StoryEditorOCM
4 kantunaPRVE PUKOTINE U ODNOSU BRANKA DUKIĆA I HDZ-A

Kako je Ante Kolega postao gradski vijećnik, hoće li Robertino Dujela zamijeniti Ivanu Vanjak, postaje li Darko Kasap najmoćniji zadarski pročelnik...

29. lipnja 2017. - 12:45
zadar_sjednica2-210617

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić izlazi iz „gluhe sobe“ u koju je „zatvoren“ na početku kampanje i počinje donositi svoje prve samostalne političke odluke. Mada je Dukić tek na prapočetku mandata, je li iz „prvih mačića“ moguće zaključiti što će se s gradskom upravom događati u naredne četiri godine i kakav će odnos vladati između neposredno izabranog gradonačelnika i njegove stranke?

Prva indikacija da je taj odnos „stigao na dnevni red“ bilo je popunjavanje Gradskog vijeća nakon što je Dukić postao gradonačelnik. Kako je Ante Kolega, sin bivšeg gradonačelnika Živka Kolege postao član Gradskog vijeća umjesto Dukića?

Smatrajući da se radi o „njegovom mandatu“, jer je upravo njegovim odlaskom na gradonačelničku dužnost u GV-u ostalo jedno nepopunjeno mjesto, Dukić je želio da u Gradsko vijeće uđe Mate Marić, ali je formalnu odluku o tome trebao donijeti Gradski odbor HDZ-a večer prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Mladi Kolega je dotada već pokazao veliku ambiciju i želju da postane gradski vijećnik, pa je vrh zadarskog HDZ-a pred GO izašao s kompromisnim prijedlogom: neka Marić i Kolega odrade po dvije godine mandata.

Ali, Ante Kolega je i dalje inzistirao, baratao je podrškom temeljnog ogranka Puntamike i došlo je do glasanja na kojemu je Kolega glatko prošao, a za Dukićevu alternativu samom sebi u liku Mate Marića diglo se samo šest ruku među kojima nije bila Dukićeva! On se iznenada – izuzeo od odlučivanja!?

Nema jednoznačnog odgovora na pitanje je li tim „povlačenjem s terena prije produžetka“ Dukić u stvari pokazao slabost i izgubio svoju prvu kadrovsku bitku s vlastitom strankom, ali je potpuno sigurno da slijedi cijeli niz odluka u sklopu kadrovskog redizajna ili popunjavanja gradske uprave u kojima je moguće razilaženje gradonačelnika i njegovih želja za nešto samostalnijim sastavljanjem „vlastite ekipe“ i stranke koja se uglavnom drži "provjerene priče o kontinuitetu vladanja“. Čim je Dukić određen kao kandidat za gradonačelnika, bilo je predvidljivo da će mu manji problem biti izborni trijumf od pokušaja da se na krilima glatke pobjede nametne kao jaka politička figura ne samo staroj pročelničkoj strukturi sastavljenoj u „Kalmetino vrijeme“ nego i GO HDZ-a gdje je situacija identična onoj u gradskoj upravi.

Zato se sada pojavljuju različite interpretacije o odnosim između gradonačelnika i njegove stranke. Dok jedni smatraju da se radi o očekivanom „discipliniranju Dukića“ koji mora prihvatiti da je samo „maneken političkog kolektiviteta“ koji ga je i doveo na vlast, s druge se strane sve više govori ne o logičnoj Dukićevoj želji da bira suradnike koliko o promašenosti njegovih kadrovskih rješenja. Dakle, pitanje je otima li se Dukić svojim izborom kadrova „kolektivnoj volji“ stranke na vlasti i, ako je tako, hoće li njegova ambicija i moguća „iskakanja“ iz dosadašnje političke metodologije odmah na početku biti ugašena i stvari biti vraćene u dugogodišnju kolotečinu?

Kada je Modes ispao iz HDZ-ove koalicije, bilo je jasno da se na vjetrometini nalaze Modesovi pročelnici Andreja Baraba i Hrvoje Baranović – oni su ostali bez stranačke zaštite i političke težine, postali su najlakši plijen u preustroju gradske uprave, a njihove su se pozicije nametnule kao najlakše osvojive. Problem je, međutim, u zakonskoj odredbi po kojoj su pročelnici „profesionalci izabrani na javnom natječaju“ koje nije lako tek tako maknuti s pozicije i na njihovo mjesto postaviti nekog drugog. Da bi to uradio, Dukić može ili nagovoriti ih da se povuku i zadovolje nekim utješnim mjestom, vjerojatno zamjeničkim, ili ići u novu sistematizaciju kojom bi postojeće upravne odjele spajao s nekim drugima, pa bi u tom postupku pročelničko mjesto bilo oslobođeno.

