StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ADRIJAN MARUŠIĆ (29), BODYBUILDER KOJI JE OSVOJIO DVIJE ZLATNE MEDALJE

Bodybuilding nije sprint, nego maraton

Piše Iva Ivanac
16. studenog 2017. - 14:22
marusic3-071117

Cijeli život sam u sportu, a bodybuildingom sam se intenzivno počeo baviti prije tri godine, govori nam Adrijan Marušić koji je u posljednjih mjesec dana pokupio dvije zlatne medalje na domaćem i međunarodnom natjecanju. Njegova sportska priča započinje u šestoj godini kada je kao većina njegovih vršnjaka počeo trenirati nogomet u kojemu je ostao sve do dvadesete godine života.

- Nakon nogometa započeo sam s fitnessom, no prije tri godine sam imao jednu jako tešku operaciju u kojoj umalo glavu nisam izgubio. U tom trenutku sam odlučio promijeniti svoj život i počeo se baviti bodybuildingom – prepričava nam 29 - godišnjak početke svoje karijere.

Moglo bi se reći da se život bodybuildera dijeli na dva dijela: natjecanja i vrijeme bez natjecanja. Prva je zasigurno puno teža.
- Kada ne traje sezona, odradim jedan trening dnevno i imam takozvani cheat dan, odnosno jedan dan u tjednu kada malo prekršim s hranom, odnosno ne držim se zdrave hrane – kaže nam Adrijan koji napominje kako je prehrana u njegovom sportu izrazito bitna.

- Kada traju natjecanja, kuhinjska vaga vam je najbolji prijatelj. Apsolutno sve što unesete u organizam morate izvagati. U fazi natjecanja moj dan započinje u 5 i 30 i tada odrađujem po dva treninga dnevno – kaže Adrijan koji, kako se čini, sve svoje privatne i poslovne obveze uspješno „pokrije“. Naime, Adrijan uz intenzivno bavljenje bodybuildingom radi i u sportskom dućanu, a uz to je i osobni trener.

- Sve uspijem izorganizirati, ali moram vam priznati da mi je supruga najveća pomoć i podrška. Ona je ta koja mi u svemu pomaže, pogotovo na natjecanjima – kaže Adrijan koji je svoju prvu zlatnu medalju pokupio na Zagreb Openu 2017., a drugu samo tjedan dana nakon toga u Ljubljani na međunarodnom natjecanju Maxxim Open.

No, bodybuilding kojim se Adrijan bavi nije onaj klasični „schwarzeneggerovski“, disciplina u kojoj se on natječe zove se Men's Physic do 180 centimetara.

- Mogao bih reći da je kategorija u kojoj se natječem, Men's physic, jedna od najljepših kategorija bodybuildinga, ali trenutno i najpopularnija svjetska disciplina – kaže nam Adrijan objašnjavajući kako u toj kategoriji nisu samo bitni mišići, već cjelokupna figura i dojam koji natjecatelji ostavljaju na članove žirija. Uz tijelo izgrađeno od mišića, za visoku ocjenu je važna i njega tijela, frizura...

- Kako bi se pobliže objasnila moja kategorija, može se reći da mi imamo prava tijela za plažu. Bitno je apsolutno sve, mišići, stav, odjeća i šminka – govori Adrijan priznajući kako je tjedan prije natjecanja krajnje iscrpljujući za bodybuildera.

- To je tjedan dehidracije, tada morate tempirati unos hrane i vode. Sedam dana prije možete popiti sedam litara vode, potom svakim danom smanjujete tako da 24 sata prije natjecanja dođete na to da uopće ne pijete vodu sve do završetka natjecanja. Tada jedete i jako slanu hranu kako bi tijelo izbacilo svu vodu pa su vam nakon toga mišići lijepo definirani. Što bolje izgledaš, to se lošije osjećaš – priznaje nam Adrijan dodajući kako nakon natjecanja jede „sve živo“ te da je nakon Ljubljane dobio čak 12 kilograma, na što smo ostali u čudu.

- To vam je normalno u svakom sportu. Kada u tijelo koje je dugo bilo pod rezervom krene unos hrane, sve se lijepi za vas. Otprilike se dobije od deset do 15 kilograma, ali odmah nakon toga ponovno morate početi s planom prehrane jer ćete tijelo teže dovesti u pravu formu ako se ne pridržavate pravila – upozorava nas Adrijan ističući kako su prehrana i jak trening te suplementacija koja čini svega 10 posto u ovom triju, kombinacija koja garantira uspjeh.

Adrijanu su natjecanja sada u zatišju, ali govori nam kako nakon blagdana kreće na pripreme i u lov na novu zlatnu medalju i to na državnom prvenstvu u bodybuildingu koje će se prije ljeta održati u Zagrebu.

Bodybuilding nije sprint nego maraton!
Bodybuilding u Hrvatskoj nije medijski puno praćen, priznaje nam Adrijan i dodaje da su Hrvati poprilično konzervativni kada se govori o toj vrsti sporta, a često se događa i da se izjednačava isključivo s dopingom.
- Znaju mi reći „ma mani se toga“, ali bodybuilding je jedan jako lijep individualni sport – govori Adrijan koji početnicima u ovom sportu iskazuje punu podršku.
- Neka ih ne bude strah, potrebno se samo pokrenuti jer svaka promjena na bolje može izroditi samo uspjeh! Potrebno je imati dobar plan i disciplinu te najbitnije – strpljenje, jer bodybuilding nije sprint nego maraton – zaključio je Adrijan.
26. travanj 2024 10:31