraljevska-obitelj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 714600 [name] => španjolska kraljevska obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-02 07:35:38 [main_article_id] => 0 [alias] => spanjolska-kraljevska-obitelj [link] => /tag/spanjolska-kraljevska-obitelj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 664706 [name] => kralj felipe VI. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-26 21:52:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-felipe-vi [link] => /tag/kralj-felipe-vi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648771 [name] => kraljica letizia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-08 12:06:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljica-letizia [link] => /tag/kraljica-letizia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljevska obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skandali su monarhiju odveli u ponor, Letizia i Felipe činili su sve da to isprave. A onda je stigao novi problem... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26800405.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Profimedia, Cropix [mainImageDesc] =>

Španjolski kraljevski par, kralj Felipe VI. I kraljica Letizia, u svibnju će proslaviti 20. godišnjicu braka. To će zasigurno pomoći očuvanju popularnosti monarhije...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26800405.jpg [title] =>

Španjolski kraljevski par, kralj Felipe VI. I kraljica Letizia, u svibnju će proslaviti 20. godišnjicu braka. To će zasigurno pomoći očuvanju popularnosti monarhije...

AFP, Profimedia, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/25963541.jpg [title] =>

Princeza Leonor, kralj Felipe VI., kraljica Letizia i princeza Sofia

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/25963323.jpg [title] =>

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/25370322.jpg [title] =>

Kraljevska obitelj na odmoru na Mallorci: Felipe, Leonor, Letizia i Sofia

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/24836752.jpg [title] =>

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia dolaze na krunidbu kralja Charlesa III. u svibnju prošle godine

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/23799778.jpg [title] =>

Felipe i Letizia na investituri nizozemskog kralja Willema-Alexandera u travnju 2013. godine

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/23799764.jpg [title] =>

Princ Felipe i Letizia Ortiz vjenčali su se 22. svibnja 2004. godine, uskoro slave 20. godišnjicu braka

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/23804479.jpg [title] =>

Kraljica Letizia i kralj Felipe s predsjednikom Zoranom Milanovićem i prvom damom Sanjom Musić Milanović tijekom posjeta Hrvatskoj u studenome 2022. godine

Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26665484.jpg [title] =>

Usprkos skandalima čiji je akter bio, bivši kralj Juan Carlos imao je ruku potpore svoga nasljednika Felipea VI. na nedavnoj misi u čast pokojnog bivšeg grčkog kralja Konstantina II. u Windsoru

AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/25832431.jpg [title] =>

Ponosni tata Felipe i njegova nasljednica, princeza Leonor, na vojnoj paradi povodom španjolskog nacionalnog dana

AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/23798024.jpg [title] =>

Princeza Leonor, kraljica Letizia, kraljica Sofia i princeza Sofia tijekom odmora u Palma de Mallorci u kolovozu 2022. godine

Profimedia ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/23799768.jpg [title] =>

Letizia i Felipe s Leonor i tek rođenom Sofijom u svibnju 2007. godine

AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781574.jpg [title] =>

Kraljica Letizia je modna ikona koja majstorski kombinira visoku modu i posebno za nju napravljene kreacije s popularnim, svima dostupnim brendovima

Profimedia ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781593.jpg [title] =>

Službeni portret kraljevskog para iz 2020. godine, sljedeći će, povodom njihove 20. godišnjice braka, snimiti slavna fotografkinja Annie Leibovitz

Profimedia ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781618.jpg [title] =>

Vjenčanje tadašnjeg princa, budućeg kralja Juana Carlosa i grčke princeze Sofije 14. svibnja 1962. u Ateni

AFP ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781619.jpg [title] =>

Kralj Juan Carlos igra se s osmogodišnjim sinom Felipeom u palači Zarzuela u veljači 1976. godine

AFP ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781620.jpg [title] =>

Princeza Cristina i njezin suprug Inaki Urdangarin sa sinom Juanom Valentinom na njegovom krštenju u prosincu 1999. godine

AFP ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781621.jpg [title] =>

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia na pogrebu britanske kraljice Elizabete II. u rujnu 2022. godine

AFP ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781622.jpg [title] =>

Letizia i Felipe su zaruke objavili 6. studenoga 2003. godine

AFP ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781623.jpg [title] =>

Na vjenčanju Letizije i Felipea bio je južnoafrički predsjednik Nelson Mandela

AFP ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781624.jpg [title] =>

Tek vjenčani budući kralj i kraljica na balkonu kraljevske palače

AFP ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781625.jpg [title] =>

Dvije popularne kraljice, jordanska Rania i španjolska Letizia

AFP ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26781779.jpg [title] =>

‘Stilske sestre‘, španjolska kraljica Letizia i britanska princeza Kate

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za nešto više od dva mjeseca, 22. svibnja, španjolski kraljevski par, kralj Felipe VI. i kraljica Letizia, proslavit će 20. godišnjicu braka.

