StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOGRAFIJE S MJESTA DOGAĐAJA: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U SUKOŠANU

Susjedi: Čedomir je bio miran i pristojan čovjek. Nitko nije mogao znati da će ovako "puknuti"! Je li uzrok krvoprolića u neriješenim imovinskim odnosima?

Piše B. Sviličić / I. Nevešćanin
6. siječnja 2019. - 18:40
sukosan4

- On je bio normalan, tolerantan čovjek. Nitko nije slutio da bi se mogao dogoditi ovakav pokolj. Ljudi su potpuno šokirani! Ne možemo vjerovati da su samo od jutros četiri osobe iz našeg mjesta mrtve. Nikakvih predznaka nije bilo da bi se nešto tako strašno moglo dogoditi! To su za nas bile mirne osobe – govori nam Domagoj Rogoznica, susjed Čedomira Kerana (62) koji je u nedjelju tijekom jutra izvršio nezapamćeni pokolj u vlastitoj obitelji u Sukošanu, a onda i presudio sebi!

Najprije je, oko sedam sati, kako neslužbeno doznajemo, svoju sestru Danicu (64) zatukao tupim predmetom, potom se okomio na njezinog 37-godišnjeg sina kojeg je također usmrtio da bi na koncu oduzeo život i sestrinoj 80-godišnjoj svekrvi. Nakon toga je izašao iz obiteljske kuće broj 16 u ulici Mladena Veleslavića te prvom susjedu i najboljem prijatelju rekao što je upravo napravio. Potom se dao u bijeg prema sukošanskom polju. Tamo ga je oko 15 sati mrtvog pronašla zadarska policija. Pretpostavlja se da se ubio vješanjem, ali policija to nije željela potvrditi, kao ni otkriti kojim je "oružjem" Čedomir napravio masakr, radi li se o hladnom ili vatrenom oružju. Neslužbeno se doznaje da je u pitanju bila sjekira.

- U ovom trenutku vam ne možemo reći koje je oružje bilo u pitanju kao ni način na koji je zločin počinjen. Policija je u 12.56 sati dobila dojavu mještanina Sukošana da se ulici Mladena Veleslavića nalazi mrtvo tijelo ženske osobe. Nakon dolaska na lice mjesta pronašli smo mrtve troje članova iste obitelji. Potom je u 15 sati u polju iznad Sukošana pronađen mrtav 62-godišnjak – kazao je na mjestu događaja Bore Mršić, voditelj službe kriminalističke policije PU zadarske.

Mršić nije mogao potvrditi je li Čedomir Keran prije bio prijavljivan policiji zbog obiteljskog nasilja. Kriminalisti zadarske policije tijekom cijelog nedjeljnog popodneva provodili su očevid na mjestima gdje su pronađena mrtva tijela. Policijska traka sprječavala je prilaz obiteljskoj kući Keranovih, prilaz je bio zatvoren s morske i kopnene strane. Užasnuti mještani Sukošana izašli su ispred svojih kuća u nevjerici da se takav strašan zločin dogodio samo nekoliko metara od njihovih toplih domova.

- U obližnjem restoranu Čedomir je oko 12 sati popio uobičajenu jutarnju kavu. Ništa nije upućivalo na ono što se dogodilo. Imali su u obitelji nekih imovinsko-pravnih problema, ali Čedomir nije bio agresivan čovjek. Bio je miran i pristojan. Nitko nije mogao ni pomisliti da će ovako "puknuti" i napraviti što je napravio – pričaju nam Sukošanci zgroženi brutalnošću zločina koji je potresao Hrvatsku.

Čedomir je otprije nekoliko mjeseci bio u mirovini kao radnik Konstruktora. Živio je u obiteljskoj dvojnoj kući koju je dijelio s obitelji svoje sestre. Između njih je prije nekoliko godina došlo do nesuglasica, Čedomir je potraživao pravo na dio kuće svoje sestre u kojoj je 18 godina živjela s obitelji, no ona to njegovo pravo nije htjela priznati. Zbog toga su vođeni dugotrajni sudski postupci, a kulminacija se dogodila prošlog ljeta kad je obitelji Čedomirove sestre zadarska Elektra isključila struju, o čemu je pisao Zadarski.hr.

Zadarska Elektra je, po nalogu Čedomira kao upisanog vlasnika dijela kuće gdje se nalazi elektro brojilo, 12. lipnja ove godine isključila struju kompletnom objektu čime je u mraku ostavila četveročlanu obitelj, uključujući i 80-godišnju teško bolesnu baku koja je nedavno imala operaciju na srcu.

Odmah idući dan, 60-godišnja žena je podigla tužbu radi smetanja posjeda isključenjem električne energije u obiteljskom domu, u zgradi čiji je ona dugogodišnji suposjednik. Tražila je tada od suda da donese privremenu mjeru radu sprječavanja nasilja i nastanka nenadoknadive štete te zaštite zdravlja kojom će joj se omogućiti privremeni nesmetani suposjed nekretnine gdje živi, a koji uključuje i posjed priključka na električnu energiju. No sudac je obavio očevid na licu mjesta u Sukošanu i utvrdio kako obitelj tamo živi zadnjih 18 godina i kako nemaju drugog doma te gotovo mjesec dana kasnije, 21. rujna, donio rješenje kojim se odbija zahtjev da se struja privremeno priključi. Na taj način obitelj Čedimirove sestre živjela je više od četiri mjeseca: kao u srednjem vijeku, bez električne energije, bez tople vode, bez štednjaka i hladnjaka, kao građani drugog reda...

Nezapamćena crna nedjelja u Zadru počela je informacijom o samoubojstvu dviju mlađih žena od 23 i 41 godinu. Živjele su u istoj gradskoj četvrti, a život su si oduzele u subotu u razmaku od svega nekoliko sati.

25. travanj 2024 07:23