StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO: JE LI DENIS PARAĆ (41) POGINUO U POLICIJSKOJ ZAMCI

Policija intenzivno razotkriva krug Paraćevih pomagača u bijegu jer je među njima i naručitelj napada na odvjetnika Sudinju! Uskoro nova uhićenja!

13. travnja 2019. - 23:00
parać_22

Mjesec dana prije nego što je poginuo u prometnoj nesreći na Bokanjcu prošle subote, Denis Parać (41) živio je u privatnom apartmanu u Kožinu. Kako neslužbeno doznajemo, ta je informacija zadarskoj policiji od krucijalne važnosti jer se preko imena vlasnika apartmana može puno lakše rekonstruirati Paraćevo kretanje i kontakti koje je održavao dok je bio u bijegu od kraja kolovoza prošle godine, zbog sumnje da je izvršio oružani napad na obiteljsku kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu.

NOVI DETALJI STRADANJA NA BOKANJCU Denis Parać je u trenutku pogibije kod sebe imao pištolj s metkom u cijevi, a vozio je motor u vlasništvu Vedrana Ikića! 

RANO JUTROS NA BOKANJCU U prometnoj nesreći poginuo Denis Parać (41) kojega je policija tražila zbog napada na zadarskog odvjetnika

Naime, policija smatra da je 21. siječnja 2018. oko četiri sata ujutro Parać došao na motoru do kuće odvjetnika Sudinje koji je u to vrijeme spavao, zajedno sa suprugom. Prema tvrdnjama policije, Parać je najprije izrešetao Sudinjin parkirani automobil Volvo ispred kuće, ispalivši 30 hitaca iz automatskog oružja u lijevu stranu vozila na mjesto vozača, da bi na odlasku u dvorište bacio i ručnu bombu. Napad je na imovini odvjetnika pričinio veliku materijalnu štetu, ali nitko srećom nije stradao.

Policija također sumnja da je Parać u izvršenju tog teškog kaznenog djela imao pomagača koji mu je služio kao osiguranje i nije aktivno sudjelovao u napadu, počinjenim s očitim ciljem da pošalje poruku, odnosno zastraši odvjetnika Sudinju.

Policija je Paraća dovodila u vezu s više kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Prilikom pretrage njegove kuće, policija je pronašla oko 750 grama marihuane, oko 20 grama kokaina, digitalnu vagu, prigušivač za automatsko oružje te nekoliko desetaka tisuća eura. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je sve te stvari Parać koristio.

Podsjetimo, u trenutku smrti kod Paraća je pronađen ilegalni pištolj s metkom u cijevi.

Saznanja da je Parać mjesec dana prije pogibije živo u Kožinu potaklo je zadarsku policiji na intenzivno pretraživanje tog zadarskog prigradskog naselja. Policija, kako doznajemo, pokušava rekonstruirati mrežu Paraćevih bliskih prijatelja i suradnika, koji su mu pomagali u bijegu, ali i otkriti ime naručitelja Paraćevog napada na odvjetnika Sudinju. Policija izgleda opravdano sumnja da je naručitelj napada netko iz kruga Paraću bliskih osoba.

Zbog toga je zanimljiva informacija da je Parać prilikom pogibije vozio motor u vlasništvu Vedrana Ikića (44) iz Zadra, jednog od suvlasnika tvrtke Sokol Projekt, koja je bila u pravnom sporu s tvrtkom Hoteli Zadar Milana Miletića oko prava na korištenje njihovog poslovnog prostora na Kolovarama, poznatog "Beach bara". Njega je Ikić, inače bivši policajac, vodio zajedno sa svojim poslovnim partnerom Markom Čulinom Makom, također bivšim policajcem.

Hotele Zadar u svim pravnim sporovima protiv Sokol Projekta pred sudom je zastupao odvjetnik Augustin Sudinja. Štoviše, pravni postupci koje je provodio doveli su do toga da je carina zatvorila "Beach bar" u jesen 2017. godine, a nakon toga pokrenuli su i sudske tužbe protiv vlasnika "Beach bara" zbog navodne prevare u gospodarskom poslovanju. Tužitelji su od te prijave međutim nedavno odustali, pa je i zadarsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo kaznenu optužnicu protiv Ikića i Čuline.

Policija sumnja da ja Parać najmanje mjesec dana dok je bio u Zadru koristio Ikićev bijeli motor marke Yamaha. Neki policijski svjedoci također tvrde da je motor s kojeg je pao i poginuo jako sličan motoru kojeg je Parać vozio onog dana kada je počinjen napad na kuću odvjetnika Sudinje. Međutim, osim tog navodnog podudaranja, policija nema drugih dokaza koji bi povezivali Paraća i Ikića u kontekst napada na odvjetnika Sudnju. Naprotiv, utvrđeno je da je Ikić u vrijeme napada na Sudinju bio u Zagrebu. Nakon smrti Paraća policija je svejedno privela Ikića, ali ga je nakon pretresa stana pustila na slobodu.

Zadarski istražitelji također pokušavaju rekonstruirati Paraćevo kretanje dok je bio u bijegu. Tako se doznalo da je nekoliko zadnjih mjeseci prošle godine proveo na području Zagreba u društvu prijatelja i suradnika koji su se od njega nakon pogibije oprostili osmrtnicom u novinama s potpisom "Tvoji Srbi iz Zagreba".

Vrijeme provedeno na zagrebačkom području Parać je, prema policijskim informacijama, iskoristio za sudjelovanje u jednom teškom razbojstvu na području Karlovca, kojeg je, smatra se, počinio uz pomoć jednog poznatog pripadnika zadarskog kriminalnog miljea.

Noć prije pogibije Parać je proveo na Bokanjcu u društvu prijatelja. Nakon što se oko 6 sati rastao od njih, sjeo je na motor i krenuo prema Kožinu. O okolnosti pod kojima je Parać pao s motora i na mjestu poginuo policija je dala samo šture informacije. Navodno je vozio neprilagođenom brzinom ulicom Hrvatskog sabora, zbog toga je izgubio nadzor nad motociklom i izletio izvan kolnika na asfaltnu površine te je uslijed zadobivenih povreda na mjestu poginuo.

Parać je bio poznat kao odličan vozač motora i nitko tko ga je poznavao ne vjeruje da bi mu se tek tako mogao dogoditi pad u kojem će izgubiti život. Zbog toga su iz krugova bliskih pokojnom Paraću krenule informacije da je Parać nakon odlaska s Bokanjca upao u policijsku zamku te da je u pokušaju bijega od policije doživio prometnu nesreću i poginuo. Parać je navodno te noći na Bokanjcu dosta konzumirao alkoholna pića što mu je moglo umanjiti sposobnosti upravljanja motociklom. Sve sumnje oko tih okolnosti pogibije trebali bi otkloniti rezultati toksikološkog istraživanja koji će biti poznati za desetak dana, nakon što bude završen obdukcijski nalaz na sudskoj medicini u Splitu.

Intenzivna policijske aktivnosti koje se provode u Kožinu zadnjih dana sugeriraju da bi uskoro moglo doći do novih kaznenih prijava, ali i privođenja nekih osoba bliskih pokojnom Denisu Paraću. Prvi na tom "popisu" trebao bi biti upravo vlasnik apartmana u kojem je Parać proveo zadnje dane svog života.

27. travanj 2024 00:49