StoryEditorOCM
4 kantunaRIJEČANI PROCJENJUJU VRIJEDNOST ŽUPANIJSKOG UDJELA U TVRTKI "EKO"?

Ni Branko Dukić ni Tomislav Bulić ne znaju želi li Božidar Longin zaista prodati 23 posto svog vlasništva! Evo što o tome kaže zadarski župan

3. srpnja 2019. - 23:05

Namjerava li župan Božidar Longin zaista prodati županijski udjel u tvrtki "Eko" koja vodi izgradnju oko pola milijarde kuna vrijednog Centra za gospodarenje otpadom?! To se pitanje, praćeno čuđenjem i nerazumijevanjem, pojavilo u gradskim upravama Benkovca i Zadra, suvlasnicima u tom istom poduzeću gdje Grad Zadar drži 51, Benkovac 26, a Županija 23 posto vlasništva.

Ispostavilo se da se još u veljači u Zadarskoj županiji razmišljalo o nekakvoj odluci o prodaji poslovnih udjela u trgovačkom društvu "Eko". Zbog toga se tražila i procjena vrijednosti tih udjela od kojih je, ispalo je, gotovo nemoguće odvojiti financijske obveze u izgradnji CGO-a.

Procjenu je obavila revizorska kuća "Kalibović i partneri" iz Splita odakle su podsjetili da "Eko" jest trgovačko društvo, ali nema "karakteristike trgovačkog društva čiji cilj bi bio ostvarivanje i podjela dobiti vlasnicima". Osim toga, za vrijeme gradnje CGO-a u Biljanima Donjim, "Eko" ne bi ostvarivao značajnu dobit, a kasnije bi troškove redovnog poslovanja – plaćali stanovnici Zadarske županije. Revizori su procijenili da ne "postoji mogućnost ostvarivanja značajnije dobiti".

Sukladno tome, nisu vidjeli niti motiv kod eventualnog kupca da otkupi vlasnički udio, pogotovo što bi zajedno s udjelom "dobio" i obvezu sufinanciranja cijelog projekta. S druge strane, ako bi Županija prodala svoj udio, a i dalje zadržala obvezu financiranja projekta, zašto bi uopće prodavala udio i tako ostala bez vlasničkih prava?!

Zbog svega toga, splitski su revizori ocijenili da "prodaja udjela koji drži Županija – nije izgledna".

Međutim, Zadarska županija je ipak s riječkom tvrtkom "Iaudit" zaključila ugovor "o pružanju usluge izrade procjene poslovnog udjela Zadarske županije" u tvrtki "Eko". Koncem lipnja, predstavnik riječke tvrtke bio je u Zadru, što znači da je procjena započela.

Dakle, želi li župan stvarno prodati županijski udio ili se radi o nečemu drugome?

-Ne vidim ništa neobično u tome što kroz naš Upravni odjel za javnu nabavu i upravljanje imovinom želimo definitivno utvrditi svu imovinu koja je u vlasništvu Zadarske županije. Moramo znati što imamo! S druge strane, svima je jasno da je Županija sufinancirala cijeli projekt u značajno većem postotku od vlastitog udjela u tvrtki "Eko", pa se postavlja pitanje: temeljem čega? A to se, zbog isplate proračunskih sredstava, naprosto mora znati, kaže župan Božidar Longin očigledno spuštajući "loptu na zemlju".

Otkako je preuzeo županijsku administraciju, Longin je u nekoliko navrata ukazivao na nesrazmjer u sufinanciranju "Eka" i troškova u gradnji CGO-a, čak je izradio i pet-šest različitih varijacija usmjerenih na to da udjele, ali i troškove sukladne tim udjelima, preuzmu općine i gradovi Zadarske i dijela Ličko-senjske županije na čijim područjima će se ubuduće skupljati otpad za CGO u Biljanima Donjim. Ali, Longinove ideje nisu prihvaćene, a on i danas tvrdi da "Zadarska županija niti ne bi trebala biti suvlasnik, nego bi njeni vlasnički udjeli i financijske obveze trebali biti raspoređeni na druge jedinice lokalne samouprave".

Temeljem dogovora iz 2008. godine, sve do kraja prošle godine, troškove su omjerom 51:49 pokrivali Grad Zadar i Zadarska županija, dok je Benkovac bio "oslobođen plaćanja". Od 1. siječnja Benkovac pokriva svojih 26, a Županija 23 posto, dok je preostalih 51 posto obveza Grada Zadra, ali je očigledno da župan Longin i dalje smatra da je to za Županiju previše.

Zato u dijelu općina i gradova koji bi po Longinovoj želji trebali preuzeti udjele i sufinanciranje, smatraju da "procjena županijskog udjela" nije toliko motivirana ozbiljnom namjerom da se te udjele zaista prodaje, koliko u tome vide svojevrsni Longinov pritisak usmjeren prema njima i prihvaćanju Longinova plana da Zadarska županija jako smanji svoj udio ili ga u cijelosti prepusti lokalnim općinama i gradovima. Problem je "samo" u tome što postaje sve očiglednije da je takav rasplet prije svega stvar političke odluke koje – nema.

Ono što je sigurno: kada CGO bude 2022. pušten u pogon, troškovi sakupljanja i obrade otpada porast će za najmanje 85 posto.


ZADAR I BENKOVAC: Znamo svoje udjele - toliko ćemo i financirati!

-Mi imamo jasan društveni ugovor sukladno kojemu sudjelujemo i u sufinanciranju i tu je za mene završena priča! Mislim da nema nikakvog razloga bilo što komplicirati oko ovog strateški važnog projekta. Da budem iskren, ne znam što se tom procjenom vrijednosti udjela želi postići, izjavio nam je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

-Grad Zadar zna u kolikom je postotku suvlasnik tvrtke "Eko" i jednako u tolikom postotku sufinanciramo dio troškova u izgradnji Centra za gospodarenje otpadom. Nikada tu svoju obvezu nismo doveli u pitanje niti to namjeravamo, kratko nam je rekao zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Ni Buliću ni Dukiću nije bila jasna namjera župana Longina s "procjenom udjela" niti su to željeli komentirati.

27. travanj 2024 03:36