StoryEditorOCM
Regional20 MILIJUNA BESPOVRATNIH KUNA

Gradonačelnik Knez: Biograd je dobio eurojackpot!

Piše IN
1. kolovoza 2017. - 23:35
biogradjedan

"Biograd je dobio eurojackpot!" uzviknuo je gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez nakon što mu je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić nedavno u Zagrebu svečano uručila "ček" težak 20 milijuna kuna. Grad Biograd je naime dobio bespovratna sredstva iz europskih fondova za financiranje izgradnje Poduzetničkog inkubatora u industrijskoj zoni koji bi trebao postati motor gospodarskog razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području biogradske mikroregije.

- Poduzetnički inkubator će se graditi u Biogradu, ali će biti namijenjen za mlade poduzetnike iz Polače, Pakoštana, Sv. Filipa i Jakova, Tkona, Pašmana i naravno Biograda – kaže Ivan Knez i dodaje da je ukupna vrijednost izgradnje Poduzetničkog inkubatora 38 milijuna kuna, a ostaka novca, oko 10 milijuna kuna osigurat će Grad Biograd. Dio te investicije Grad Biograd namjerava pokriti iz fondova Ministarstva regionalnog razvoja.

Zgrada poduzetničkog inkubatora imat će površinu od oko 3000 metara i moći će istovremeno primiti više mladih poduzetnika, sve ovisno o djelatnosti kojom se namjeravaju baviti.

- Površina će im biti dodijela sukladno potrebama. Ovisno je li u pitanju prozvodnja uz pomoć radnih strojeva ili samo kompjutera – slikovit je Knez.

Najam poslovnih prostora unutar inkubatora je također poticajan. Prva godina korištenja inkubatora, kaže Knez, bit će za sve besplatna, u drugoj će plaćati 25 posto najma, u trećoj 50 posto tržišne vrijednosti najma, a četvrtu godinu će morati izaći vani, na tržište.

- Uz prostor za poduzetnike, u zgradi će biti smještene i tri agencije koje je osnovao Grad Biograd, a to su agencije za turizam, poljoprivredu i pripremu projekata. U prvoj godini agencije ćemo sufinancirati Grad i ostale općine, a nakon toga agencije će se same financirati iz usluga, odnosno projekata koje budu radile na tržištu – objašnjava Knez.

Rok za izgradnju i početak rada Poduzetničkog inkubatora je dvije godine, što znači da bi gradnja mogla krenuti negdje iza nove godine. Tko će se u prvoj godini sve naći u njemu ovisit će o tome tko sve bude ispunjavao uvjete koje će Grad Biograd tek odrediti. Zainteresiranih je preko stotinu tvrtki i poduzetnika s područja biogradske mikroregije, no prednost će imati mladi poduzetnici, oni koji tek pokreću poslove.

- Biograd se s ovim projektom uvrstio među malobrojne gradove na našoj obali, ali i u Hrvatskoj, koji će imati svoj poduzetnički inkubator. Cilj inkubatora nije samopromocija već izravna pomoć mladim ljudima u pokretanju poslova. Inkubator je njihovo učilište u poslovanju jer samo poticanjem i razvojem poduzetništva možemo otvarati nova radna mjesta. Bez poduzetnika koji stvaraju nova radna mjesta i plaćaju obveze nema ni mogućnosti pokrivanja socijalnih programa. Tko to ne shvaća, ne vidi dalje od svog nosa – zaključuje u svom stilu gradonačelnik Biograda.

26. travanj 2024 16:58