Njihova ljubavna priča, kao i mnoge druge u europskim i svjetskim kraljevskim kućama, bila je moderna bajka. Točan početak njihove veze nije poznat, a na opće iznenađenje kraljevska kuća je 1. studenoga 2003. objavila da su Letizia i Felipe, tada službeno princ od Asturije, zaručeni. Felipe ju je zaprosio prstenom sa 16-karatnim dijamantom, a ona je njemu darovala manžete od bijelog zlata i safira te knjigu.

---

---

Letizia je prethodno bila u braku s Alonsom Guerrerom Pérezom, piscem i srednjoškolskim nastavnikom književnosti. Vjenčali su se 1998. godine, ali brak nije potrajao, razveli su se godinu dana kasnije. Nakon zaruka Letizia je živjela u jednom krilu palače Zarzuela do vjenčanja 22. svibnja 2004. godine u katedrali Santa Maria la Real de la Almudena u Madridu.

Letizijinu vjenčanicu s četiri i pol metra dugim velom kreirao je španjolski dizajner Manuel Pertegaz, cipele Pura Lopez, a veo, koji joj je poklonio Felipe, bio je načinjen od prljavobijelog svilenog tila i ručno ukrašen vezom. Mladenka je nosila tijaru koju je na svom vjenčanju nosila i njezina svekrva, kraljica Sofia.

---

image

Princeza Leonor, kralj Felipe VI., kraljica Letizia i princeza Sofia

AFP
---

Vjenčanje je u televizijskom prijenosu pratilo 25 milijuna gledatelja samo u Španjolskoj, a među više od 1200 gostiju bili su predstavnici 36 kraljevskih kuća i svjetskih lidera.

Letizijina i Felipeova starija kći Leonor, princeza od Asturije, rođena je 31. listopada 2005. godine, a mlađa, infanta Sofia, 29. travnja 2007. godine. Punog imena Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, u trenutku kad je 19. lipnja 2014. postao kralj Felipe VI., postao je najmlađi europski monarh, devet mjeseci mlađi od nizozemskog kralja Willema-Alexandera.

---

image

Kraljevska obitelj na odmoru na Mallorci: Felipe, Leonor, Letizia i Sofia

AFP
---

Felipe je bio član španjolske jedriličarske ekipe na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, a na ceremoniji otvaranja je nosio zastavu svoje zemlje. Njegova majka Sofia i ujak, bivši grčki kralj Konstantin II., bili su u jedriličarskoj ekipi svoje domovine na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine, a Felipeov otac i sestra Cristina također su bili olimpijski jedriličari.

Otkako je kralj Felipe VI. sa suprugom, kraljicom Letizijom, sjeo na prijestolje 2014. godine, kraljevski par čini sve što je u njihovoj moći kako bi izvukli monarhiju iz ponora u koji ju je gurnuo osramoćeni Juan Carlos, ali i drugi članovi obitelji.

Kad su Felipe i Letizia okrunjeni, španjolska je monarhija bila na najnižoj razini popularnosti još od obnove demokracije 1975. nakon smrti diktatora Francisca Franca. Premda je uživao golemo poštovanje zbog načina na koji je usmjerio Španjolsku od diktature u demokraciju i onemogućio vojni državni udar 1981. godine, Juan Carlos je postao veliki teret za monarhiste i vlastitu obitelj.

---

image

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia

AFP
---

Prvi veliki skandal vezan uz bivšeg kralja bio je kad 1956. kao 18-godišnjak slučajnim hicem iz pištolja koji je čistio, ubio svog četrnaestogodišnjeg brata Alfonsa. Juan Carlos je došao doma na uskrsne praznike iz vojne škole koju je pohađao, čistio je pištolj koji mu je darovao Franco, pištolj je opalio i pogodio u čelo Alfonsa koji je odmah podlegao teškoj ozljedi. Juan Carlos se morao zakleti da se radilo o nesretnom slučaju i poslan je natrag u vojnu školu.

