FOTO: SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Božidar Kalmeta: „Jedno je sigurno: Stipe Zrilić i ja više nećemo biti gradonačelnik i župan!“

FOTO: SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

U zadarskom Arsenalu u četvrtak je svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježeno 24 godine od utemeljenja Zadarske županije. Svečarska sjednica imala je i određenu oproštajnu notu, župan Stipe Zrilić nakon deset godina više neće obnašati dužnost župana na što se referiralo više govornika, a osobito i emotivno zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je na ovoj sjednici bio i izaslanik Vlade RH. Kalmeta, kao i Zrilić, također završava mandat bez novog kandidiranja.

- Kao gradonačelnik, što ću biti još malo, u dvije stvari sam potpuno siguran: prvo, ja i Stipe nećemo više biti gradonačelnik i župan. Drugo, siguran sam da će se kontinuitet uspješnog upravljanja Gradom, Županijom i općinama nastaviti. Od 1993. naovamo napravljeno je toliko toga da bi, slikovito rečeno, mogla nastati još jedna županija. Stipe, dragi prijatelju i suradniče, ja ti kao gradonačelnik i bivši ministar doista odajem priznanje na visokim standardima koje si postavio upravljajući županijom – rekao je Kalmeta, prenoseći čestitke premijera Plenkovića.

Župan Stipe Zrilić bio je suzdržaniji u govoru, no rekao je da svečanu sjednicu kao župan vodi deseti put, te da vjeruje kako će i nadalje Županija voditi računa o općem interesu, „a ne interesu pojedinaca, političkih struktura i stranaka.“

- Prvu sam svečanu sjednicu kao župan vodio na trajektu, 2008.godine. Moj početak obavljanja dužnosti župana poklapa se sa nastankom krize, a završava sa krajem krize i početkom oporavka. Na kraju mandata upućujem zahvalu svima koji su bili dio županijskog sustava i doprinijeli uspjehu županije u ovim ne lakim vremenima – rekao je Stipe Zrilić, koji je u podužem govoru nabrojao sve uspjehe rada županije, od povučenih 173 milijuna eura iz EU fondova (HERA je, kazao je, najveći i najvrjedniji turistički projekt u cijeloj Hrvatskoj financiran iz EU fondova), preko velikog rasta broja putnika u Zračnoj luci i broja turista u županiji, do projekata u marikulturi, plinofikaciji i luci Gaženica.  

Svog izaslanika poslala je i predsjednica RH – akademik Željko Reiner osobito je govorio o nedostacima podjele Hrvatske na regije i založio se za snaženje županija.

Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić u svom je govoru primarno pozvao sve žitelje županije na zajedništvo i optimizam, podsjećajući na primjeru Domovinskog rata što snaga zajedništva može učiniti.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni gosti, strani izaslanici, saborski zastupnici i vijećnici, a čestitku je poslao i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. U zabavnom dijelu zaplesali su članovi udruge „Paška alka“, dok je skladbe izveo A.K.A. Crescendo.

LAUREATI

Na sjednici su uručena priznanja: Nagradu za životno djelo Zadarske županije primio je književnik Tomislav Marijan Bilosnić, koji je i zahvalio u ime svih nagrađenih.

Godišnje nagrade dobili su humanitarci Tanja i Igor Blaslov, sportaši i treneri Šime Fantela, Igor Marenić, Edo Fantela i Stipe Žunić, dr.sc. Ivan Župan i Tomislav Šarić za područje znanosti, Udruga tehničke kulture „Faust Vrančić“ iz Obrovca (nagradu je preuzeo Darko Tokić), te Zračna luka Zadar čija je direktorica Irena Ćosić preuzela nagradu.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije