StoryEditorOCM
4 kantunaDRAŽBA U DIKLU

Tiskara vrijedna 15 milijuna prodaje se za jednu kunu

24. veljače 2018. - 13:32
kuca_ovrha3-270717

Financijska agencija (Fina) prikupljat će do 6. ožujka na elektroničkoj javnoj dražbi ponude za 15 milijuna kuna vrijednu tiskaru u Gaženici. Podsjetimo, ona je vlasništvu kontroverznog slovenskog poduzetnika Roberta Rotara, koji je ljetos umro u zadarskom istražnom zatvoru nakon što je osumnjičen za izradu, nabavljanje, posjedovanje, prodaju ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje.

Riječ je o imovini Rotarove tvrtke u stečaju Media Zadar, zgradi od 1220 četvornih metara, te dvorištu površine 859 kvadrata. Kontroverzni Slovenac preminuo je nakon dva dana boravka u pritvoru, gdje mu je pozlilo, zbog čega je pao i udario glavom, te je umro na putu do zadarske bolnice.

U njegovoj luksuznoj kući u Diklu zadarska je policija ljetos pronašla uzorke za izradu osobnih dokumenata nekoliko različitih država, te materijal za njihovu izradu, ali i vodene žigovi, zlatne niti, "ploče, okvire i mrežice s utisnutim reljefima", što je indiciralo da se tamo moglo obavljati i tiskanje novca, bez obzira na to što nisu pronađene nikakve krivotvorene novčanice.

Rotar je u Zadru imao nekoliko tvrtki od kojih su neke iz grafičke djelatnosti, kao i Media Zadar, čija imovina ide u prodaju. Na nekretnini je upisano založno pravo u korist Porezne uprave, Hypo banke, te tvrtke Fortuna Komers iz Rogoznice. Media Zadar otišla je u stečaj s dugom većim od šest milijuna kuna, a prodajom imovine trebali bi se namiriti troškovi stečajnog postupka, obveze stečajne mase, razlučni vjerovnik te, ako bude sredstava, i isplata dijela priznatih tražbina stečajnih vjerovnika.

Prikupljanje ponuda za tiskaru počelo je u srijedu, a imovina koja se prodaje ne može se prodati: na prvoj dražbi ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnine, što u konkretnom slučaju iznosi 11.282.310,76 kuna, na drugoj dražbi ispod jedne polovine utvrđene vrijednosti nekretnina, odnosno 7.521.540,51 kunu, na na trećoj dražbi ispod jedne četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnina, što iznosi 3.760.770,25 kuna. Na četvrtoj dražbi nekretnina se prodaje po početnoj cijeni od 1,00 kune.

26. travanj 2024 03:10