Puno godina kasnije, u travnju 2012. kralj Juan Carlos suočio se sa žestokim kritikama kad je otišao u lov na slonove u Botsvanu. Javnost je za to doznala tek kad se kralj sam ozlijedio i posebni je zrakoplov poslan po njega.

Premda je službeno objavljeno da troškove nisu snosili porezni obveznici ni palača, nego Mohamed Eyad Kayali, bogati poduzetnik sirijskog podrijetla, kritičari su kralja napali jer je odlaskom na lovački izlet pokazao nedostatak etičnosti i poštovanja prema mnogim ljudima u Španjolskoj koji su u to vrijeme imali poteškoća zbog svjetske gospodarske krize, te se od njega tražilo da se odluči između javnih dužnosti i abdikacije.

---

image

Vjenčanje tadašnjeg princa, budućeg kralja Juana Carlosa i grčke princeze Sofije 14. svibnja 1962. u Ateni

AFP
---

U vrijeme kad je kralj lovio slonove, nezaposlenost u Španjolskoj iznosila je 23 posto, a gotovo 50 posto među mladima, za njegov afrički izlet mediji su procijenili da je koštao 44.000 eura, što je bilo dvostruko više od prosječne godišnje plaće u Španjolskoj.

Peticijom se tražilo i da kralj odstupi s dužnosti počasnog predsjednika španjolske podružnice Svjetskog fonda za prirodu. WWF je od Juana Carlosa tražio da objasni situaciju i na sastanku u Madridu u srpnju 2012. sa 226 glasova "za" i 13 "protiv"  smijenili su ga s pozicije počasnog predsjednika. On se kasnije ispričao zbog lovačkog izleta, ali skandalima tu nije bio kraj.

Te iste godine, prema kasnijim tvrdnjama jedne od njegovih brojnih ljubavnica, Corinne zu Sayn-Wittgenstein, danske poduzetnice njemačkog podrijetla, Juan Carlos je na njezin švicarski račun prebacio 65 milijuna eura i maltretirao je da vrati taj novac nakon što je prekinuo vezu s njom.

---

image

Usprkos skandalima čiji je akter bio, bivši kralj Juan Carlos imao je ruku potpore svoga nasljednika Felipea VI. na nedavnoj misi u čast pokojnog bivšeg grčkog kralja Konstantina II. u Windsoru

AFP
---

Taj novac, navodno mito za posredovanje u sklapanju unosnih poslova, bio je jedan od ključnih aspekata optužbi za korupciju protiv bivšeg kralja, što je, uz ljubavnu aferu i druge skandale, dovelo do njegove abdikacije 2014. godine i bijega u egzil u Abu Dhabi 2020. godine. Optužbe protiv bivšeg kralja su ipak odbačene zbog nedostatka dokaza, imuniteta i zastare, a uz to, on je platio i veći dio poreznog duga.

Corinna je bila tek jedna od brojnih Juan Carlosovih ljubavnica, tvrdi se kako je bivši španjolski kralj u krevet odveo više od dvije tisuća žena, da je čak pokušavao zavesti i pokojnu princezu Dianu, a pojavile su se i tvrdnje da su tajne službe Juan Carlosu davale injekcije ženskih hormona i blokatore testosterona kako bi kontrolirali njegov nezasitni seksualni nagon koji je postao "državni problem".

---

image

Princ Felipe i Letizia Ortiz vjenčali su se 22. svibnja 2004. godine, uskoro slave 20. godišnjicu braka

AFP
---

Nakon što je postao kralj, Felipe VI. je pokrenuo niz reformi kako bi spriječio ponavljanje skandala poput onih očevih ili onoga u koji je zajedno sa suprugom, slavnim rukometašem Inakijem Urdangarinom, bila umiješana njegova sestra, princeza Cristina. Oni su bili optuženi za pranje novca, Cristina je izbjegla suđenje, a Inaki je osuđen na pet godina zatvora.

