StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: UŠLI SMO U "PODZEMNI MOZAK" NAJPOZNATIJE ZADARSKE URBANE INSTALACIJE

Pozdrav Suncu je imao "moždani udar", za oporavak mu treba 4 milijuna kuna, ali "ne bojte se, bit će ljepši nego ikada"

11. listopada 2018. - 23:27
pozdrav1-101018

Od 1. listopada započela je obnova "Pozdrava Suncu" teška 3,9 milijuna kuna, posao je započela odrađivati zadarska tvrtka "Tiristor" Mladena Končurata, a sve bi trebalo biti dovršeno do 31. ožujka. Famozni "zadarski svijetleći krug" opkoljen je zaštitnim ogradama, dio ploča je podignut, pa brojne grupe turista, držeći šarene publikacije u rukama, samo iz daljine imaju priliku vidjeti poznatu i privremeno ugašenu urbanu instalaciju.

Po dogovoru, Mladen Končurat se pojavio nešto iza devet sati ujutro kako bi detaljno objasnio što se sve radi na "Pozdravu Suncu" projektanta Nikole Bašića. U ruci je držao - ogroman ključ! Dovoljno da nam zbunjenost skoči "na tri". A onda je Končurat dao gas i odveo nas u obližnje ukrasno grmlje, šest-sedam metara od "Pozdrava Suncu", okrenuo ključem i podigao metalni poklopac ispod kojeg se ukazao otvor s prečkama za spuštanje u - podzemlje. Ispostavilo se da bez podzemlja ne bi bilo ni "Pozdrava Suncu"!

- Sto puta sam davao izjave novinarima, ali se nikada nitko nije spustio u ovaj prostor!

Tom nas je rečenicom Končurat "pripustio" u podzemnu prostoriju veličine desetak kvadrata. Dojam? Sve je izgledalo kao tajno sklonište nekakvog informatičkog fanatika, nakon što ga je obuzeo napad bijesa. U nekadašnjoj rupi u nasipu zadarske rive izgrađena je kontrolna prostorija bez koje "Pozdrav Suncu" ne bi funkcionirao. Ovdje je bio kompjutor koji je upravljao bljeskanjem svjetla na "Pozdravu Suncu", oprema za videonadzor optički spojena s gradskom upravom, instalacije zahvaljujući kojima su turisti na "Pozdravu Suncu" imali bežičnu Internet vezu....

U ovoj je prostoriji do 1. listopada radio mozak "Pozdrava Suncu"! Sada? Kao da je doživio moždani udar: sa svih strana vise nekakvi kabeli, sklopke, oprema, žice... Tu je i klima uređaj koji još radi, kao opomena na pakao koji u tijesnom prostoru zavlada kada Sunce udari na "Pozdrav Suncu".

Je li ovo stvarno "mozak" "Pozdrava Suncu"? I koliko ste često morali u podzemlje da bi instalacija svijetlila?

- Ulazili smo barem 25 puta mjesečno, trebalo je kontrolirati što radi, a što ne radi, otklanjati kvarove, pregledavati kontrolni sustav da bi se vidjelo što treba mijenjati. Da, moglo bi se reći da je ovo "mozak" "Pozdrava Suncu". Sad je malo krnji jer više nema svih dijelova koji su tu bili. Kompjutor je tu od 2008. godine, četiri-pet puta smo ga obnavljali, ali na njemu je bio tadašnji, stari program koji je kroz deset posljednjih godina zastario i to je bio najveći problem "Pozdrava Suncu". Zastarilo je računalo, kontrolni sustavi također, pa su neki dijelovi počeli crkavati. Krpalo se to nekako, ali je njemačka firma, koja je to radila, u međuvremenu propala, ona više ne postoji, pa nema neke nove verzije cijelog sustava i jednostavno se moralo ići na cjelovitu obnovu i tehnološko osuvremenjivanje, objašnjava Mladen Končurat.

Sada stiže potpuno novi sustav?

- Upravo ga radimo.

Drugi takav ne postoji?

- Ne, moja je tvrtka patentirala te uređaje i zaštitila ih kod Hrvatskog zavoda za patente. To je nešto što je napravljeno kao replika staroga, ali je ovaj sustav tehnološki poboljšan, ojačana je zaštita od izgaranja i mnogi drugi detalji. U deset proteklih godina smo uvidjeli što sve treba popravljati i to ćemo sada učiniti.

Zanimljivo: da bi zadarski "Pozdrav Suncu" bio obnovljen kako se željelo, tvrtka "Tiristor" je sa svojim kooperantima napravila dvometarsku repliku u Bjelovaru! Na toj su replici isprobavali sve zahvate koje će uskoro izvesti na pravom "Pozdravu Suncu".

Podzemna je prostorija mala, ali iznos potreban za obnovu nikako nije takav. Zanimalo nas je koliko od ona četiri milijuna otpada na opremu iz "podzemne prostorije" .

- Nešto manje od trećine sredstava će biti utrošeno u ovoj kontrolnoj sobi. U cijeloj obnovi, najskuplje su takozvane "ledice", 1.800 rasvjetnih tijela na samom "Suncu" koje ćemo sada montirati. Na njih otpada približno dvije trećine ukupnog iznosa obnove, objašnjava Končurat.

