StoryEditorOCM
4 kantunaDOK JOJ JE INSPEKTORAT RADA PRONAŠAO NOVE PREKRŠAJE:

V.d. ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš osnovala tvrtku!

Piše L.B.
19. veljače 2019. - 20:40
nmz_presica1-160113

V.d. ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, kojoj je Inspektorat rada nedavno pronašao prekršaje iz tri zakona te je „pravnoj i odgovornoj osobi izdat prekršajni nalog“, otvorila je svoju tvrtku. Javnosti je inače poznato da su tri prekršaja već učinjena u slučaju zapošljavanja Davida Ricova, zbog čega je Narodni muzej pravomoćno kažnjen sa 72.000 kuna, a ravnateljica Renata Peroš sa 9.600 kuna, a sada je, u slučaju drugog zapošljavanja, Inspektorat opet pronašao tri prekršena zakona i izdao nalog. Čeka se pravomoćno okončanje postupka, kada će biti poznati i svi detalji.

Renata Peroš je u međuvremenu osnovala svoju tvrtku: zove se 'ARHEOLOGIJA ART', ili 'ARHEOLOGIJA ART j.d.o.o. za arheološka istraživanja i poslovne djelatnosti', tvrtka je registrirana na Trgovačkom sudu u Zadru, Renata Peroš je jedini osnivač, član uprave i „zastupa društvo samostalno i neograničeno“.

Kao vezani subjekt ove tvrtke navodi se Narodni muzej Zadar, a predmet poslovanja novoosnovane tvrtke Renate Peroš je impresivan – od arheoloških istraživanja, podvodne arheologije, iskopa zemlje, izrade projekata, fotografske i geodetske i geološke djelatnosti, do organiziranja sajmova, izložaba, kongresa, kulturnih, zabavnih i sportskih događanja, poslovanja u nekretninama, trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje inozemnih tvrtki…

Posebno poglavlje je „spiza“ – tvrtka je registrirana za pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja, te pripremanje jela, pića i napitaka za potrošnju na drugom mjestu sa ili bez usluživanja (u prijevoznom sredstvu, na priredbama i slično) i opskrba tim jelima, pićima i napitcima (catering).

Tvrtka 'ARHEOLOGIJA ART' pruža i turističke usluge u nautičkom turizmu, ali i u „zdravstvenom, kongresnom, aktivnom i pustolovnom turizmu“, a onda i turističke usluge na poljoprivrednom gospodarstvu, uzgajalištu vodenih organizama, lovištu i u šumi šumoposjednika te ribolovnom turizmu.

Bavi se i uslugama iznajmljivanja vozila (rent-a-car), turističkog ronjenja, iznajmljivanja opreme za šport i rekreaciju.

Slijede djelatnosti „distribucija tiska, računalne i srodne djelatnosti, izrada, održavanje i dizajniranje softwera, web stranica i portala, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, promidžba (reklama i propaganda), te istraživanje tržišta i ispitivanje javnoga mnijenja.

Osnivač Narodnog muzeja, Zadarska županija, ne vidi ništa sporno u tome da v.d. ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš ima svoju tvrtku. Iz Službe za odnose s javnošću poslan nam je pismeni odgovor na naša pitanja:

- Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, ravnatelji javnih ustanova kojima je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, nisu dužnosnici u smislu tog Zakona, te se odredbe tog Zakona na njih ne odnose. U članku 3. Zakona taksativno su navedene osobe na koje se odnosi Zakon o sprečavanju sukoba interesa – stoji u odgovoru iz Zadarske županije, gdje se također navodi da „nije bilo nikakvih poslova između Županije i tvrtke  ARHEOLOGIJA ART j.d.o.o., niti između Narodnog muzeja Zadar i te tvrtke.“

26. travanj 2024 04:19