Broj članova kraljevske obitelji koji mogu zastupati monarhiju sveden je na minimum i uveden je niz antikorupcijskih mjera, poput zabrane uzimanja darova i sudjelovanja u poslovnim poduhvatima. Felipe je ocu ukinuo godišnji "džeparac" i odrekao se vlastita nasljedstva, odnosno novca koji se povezivao s tajnim računima i sumnjivim poslovima.

Letizia i Felipe zajedničkim naporima pokušavaju monarhiju udaljiti od skandala koji su zaprijetili njezinom opstanku, a uz to su promovirali princezu Leonor, nasljednicu prijestolja, u novo lice moderne monarhije.

Uz početno neprijateljstvo koje je prema njoj pokazivao svekar Juan Carlos, kao i još neki članovi kraljevske obitelji i konzervativni dvorjani, Letizia je nakon udaje imala problema s osvajanjem naklonosti Španjolaca, mediji su je prikazivali kao distanciranu i nepristupačnu, ali to se prilično brzo promijenilo.

Naime, kad se razvedena televizijska novinarka Letizia Ortiz Rocasolano 2004. udala za princa Felipea i deset godina kasnije postala kraljica, bila je prva žena bez plemićke krvi koja je stigla do španjolskog prijestolja. Od početka njezina života u kraljevskoj obitelji Letizia je bila u središtu zanimanja. Uz slavnu glumicu Penelope Cruz, ni o jednoj drugoj ženi u Španjolskoj nije se više govorilo, bilo da se radilo o njezinom izgledu i odjeći, posvećenosti socijalnim problemima ili nekom odmaku od tradicije.

---

image

Tek vjenčani budući kralj i kraljica na balkonu kraljevske palače

AFP
---

Nakon početnog skepticizma, mediji su bili puni pohvalnih tekstova o kraljici Letiziji, El Mundo je na naslovnici pisao o "revoluciji kraljice Letizije za moderniziranje krune", a i manje kraljevskoj obitelji naklonjeni mediji hvale je i nazivaju spasiteljicom monarhije.

Kao princeza, Letizia je morala obavljati mnoge službene dužnosti, a povremeno se i po izrazu njezina lica moglo vidjeti da joj neke ne odgovaraju. Ali otkad je postala kraljica, posvetila se onome što je uistinu zanima, poput organizacija koje se bave tumorima i rijetkim bolestima, edukaciji, kulturi i španjolskim međunarodnim projektima suradnje s nerazvijenim zemljama.

Postala je i modna ikona, često je nazivaju "stilskom sestrom" s britanskom princezom Kate i danskom kraljicom Mary. Ljubimica je međunarodnog modnog tiska koji je hvali zbog majstorskog kombiniranja visoke mode i posebno za nju napravljenih kreacija s popularnim, svima dostupnim brendovima, ali i spremnosti da ponekad riskira, no to nikad ne prelazi granicu ukusa i odmjerenosti, makar su se ovog ljeta pojavili mnogi upitnici kad je na odmoru na Mallorci​ odjenula haljinicu koju se ocijenilo ipak prekratkom za jednu kraljicu.

Kad su u pitanju klasične kreacije, omiljeni brendovi španjolske kraljice su Altuzarra, Hugo Boss i Carolina Herrera, ali većinu njezine garderobe čine domaća imena, a među njima se ističe Felipe Varela kad su u pitanju posebne prilike. Među njezinim favoritima je i Roberto Verino čije kreacije su na rubu ženstvene elegancije, kao i Adolfo Dominguez, ali i brendovi poput Zare, Manga i Uterquea, a kad je u pitanju obuća, osim velike ljubavi prema Pradi, tu je i Magrit koji za Letiziju radi posebne kreacije koje se, uz klasične oblike, ističu hrabrim bojama i teksturama ili neobičnim materijalima.

---

image

Kraljica Letizia je modna ikona koja majstorski kombinira visoku modu i posebno za nju napravljene kreacije s popularnim, svima dostupnim brendovima

Profimedia
------
image

Službeni portret kraljevskog para iz 2020. godine, sljedeći će, povodom njihove 20. godišnjice braka, snimiti slavna fotografkinja Annie Leibovitz

Profimedia
---

Zgodni, 197 centimetara visoki kralj i elegantna kraljica, jedna od najbolje odjevenih žena svijeta, uvijek su atraktivan par, bilo da se radi o najsvečanijim državničkim prigodama ili opuštenim odmorima u društvu kćeri koje su naslijedile očevu visinu, a majčinim stopama idu kad je osjećaj za modu u pitanju.

