StoryEditorOCM
4 kantunaPODIGNUTA OPTUŽNICA

U automobilu prevozio supstance za miješanje više od tri kilograma "speeda"!

Piše B.S.
23. srpnja 2018. - 21:20
DrogaZD.JPG

Zbog supstanci čijim bi se miješanjem u improviziranom kućnom laboratoriju dobilo više od tri kilograma sintetičke droge amfetamina poznatijeg kao "speed", Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv 32-godišnjeg Zadranina. Tereti se za počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama, a uhićen je nakon višemjesečnog istraživanja, 19. ožujka u Zadru, dok je supstance vrijedne oko 400 tisuća kuna prevozio u - automobilu.
Iako je s njim tada "pao" i 47-godišnjak, Općinsko državno odvjetništvo je protiv njega obustavilo progon zbog nedostatka dokaza.
Istragom je utvrđeno da je 32-godišnjak supstance prevozio s ciljem proizvodnje i njene daljnje preprodaje na ilegalnom narkotržištu radi stjecanja nepripadne materijalne koristi.

Policija mu je u automobilu pronašla 540 mililitara tekuće otopine amfetamina tzv. amfetaminskog ulja, jedan kilogram aminokiseline L-glutamin, dva kilograma monosaharidnog šećera glukoze, 200 mililitara sumporne kiseline, 195 mililitara metanola, te 420 mililitara etanola. Utvrđeno je da bi se miješanjem tih supstanci, odk kojih je ilegalno jedino amfetaminsko ulje, dok se ostali sastojci bez problema mogu kupiti na internetu, dobilo 3260 grama droge amfetamin koji je bio namijenjen uličnoj preprodaji na zadarskom narko tržištu.

U optužnici je Općinskom sudu u Zadru predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog mogućnosti bijega i ponavljanja kaznenog djela.
Amfetamin spada u grupu psihostimulansa i djeluje na centralni neurološki, kardiovaskularni i mišićni sistem u ljudskom organizmu. Kada se unese, najčešće šmrkanjem, u organizmu se oslobađa dopamin. Najčešće se koristi kao "dizalica raspoloženja" na partijima poput onih na popularnom Zrću gdje mu je cijena 100 kuna za gram.

25. travanj 2024 15:02