StoryEditorOCM
4 kantunaZADAR JE KRCAT ILEGALNIM ODLAGALIŠTIMA OTPADA

Najgore je na Musapstanu i bivšem kamenolomu Jadrana, u okoliš odbačeno gotovo 50.000 kubika smeća!

26. veljače 2018. - 09:40
dujela_procelnik (1).JPG

Na području Grada Zadra komunalni su redari evidentirali 35 divljih odlagališta uglavnom građevinskog i komunalnog otpada, a tijekom cijele 2017. godine sanirana su svega dva: s parcele koja se nalazi južno od mjesnog groblja Bokanjac uklonjeno je 1.008, a iz Ulice 159. brigade još 35 tona građevinskog otpada. Osim brojke saniranih odlagališta, skroman je i iznos za tu namjenu kojega na raspolaganju ima Upravni odjel za komunalnu djelatnost, jer je riječ o svega 150.000 kuna.

Iz tih je brojki potpuno jasno zbog čega nitko ne može pouzdano odgovoriti do kada će postojeća divlja odlagališta biti sanirana i koliko će to koštati. U prethodnim je godinama od tih 35 lokacija u cijelosti sanirano njih osam, a tri su djelomično sanirane.

Komunalno redarstvo posebnu pažnju obraća na dvije lokacije, od kojih je prva najosjetljivija, a na drugoj se nalazi daleko najveća količina odbačenog otpada, pa su komunalci od početka veljače u svakodnevnm nadzoru nad Park šumom Musapstan i nekadašnjim kamenolomom "Jadrana". U tom se kamenolomu, po staroj, vizualnoj procjeni, radi o 30.250 kubičnih metara građevinskog otpada koji iz dana u dan raste!

-Tih se 35 lokacija divljih odlagališta ne nalazi na javnim površinama, pa smo za sanaciju i uklanjanje raspisivali javnu nabavu i tako uklonili 1.043 tone otpada. Osim toga, u okviru Programa održavanja javnih površina putem "Čistoće" i u sklopu njene redovne djelatnosti, uklonjeno je još 2.112 tona otpada, a nešto više od 12 tona uklonjeno je kroz četiri akcije prikupljanja otpada, kaže pročelnik UO za komunalnu djelatnost Robertino Dujela.

Nakon "Jadranovog" kamenoloma, ponajveće divlje odlagalište je područje Barbaričine gdje je po procjenama odbačeno oko 15.175 prostornih metara građevinskog otpada, dok se između Gaženičke ceste i Ulice 159. brigade nalazi još 2.535 kubika. U Crnom se, južno od mjesne ceste, nalazi 400 kubika, sjeverno od Biogradske ceste u Gaženici je 715 kubika, sjeverno i zapadno od Bauhausa je ukupno oko 1.135 kubika. Pokraj Sojare je 1.500, na dva odlagališta na Silbi oko 525, na Molatu 200, a oko 100 kubika se skupilo i sjeverno od križanja Ulice hrvatskog Sabora s Putom Plovanije. Na Novom Bokanjcu su evidentirana dva odlagališta: uz bivši vojni poligon je 70, a sjeverozapadno od industrijske zone još 20 kubika građevinskog otpada.

Na popisu lokacija je izlaz iz grada u pravcu Briševa (80 kubika), a između autobusnog kolodvora i Ulice kralja Tvrtka je evidentirano 40 kubika građevinskog otpada.

-Primarno nam je spriječiti daljnja onečišćenja, kako kroz redovni rad komunalnih redara, tako i edukacijom i informiranjem građana koji trenutno imaju pravo na jedno besplatno odvoženje glomaznog otpada godišnje, kaže pročelnik Dujela.

 

U bacanju otpada – uhvaćen jedan počinitelj!

Čak i kada na licu mjesta zateknu nekog u odbacivanju otpada, komunalni redari nemaju zakonsku mogućnost legitimirati ga! Zato se nadzor na pojedinim lokacijama obavlja u suradnji s policijom, ali iz godišnjeg izvještaja komunalnih redara proizlazi da je zajedničkim nadzorom s policijom otkriven jedan jedini "zagađivač" i to na području Barbaričine.

Grad Zadar ima šest komunalnih redara zaposlenih na neodređeno, te četiri sezonca, a tu su još voditelj Edo Fantela i jedan viši komunalni referent.

 

Lokacije s "posebnom pažnjom"

Iz gradske uprave najavljuju "posebne mjere sprječavanja odbacivanja otpada u odnosu na lokacije na kojima je u više navrata utvrđeno nepropisno odbacivanje otpada". Na popisu tih lokacija su Novi Bokanjac (uz makadamsku cestu), Skročini (pokraj bivše vojarne i jugozapadno od zgrade Fiata), Barbaričine, Ploče (bivši kamenolom "Jadran"), Šuma Musapstan, područje južno od mjesnog groblja Bokanjac, Novi Bokanjac (uz bivši vojni poligon), Silba (uvala Draga) i izlaz iz Zadra prema Briševu.

08. svibanj 2024 02:31