I kad se činilo da se Felipe i Letizia približavaju 20. godišnjici braka u pozitivnom okruženju uz prijestolonasljednicu Leonor koja, nakon što je 31. listopada postala punoljetna, preuzima dio službenih obveza i paralelno se školuje za ulogu buduće kraljice, stigao je novi skandal.

Letizijin bivši zet, Jaime del Burgo, koji je bio u braku s njezinom sestrom Telmom Ortiz, u knjizi naslovljenoj "Letizia i ja", čiji je autor Jaime Peñafiel, ustvrdio je kako je prije vjenčanja s Telmom bio u ljubavnoj vezi s Letiziom i da su tu vezu nastavili i nakon što se ona udala za Felipea.

Letizia se čak, tvrdio je Del Burgo, planirala razvesti od Felipea i udati se za njega, tražila je nekretnine u SAD-u kamo bi se preselili, a navodno je sugerirala i da imaju zajedničko dijete uz pomoć surogat majke u Los Angelesu.

Usprkos njegovim opetovanim tvrdnjama na društvenim mrežama, kraljevska obitelj ostala je nijema i nije se oglasila o tome. A Del Burgo je nedavno obrisao sve postove na društvenoj mreži X, njegov je profil sada potpuno prazan, a poveznica na njegov Instagram profil kaže kako ta stranica nije dostupna.

Hoće li se Del Burgo ponovno oglasiti, vidjet ćemo, a Letizia i Felipe su povodom dvadesete godišnjice braka angažirali slavnu fotografkinju Annie Leibovitz da snimi njihov novi službeni portret. Posljednji je 2020. snimila Estela de Castro u kraljevskoj palači u Madridu.

---

image

Dvije popularne kraljice, jordanska Rania i španjolska Letizia

AFP
------
image

‘Stilske sestre‘, španjolska kraljica Letizia i britanska princeza Kate

AFP
---

Obilježavanje bračne obljetnice, iako nije poznato kakvo se slavlje priprema, zasigurno će pomoći očuvanju popularnosti kraljevskog para i monarhije, premda je njihova kći Leonor trenutačno najpopularniji član kraljevske obitelji.

"Leonormanija" je započela kad je princeza od Asturije, što je njezina službena titula, na 18. rođendan prisegnula odanost španjolskom ustavu. Nacija je ujedinjena u podršci mladoj princezi koja pohađa vojnu obuku kao kadetkinja Borbón Ortiz.

Prema magazinu Hola, samo 21 posto Španjolaca smatra da Leonor nije dovoljno dobro pripremljena za ulogu državnog poglavara, ali s obzirom na to da je pred njezinim 56-godišnjim ocem, kraljem Felipeom VI., još dosta godina vladavine, ako se nešto dramatično ne dogodi, Leonor će imati sasvim dovoljno vremena da se pripremi za preuzimanje prijestolja monarhije koja korijene vuče od Vizigotskog Kraljevstva nastalog u 5. stoljeću nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva.

---

image

Kraljica Letizia i kralj Felipe s predsjednikom Zoranom Milanovićem i prvom damom Sanjom Musić Milanović tijekom posjeta Hrvatskoj u studenome 2022. godine

Cropix
------
image

Letizia i Felipe s Leonor i tek rođenom Sofijom u svibnju 2007. godine

AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Profimedia, Cropix AFP AFP AFP AFP AFP AFP Cropix AFP AFP Profimedia AFP Profimedia Profimedia AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP, Profimedia, Cropix

Španjolski kraljevski par, kralj Felipe VI. I kraljica Letizia, u svibnju će proslaviti 20. godišnjicu braka. To će zasigurno pomoći očuvanju popularnosti monarhije...

