StoryEditorOCM
KalelargaNAKON TRAGEDIJE

Vlasnik staforda ispitan i zadržan u pritvoru, a psa preuzeli veterinari. Žena je preminula u noći s ponedjeljka na utorak

Piše Božana Sviličić
1. veljače 2024. - 13:39
Zadar, 310124. Zgrada na podrucju Bulevara gdje je jucer pronadjena mrtva zenska osoba u dobi od 82 godine s ozljedama koje upucuju na nasilnu smrt. Sumnja se da ju je izgrizao pas pasmine americki staford, vlasnistvo clana obitelji, koji je zatecen u stanu.Jure Miskovic/Cropix

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO) u četvrtak je ispitan 28-godišnji vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnjakinju u stanu na zadarskom Bulevaru.

Nakon ispitivanja je utvrđeno da je pas starijoj ženi, baki 28-godišnjaka, nanio teške i po život opasne ozljede uslijed kojih je preminula između 23 sata 29. siječnja do 4 sata 30. siječnja.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 28-godišnjak tijekom siječnja, u obiteljskom stanu u Zadru, u kojem je živjela oštećenica zajedno s članovima obitelji, postupio protivno odredbama čl. 4. toč. 20. i čl. 53. Zakona o zaštiti životinja i čl. 4., čl. 5. i čl. 10. Pravilnika o opasnim psima. To je učinio iako je bio svjestan da je njegov pas pasmine Američki staford terijer opasan i da bi mogao ugroziti život ljudi te da takvog psa ne smije ostaviti drugim osobama na čuvanje - priopćili su iz zadarskog tužiteljstva. 

Osnovano se sumnja da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti odnosno teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz nehaja. Državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage određivanje istražnog zatvora protiv 28-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnjakinju pripadnik je Hrvatske vojske zbog čega su ga pripadnici Pukovnije vojne policije priveli u suradnji s policijom.

Nakon zaprimljene dojave da je u stanu pronađena žena s ozljedama koje upućuju na nasilnu smrt te američki staford u vlasništvu obitelji, policija je provela očevid, a brigu o psu preuzela je nadležna veterinarska služba. Na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva, na Odjelu patologije provedena je obdukcija nad tijelom 82-godišnje žene te je utvrđeno da je umrla od posljedica ugriza psa.

26. travanj 2024 12:01