StoryEditorOCM
ZagoraDOBILI SU UPORABNU

Nova novcata javna zgrada u dalmatinskom zaleđu ‘masno‘ je plaćena iz džepova građana, a pogledajte na što već sliči

Piše Predrag Opačić
4. prosinca 2023. - 12:06

Grad Benkovac je kroz svoj program "Mreža domova" osigurao europski novac za izgradnju društvenih domova u Lisičiću, Vukšiću, Nadinu i Smilčiću.

Osim u Smilčiću, gdje se zbog zahtjevne rekonstrukcije mijenjala građevinska dozvola, pa se još čeka tehnički pregled zgrade, javni objekti u preostala tri mjesta su nedavno dovršeni.

Međutim, na novoj zgradi Društvenog doma u Nadinu primjetni su očigledni građevinski nedostaci: na objektu plaćenom 737.963 eura izbija vlaga, a na nekim mjestima otpada žbuka! Privuklo je to pažnju i mještana koji su nam dostavili fotografije "nadinske bruke" snimljene samo nekoliko dana prije nego što se upravo na toj lokciji održavala tradicionalna degustacija vina i maslinovog ulja.

Radove na nadinskom Domu obavilo je građevinsko poduzeće "Tehma" iz Zadra, a oko 7000 eura za nadzor je plaćena tvrtka "GIN Company".

- Ta je zgrada u vlasništvu Grada, a namijenjena je za sve kulturne i društvene potrebe mještana Nadina i okolnih mjesta. Predviđeno je da se u Domu održavaju različite manifestacije, izložbe ili priredbe i mislim da smo dobili vrijedan prostor.

Ali, muka mi je od stalnih primjedbi na gotovo sve što radimo. Ciljano se to radi, kao da se netko stalno protivi i blati sve što je u javnom interesu. Sve se radi sukladno zakonu i nema razloga ni za kakve manipulacije i dizanje tenzija u javnosti - nezadovoljno će Tomislav Bulić (HDZ), benkovački gradonačelnik.

Naš sugovornik kaže da je i on primijetio tragove vlage u unutrašnjosti objekta, te da nije u stanju objasniti odakle se vlaga pojavila, ali skreće pažnju da nova zgrada u Nadinu ima petogodišnje jamstvo.

- Izvođača radova ćemo izvijestiti o nedostacima u izgradnji Doma i, ako se ogluši o naša upozorenja, aktivirati bankovno jamstvo i o trošku izvođača otkloniti sve nedostatke.

Grad je investitor i na to po ugovoru imamo pravo, pogotovo zbog toga što je zgrada pod petogodišnjim jamstvom - tvrdi Bulić.

Nadzorni inženjer: Uočili smo više nedostataka, neki još nisu otklonjeni!

-Imali smo više primjedbi na izvođenje radova ma Domu u Nadinu, a jedna od njih odnosila se na pojavljivanje vlage na dijelu južnog zida građevine. Izvođač radova je upozoren i radio je na otklanjanju nedostataka. Tehnički pregled je obavljen pred ljeto, izdana je i uporabna dozvola, ali se vlaga opet pojavila nakon što su počele kiše. Nakon toga smo opet izvođača upozorili da mora otkloniti taj nedostatak jer je građevina u garantnom roku. Međutim, koliko znam, do danas taj problem još uvijek nije riješen, izjavio nam je Nenad Šušberić (GIN Company) koji je na Domu u Nadinu bio nadzorni inženjer.

image
Zadarski.hr
image
Zadarski.hr
image
Zadarski.hr
image
Zadarski.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:07