Razgovori s Baranovićem i Barabom još traju, Dukić ih je na vrijeme pokrenuo i nije za očekivati veći otpor dvoje pročelnika koji će, vrlo vjerojatno, više povesti računa o vlastitim egzistencijama nego o političkim interesima na izborima marginaliziranog Modesa. Procjenjuje se da će Baranović i Baraba od pročelnika postati zamjenici.

- Očekujem da će Dukić provesti preustroj. Ako je suditi po kvaliteti rada, Baranović i Baraba zaslužuju ostati pročelnici, pa čak se i HDZ u kampanji hvalio njihovim rezultatima. Ako je nešto drugo u pitanju, teško je očekivati da ostanu, kaže njihov stranački šef Rudolf Dvorski.

Kako se sada čini, Dukić je sklon preustroju kroz sistematizaciju i otvaranju mogućnosti za promjenu pročelničkog sastava. Koliko je sada moguće nazrijeti, Dukić bi odjel za otoke priključio gospodarstvu gdje bi pročelnik ostao Ivica Katić, a odjel za izdavanje građevinskih dozvola spojio bi s odjelom za građenje kojemu je na čelu Darko Kasap. Tako bi „modesovac“ Baranović nestao s popisa pročelnika, a Kasap bi zadržao mjesto pročelnika još većeg, značajnijeg i financijski težeg novog odjela, prema čemu u zadarskom HDZ-u postoje vrlo podijeljena mišljenja, jer bi se Kasap našao u vrlo moćnoj poziciji čovjeka koji po gradu stalno nešto gradi, a građevinske dozvole mu za to daje njegov vlastiti odjel, što se dijelu HDZ-a nikako ne sviđa.

Dukić, dakle, nailazi na otpor ne kada se oslobađa pročelnika iz političke prošlosti, što se smatra logičnim, nego kada kreira potpuno novu situaciju. Ono što je predstavljalo iznenađenje nije očekivana smjena „modesovaca“, nego Dukićeva želja da promijeni i neke druge pročelnike među kojima se neočekivano našla i komunalna pročelnica Ivana Vanjak s kojima je razgovarao i to joj objelodanio.

Slučajno ili ne, upravo tada se po gradskoj upravi, ali i u HDZ-u, pojavila priča po kojoj se smjena Ivane Vanjak „opravdava“ njenim pokušajem da preko gradske uprave čija je istaknuta članica legalizira stotinjak kvadrata svog stambenog prostora koje je netko iz njene obitelji davno uzurpirao. Kako i Grad Zadar u toj zgradi ima vlasnički udjel, od Grada je zatraženo da se „odrekne“ svog udjela, ali su gradske pravne službe takvu mogućnost zaustavile kao pravno neprovedivu.

Valja primijetiti da nikada i nitko nije u pitanje dovodio kvalitetu rada pročelnice Vanjak koja je, uostalom, ostala na svom mjestu i nakon tog „delikta“ iz mandata Božidara Kalmete. Nazvali smo pročelnicu Vanjak, jedan dan je bila „jako zauzeta“, drugi dan se više nije javljala, pa smo ostali bez njenog komentara.

Kako bilo, Dukić na mjestu Ivane Vanjak želi vidjeti njenog dosadašnjeg zamjenika Robertina Dujelu. Osim što su bili susjedi na Stanovima, Dukić i Dujela su i u prijateljskim relacijama koje sigurno nisu odmogle kada je ambiciozni Dujela dolazio u gradsku upravu. Ali, ni to Dukićevo kadrovsko rješenje ne nailazi na nepodijeljeno oduševljenje u HDZ-u.


 


 

NERVOZNA REAKCIJA BRANKA DUKIĆA

O mogućim ishodima kadrovskog preslagivanja gradske uprave željeli smo razgovarati i s gradonačelnikom Dukićem, ali smo, nakon dvodnevnog neuspješnog telefoniranja, naišli na neočekivano nervoznu Dukićevu reakciju. Na hodniku gradske uprave, u pauzi konstituirajuće sjednice GV-a, upitali smo ga „očekuje li ostavku pročelnice za komunalnu djelatnost Ivane Vanjak“.

Očito misleći da je prerano o tome javno progovoriti, Dukić je reagirao vrlo nervozno i u suštini je odbio razgovor na tu temu smatrajući da odluku o eventualnom preustroju tek treba donijeti i da su oko toga još uvijek mogući različiti ishodi, pa ne želi ulaziti u konkretnije razgovore o tome što se trenutno događa.

24. travanj 2024 00:45