- A je li Mladene, kako će to izgledati kada završite, doviknuo je Končuratu jedan od umirovljenika koji ga je prepoznao u šetnji oko "Pozdrava Suncu".

- Ne bojte se, bit će ljepše i bolje nego kada je napravljeno!

- Vidjet ćemo, vidjet ćemo, bilo bi dobro, uzvratio mu je "slučajni prolaznik".

Stvarno će biti ljepše?

-Stavljamo nove kablove, radimo kompletnu novu instalaciju, postavit ćemo novu opremu. Građevinski dio Pozdrava Suncu se ne mijenja, on ostaje isti, jer nema smisla mijenjati fizionomiju instalacije koja je postala svjetski poznata atrakcija i ljudi su se već navikli na njen vanjski izgled. Ugradit ćemo novu suvremeniju opremu, ova dosadašnja je zastarjela i više se nije mogla nadograđivati. Na dosadašnjem kompjutoru je Windovs XP, što je već prestaro, a za program, od gašenja njemačke tvrtke koja ga je proizvela, više nemamo podršku, pa nije imalo smisla nešto raditi samo po segmentima upravljačkog sustava.

Kada počinje instaliranje nove opreme? I do kada će to trajati?

- Sutra dolazi prvi dio, vidjet ćemo koliko će nam vremena trebati za montiranje opreme i napajački dio. Kako se što bude montiralo, ići ćemo u testiranja da bismo mogli spustiti ploče na "Pozdravu Suncu". A to je fizički najteži dio jer ploče su teške 25 tona, treba ih dignuti i vratiti ih nazad, a svaku od njih moramo podići i očistiti svu prljavštinu koja se s godinama nakupila ispod. Ispod ploča ćemo urediti i kablove i spojeve koji su s vremenom propali ili su oštećeni zbog utjecaja mora i vremenskih prilika.

Prvi put kada su ovo radili Nijemci rok je bio deset mjeseci, a imali su potrebnu tehnologiju. Pripreme smo odradili prije sezone, i po ugovoru bi sve trebalo biti dovršeno do 31. ožujka. Nadam se da će to biti i prije roka koji je dogovoren u skladu s prijašnjim iskustvom. Kada bi to bile lego kockice, sve bi se dalo montirati u mjesec dana, ali sve to treba isprobati, pregledati napone, sve iskontrolirati, to je razuman rok, smatra Končurat i odgovara na pitanje koliko je trenutno oštećenih ploča:

- Oštećena je samo jedna od ploča. Kad su kupljene, ploče su bile jako skupe, 10-15 tisuća kuna, a sada više nisu tako skupe. Zadarski "Svijet stakla" obnavlja gornji površinski od tri sloja svake ploče, dok preostala dva ostaju. Imamo desetak tako obnovljenih ploča u pričuvi, više ne čekamo šest mjeseci da stignu nove iz Austrije. "Svijet stakla" to radi, zajedno s "Marex elektrostrojem" koji je koncesionar za javnu rasvjetu. Već smo proizveli 90 posto dijelova potrebnih za obnovu, kaže Končurat.

Na koncu nas je zanimalo jesu li obnova "Pozdrava Suncu" i njegovo tehnološko osuvremenjivanje na neki način povezani s neprekidnim najavama gradske uprave da će "Pozdrav Suncu" na neki način biti komercijaliziran. A taj "način" još se ne nazire.

- Izbor opreme je sužen. Autor "Pozdrava Suncu" ne dopušta neke prevelike promjene i očekuje da instalacija tehnološki ostane ista, da se ne mijenja kompletan koncept. A što se komercijalizacije tiče, ovo će biti najnoviji sustav s najnovijim programima i neće imati nikakvih tehnoloških ograničenja. Novi sustav će imati Windows 10, dakle imat će najsuvremenija rješenja što omogućuje implementaciju svih zahtjeva za komercijalizaciju "Pozdrava Suncu", zaključuje Končurat.

Kada prođe obnova, valjda će gradski oci pronaći "način" i osmisliti nekakav modus koji bi, makar malo, "Pozdrav Suncu" ubacio u "samoodržive projekte".


 

"Neće biti fizičkih barijera i naplate"

- Radovi obnove, modernizacije i nadogradnje instalacije, koji su trenutno u tijeku, trebaju osigurati tehničke preduvjete za komercijalizaciju instalacije. Spomenuti preduvjeti su: interakcija s posjetiteljima, kreiranje proizvoljnih scenografija na instalaciji i daljinsko upravljanje instalacijom putem Interneta. Navedene mogućnosti otvaraju prostor kreiranju raznih inovativnih usluga poput, primjerice, aplikacije za kreiranje i objavu sadržaja na instalaciji ili korištenja u svrhe promidžbe i oglašavanja i slično. Treba, međutim, naglasiti da će uspostava spomenutih pratećih usluga ovisiti, prije svega, o komercijalnom interesu tržišta te stavu Grada Zadra. Ono što je izvjesno jest da će pristup javnoj površini na kojoj se instalacija nalazi i dalje biti nesmetan, bez fizičkih barijera i naplate, objasnila je Ana Odvitović, voditeljica sektora za razvoj poduzetničke infrastrukture gradske tvrtke "Inovativni Zadar".

25. travanj 2024 06:04