StoryEditorOCM
4 kantunaVLASNICIMA BRODICA U FOŠI STIGLE UPLATNICE SA DVOSTRUKO VEĆIM IZNOSIMA

„Poskupljenje je odmah 100 posto, neka nam objasne što plaćamo, u Fošu se nije ulagalo od Drugog svjetskog rata!“

Piše L.B.
23. kolovoza 2018. - 22:05
fosa1-060718

Vlasnici brodova u Foši ponovno su „na nogama“. Početkom srpnja organizirali su prosvjed zbog 100-postotnog poskupljenja vezova u Foši, pokrenuli nekoliko akcija sa nadom da do najavljenog poskupljenja neće doći, no ovih dana stigle su im uplatnice.

- Stvar je gotova, oni tako misle. Ali mi nećemo stati. Ovo je sramota bez granica – kaže vlasnik jednog od najpoznatijeg drvenog broda u Foši, Venci Jurin.

Vlasnici kažu da je poskupljenje sramota iz više razloga. U prvom redu stoga što se, kažu vlasnici, u Fošu desetljećima ništa nije ulagalo, nema ni struje ni vode, ne čisti se, ne održava, provale su događaju stalno, te ne razumiju na temelju čega se podiže cijena veza.

- Voljeli bismo znati što plaćamo. Imamo pravo znati – kaže Jurin, koji kao drugi razlog navodi da se „iza brda valja“ priča o postupnom protjerivanju brodica iz lučice Foša, kako bi tamo mogle doći jahte čiji vlasnici imaju duboke džepove.

- Prođite Zadrom i pogledajte uvale. Koliko je ostalo drvenih brodova? Foša je povijesna lučica i umjesto da postane porat za drvene brodove, vrsta muzeja kao u Marseillesu, nas se zapravo tjera jer ljudi više neće moći plaćati duplo skuplji vez. Drveni brodovi propadaju, moj je star 70 godina, a u ovoj državi ja još uvijek na njega plaćam porez. Pa gdje to ima? – kazao je Jurin.

Vlasnici brodica ogorčeni su i stoga što im nitko nije poslao obrazloženje poskupljenja. Do sada su plaćali kvartalno, za brod dužine osam metara 200 kuna, dakle godišnje ukupno 800 kuna. Sada će godišnje plaćati 1600 kuna.

- Umjesto da, kao i do sada, dobijem četiri uplatnice, oni su mi poslali jednu jedinu uplatnicu na 1600 kuna, a moja je briga kako ću ja to kvartalno plaćati. Pa što rade zaposlenici Županijske lučke uprave, je li bilo teško nastaviti slati kvartalne uplatnice? I to im je teško, pa smo dobili jednu uplatnicu za cijelu godinu, s iznosom dvostruko većim nego do sada i, što je najvažnije, bez riječi objašnjenja zašto je na uplatnici dvostruko veći iznos – kazao je Venci Jurin.

Branka Batur, pomoćnica ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar, u svom obrazloženju je istaknula da su luke Foša i Jazine najopremljenije i najsigurnije luke u Zadru.

- Upravno vijeće Županijske lučke uprave Zadar je u svibnju 2018. Godine donijelo odluku o povećanju cijena komunalnog veza u lukama od lokalnog značaja Foša i Jazine. Cijena komunalnog veza po nedjeljivom dužnom metru brodice u luci Foša sada iznosi 200 kuna godišnje dok u luci Jazine iznosi 150 kuna. Nadalje, cijena komunalnog veza u luci Sukošan je 100 kuna, dok je u ostalim lukama 50 kuna. Županijska lučka uprava Zadar upravlja s osam luka otvorenih za javni promet od županijskog značaja te 100 luka otvorenih za javni promet od lokalnog značaja. Sukladno Pravilniku Ministarstva mora, prometa i  infrastrukture o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, načinu plaćanja veza, uvjeta korištenja te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele prihoda, visina maksimalnih lučkih pristojbi za stalni vez u komunalnom dijelu luke je 200 kuna. Slijedom navedenog, cijena veza u luci Foša, koja je uz luku Jazine najopremljenija, a nadasve najsigurnija luka, za brodicu od 6 metara sada iznosi 1.200 kuna  godišnje, dok cijena veza za istu brodicu u lukama poput Maestrala, Draženice ili neke otočne luke poput Brbinja iznosi 300 kuna godišnje – obrazložila je Batur.

- Prihod ostvaren naplatom pristojbi od vezova koristi se za financiranje održavanja infrastrukture u lukama.  Korisnici su obvezni za korištenje komunalnog veza plaćati lučku pristojbu za tekuću godinu po ispostavljenom nalogu za plaćanje koji se izdaje jednom godišnje. Isto je moguće plaćati, u roku naznačenom na nalogu za plaćanje na račun Županijske lučke uprave Zadar, u više obroka – zaključila je Branka Batur.

27. travanj 2024 04:41