StoryEditorOCM
4 kantunaIDE NOVI NATJEČAJ

Od srijede Renata Peroš više neće biti ni v.d. ravnateljica Narodnog muzeja: stiže li Vesna Sabolić i jesu li Grad i Županija "podijelili" ustanovu?

Piše P. O.
28. kolovoza 2023. - 12:31

Renata Peroš od srijede više neće biti ni vršiteljica dužnosti ravnateljice Narodnog muzeja. Na sjednici Upravnog vijeća će biti otkriveno ime nove osobe koja će obavljati dužnost vršitelja dužnosti na najduže godinu dana, s tim što će u prvih šest mjeseci biti raspisan ponovljeni javni natječaj za izbor ravnatelja ili ravnateljice Narodnog muzeja.

Na prošli natječaj je stigla jedna jedina prijava, poslala ju je povjesničarka umjetnosti dr. sci. Nataša Šegota Lah, ali je Upravno vijeće odlučilo - poništiti natječaj i to bez ikakvog obrazloženja. U kuloarima Narodnog muzeja se govori da bi nova vršiteljica dužnosti trebala biti Vesna Sabolić, županijska vijećnica i članica Upravnog vijeća, ali to nismo uspjeli potvrditi, a Sabolić kaže da će sve biti poznato u srijedu.

Jedino što je definitivno je odlazak Renate Peroš, ali u pozadini predugog rastezanja priče oko ravnateljskog mjesta Narodnog muzeja krije se činjenica da između Zadarske županije i Grada Zadra još uvijek nije postignut "politički dogovor" oko budućeg statusa ustanove i načina na koji će u budućnosti biti "raspodijeljeno vlasništvo" nad ovom ustanovom. Pregovaralo se i razgovaralo, spominjalo se da je Grad spreman preuzeti Muzej grada i Galeriju umjetnina, u sve su bili uključeni i nadležni upravni odjeli Županije i Grada, ali očito definitvni dogovor oko toga još nije postignut. A proceduralni i zakonski rokovi s vršiteljima dužnosti i raspisivanjem natječaja cure.

28. travanj 2024 19:42