AFP

Princeza Leonor, kralj Felipe VI., kraljica Letizia i princeza Sofia

AFP

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia

AFP

Kraljevska obitelj na odmoru na Mallorci: Felipe, Leonor, Letizia i Sofia

AFP

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia dolaze na krunidbu kralja Charlesa III. u svibnju prošle godine

AFP

Felipe i Letizia na investituri nizozemskog kralja Willema-Alexandera u travnju 2013. godine

AFP

Princ Felipe i Letizia Ortiz vjenčali su se 22. svibnja 2004. godine, uskoro slave 20. godišnjicu braka

Cropix

Kraljica Letizia i kralj Felipe s predsjednikom Zoranom Milanovićem i prvom damom Sanjom Musić Milanović tijekom posjeta Hrvatskoj u studenome 2022. godine

AFP

Usprkos skandalima čiji je akter bio, bivši kralj Juan Carlos imao je ruku potpore svoga nasljednika Felipea VI. na nedavnoj misi u čast pokojnog bivšeg grčkog kralja Konstantina II. u Windsoru

AFP

Ponosni tata Felipe i njegova nasljednica, princeza Leonor, na vojnoj paradi povodom španjolskog nacionalnog dana

Profimedia

Princeza Leonor, kraljica Letizia, kraljica Sofia i princeza Sofia tijekom odmora u Palma de Mallorci u kolovozu 2022. godine

AFP

Letizia i Felipe s Leonor i tek rođenom Sofijom u svibnju 2007. godine

Profimedia

Kraljica Letizia je modna ikona koja majstorski kombinira visoku modu i posebno za nju napravljene kreacije s popularnim, svima dostupnim brendovima

Profimedia

Službeni portret kraljevskog para iz 2020. godine, sljedeći će, povodom njihove 20. godišnjice braka, snimiti slavna fotografkinja Annie Leibovitz

AFP

Vjenčanje tadašnjeg princa, budućeg kralja Juana Carlosa i grčke princeze Sofije 14. svibnja 1962. u Ateni

AFP

Kralj Juan Carlos igra se s osmogodišnjim sinom Felipeom u palači Zarzuela u veljači 1976. godine

AFP

Princeza Cristina i njezin suprug Inaki Urdangarin sa sinom Juanom Valentinom na njegovom krštenju u prosincu 1999. godine

AFP

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia na pogrebu britanske kraljice Elizabete II. u rujnu 2022. godine

AFP

Letizia i Felipe su zaruke objavili 6. studenoga 2003. godine

AFP

Na vjenčanju Letizije i Felipea bio je južnoafrički predsjednik Nelson Mandela

AFP

Tek vjenčani budući kralj i kraljica na balkonu kraljevske palače

AFP

Dvije popularne kraljice, jordanska Rania i španjolska Letizia

AFP

‘Stilske sestre‘, španjolska kraljica Letizia i britanska princeza Kate

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/skandali-su-monarhiju-odveli-u-ponor-letizia-i-felipe-cinili-su-sve-da-to-isprave-a-onda-je-stigao-novi-problem-1373597 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a49c9b4653f59eb085af1ee29c95d2c0ed63c1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skandali+su+monarhiju+odveli+u+ponor%2C+Letizia+i+Felipe+%C4%8Dinili+su+sve+da+to+isprave.+A+onda+je+stigao+novi+problem...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fskandali-su-monarhiju-odveli-u-ponor-letizia-i-felipe-cinili-su-sve-da-to-isprave-a-onda-je-stigao-novi-problem-1373597 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fskandali-su-monarhiju-odveli-u-ponor-letizia-i-felipe-cinili-su-sve-da-to-isprave-a-onda-je-stigao-novi-problem-1373597 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljevska obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramakraljevska obitelj

Skandali su monarhiju odveli u ponor, Letizia i Felipe činili su sve da to isprave. A onda je stigao novi problem...

Piše Marija Čović
19. ožujka 2024. - 12:56
Španjolski kraljevski par, kralj Felipe VI. I kraljica Letizia, u svibnju će proslaviti 20. godišnjicu braka. To će zasigurno pomoći očuvanju popularnosti monarhije...AFP, Profimedia, Cropix

Za nešto više od dva mjeseca, 22. svibnja, španjolski kraljevski par, kralj Felipe VI. i kraljica Letizia, proslavit će 20. godišnjicu braka.

Njihova ljubavna priča, kao i mnoge druge u europskim i svjetskim kraljevskim kućama, bila je moderna bajka. Točan početak njihove veze nije poznat, a na opće iznenađenje kraljevska kuća je 1. studenoga 2003. objavila da su Letizia i Felipe, tada službeno princ od Asturije, zaručeni. Felipe ju je zaprosio prstenom sa 16-karatnim dijamantom, a ona je njemu darovala manžete od bijelog zlata i safira te knjigu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 10:24