StoryEditorOCM
4 kantunaKRALI POTICAJE OD MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I AGENCIJE ZA RURALNI RAZVOJ

Badurina s partnerima uzeo 48 milijuna kuna namijenjenih za razvoj pogona, proizvodnje, te otvaranje radnih mjesta!

3. listopada 2018. - 21:00
Bore Mršić i Tomislav Škara.policija_presica4-031018.JPG

Zbog gospodarskog kriminala teškog više desetaka milijuna kuna poznati paški hotelijer, nekadašnji vlasnik i sadašnji direktor tvornice za preradu ribe "Ostrea" u Stankovcima, 48-godišnji Neven Badurina uhićen je u specijalnoj akciji policije koja se na području Zadra odvijala tijekom ponedjeljka.

S njim su uhićeni i za više djela gospodarskog kriminala prijavljeni i Mladen Jurlina (62) iz Zadra te, Valentino Lukinec (28) i Hrvoje Butković (44) iz Zagreba. Istraga je trajala posljednjih sedam mjeseci, a spis o gospodarskom lopovluku je težak nekoliko tisuća stranica!

Sumnja se da su u razdoblju od 2003. do 2018. preko Ostree i tvrtki iz Zagreba i Samobora u vlasništvu Lukineca i Butkovića izvukli ukupno oko 68 milijuna kuna, a cijela je "operacija" završila u policiji kad je Badurina počeo izbjegavati plaćanje poreza.

- Iz tvrtke su izvukli 48.173.266,70 kuna, a državni proračun RH oštećen je za dodatnih 18.917.227,98 kuna. Spomenuti novac čine poticaji isplaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ti su poticaji bili namijenjeni za unaprijeđenje proizvodnje, razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, te generiranje ukupnog razvoja - rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu zadarske policije. Riječ je bila o složenom kriminalističkom istraživanju tijekom kojeg jetrebalo je pregledati nekoliko tisuća stranica dokumentacije.

- Vlasnik tvornice je u više navrata bez ikakve valjane osnove sa žiro računa društva podizao i zadržavao za sebe novac u ukupnom iznosu 48.173.266,70 kuna. Da bi knjigovodstveno opravdao isplate krivotvorio je dokumentaciju uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade - rekao je voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zadarske Tomislav Škara.

Na te isplate nije plaćao porez, štoviše nije ga ni prikazao, pa je svoju tvornicu uvalio u porezni dug veći od 13 milijuna kuna. U dogovoru s ostala tri partnera, dokumentirao je radove koji nisu obavljeni s njihovim poduzećima i opremu koja nikad nije ni isporučena niti plaćena kako bi dobio povrat PDV-a od države. 

- Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige raznih ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društva. Činili su to temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova – pojasnio je voditelj službe kriminalističke policije. 

- Policija radi svoj posao. Na ovo istraživanje nas je usmjerila porezna uprava, a akcija se odvijala u koordinaciji sa Poreznom uprvaom i Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru - rekao je Anton Dražina, načelnik zadarske policije.

Uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, Badurina je zadržan u jednomjesečnom pritvoru, dok su ostala trojica sudionika pušteni da se brane sa slobode do podizanja optužnice uz iste kaznene prijave. Za ova kaznena djela gospodarskog kriminala predviđene su kazne od jedne do deset godina zatvora. Dok je Badurina već poznat policiji po sličnim kaznenim djelima, Luketin, Butković i Jurlina, inače zaposlenik Ostree, nemaju evidentiranih kaznenih djela.

25. travanj 2024 17:52