StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKI VIJEĆNIK I DRŽAVNI INSPEKTOR MARKO PUPIĆ BAKRAČ U RATU PROTIV 'LOKAČINE I ŽDERAČINE' RAVNATELJICE NMZ RENATE PEROŠ

Plaćanje privatnih troškova službenom karticom je kazneno djelo i ugostitelj ga je dužan prijaviti policiji! Neki mediji su prestali pisati o Peroš kad im je dala novac za reklame!

22. srpnja 2019. - 10:23
odbor_sabor4-290318

- U posjedu sam računa prežderavanja sa škampima i ostalim delicijama te oblokavanja vrhunskim vinima na račun Narodnog muzeja u poznatom zadarskom restoranu na Poluotoku. Koristim ovu priliku da upozorim vlasnika restorana i sve ostale ugostitelje da obuče osoblje kako se službene kartice ne mogu koristiti za plaćanje privatnih prežderavanja i oblokavanja. Hipotetski rečeno, ako se u restoranu pojavi osoba čiji identitet svi prepoznaju s mužem i pjevačem osobnim zabavljačem, to nije službeni objed već privatni i osoblje ne smije račun naplatiti službenom karticom ustanove. Plaćanja takvih računa službenom karticom je kazneno djelo koje je osoblje dužno prijaviti PU zadarskoj – napisao je u svom zadnjem javnom priopćenju Marko Pupić Bakrać, i opet zapalio zadarsku javnost.

Prozivanje jednog poznatog zadarskog restorana i njegova vlasnika, čije smo ime namjerno ispustili, od strane vijećnika Akcije mladih u Skupštini Zadarske županije, podigao je na noge ugostiteljsku zajednicu. Pupiću Bakraču su počeli stizati pozivi sa svih strana, da kako se usuđuje prozivati restoratere, što su oni krivi tko i zašto plaća službenom karticom, da nisu oni inspektori... S druge strane, Pupić Bakrač je dobio pohvale što apelira na odgovorno trošenje javnog novca, pogotovo na tzv. reprezentaciju, što je nažalost često puta sinonim za netransparentno i nekontrolirano trošenje novca od strane direktora i ravnatelja javnih tvrtki i ustanova za privatne, a ne službene potrebe. Što je javna tajna, ne samo u Zadru, nego i u Hrvatskoj.

No, kako Pupić Bakrać nije samo opozicijski vijećnik i crvena krpa za hadezeovce u Zadru, nego i državni inspektor, njegovo upozorenje da su ugostitelji dužni prijaviti policiji plaćanje privatnih računa službenom karticom - jer se radi o kaznenom djelu! - cijeloj je stvari dala dodatnu težinu.

Gospodine Pupić Bakrač, možete li nam pokazati taj račun ili ga nemate?
- Namjerno za sada nisam izašao u javnost sa svim detaljima zbog zaštite informatora, ali na idućoj županijskoj skupštini ću sve detaljno podastrijeti. I tko je bio na tom ručku Narodnog muzeja, i što se jelo, i tko je platio račun, i zašto to nije bio poslovni, nego privatni ručak. Isto tako tražit ću od Narodnog muzeja sve račune za reprezentaciju, kao i prije neku godinu, kad smo doznali da su potrošili 58.000 kuna, ali nikad nismo doznali za što, u koje svrhe, iako se jelo i pilo po cijeloj županiji i gradskim konobama, gdje su bili računi i po 14 tisuća kuna. Kakve to poslovne sastanke Narodni muzej ima po konobama?

Je li točno da vas je zvao prozvani ugostitelji, ali i njegove bijesni kolege?
- Jesu, zvali su me i ja sam im rekao isto što kažem i vama. Oni su, kao i svi drugi građani, dužni prijaviti kazneno djelo ako mu svjedoče. A kada neki ravnatelj ili ravnateljica, direktor ili direktorica javne tvrtke ili ustanove dođe u njihov restoran i ruča sa svojim mužem i bliskim prijateljem, a račun plaća službenom karticom, oni su to dužni prijaviti. Jer to nije službeni, nego privatni ručak, jer to nije prekršajno, nego kazneno djelo. Svakodnevno smo svjedoci u Zadru da direktori i direktorice, ravnatelji i ravnateljice, službene kartice koriste u privatne svrhe, od restorana do trgovina, što su sve kaznena djela. U Hrvatskoj se, međutim, mijenja politička klima, ova aktualna rekonstrukcija Vlade govori da je u visoku politiku uveden kriteriji moralno-političke odgovornosti, i isti taj kriterij mora vrijediti i u Zadru. Hrvatska je svakim danom sve više pravna država i uskoro će doći dan da će dužnosnici, kao u Švedskoj, Danskoj ili Njemačkoj, morati otići s funkcije ako ih uhvate da su službenom karticom sebi platili čarape ili pelene za dijete, kao što je bio poznati slučaj.

Kako bi ugostitelji trebali postupiti u ovakvim slučajevima?
- Ponovit ću još jednom, da netko ne misli da mi se slučajno omaklo. Plaćanje privatnih troškova službenom karticom je kazneno djelo! A svi koji imaju saznanja o počinjenju kaznenih djela po zakonu su ih dužni prijaviti nadležnim institucijama. Tko to ne učini, također čini kazneno djelo! Ako ja kada idem u restoran sa suprugom i prijateljima račun plaćam iz svoga džepa, očekujem da to rade i svi drugi, a ne da privatne troškove pokrivaju službenim karticama. Ja sam sve svoje privatne troškove platio, a kao inspektor nikada nisam jeo i pio na tuđi račun. Toga ugostitelji moraju biti svjesni i tu svijest trebaju razvijati. Nisam tu problem ja koji na to upozoravam, nego oni nemoralni dužnosnici koji tako troše javni novac, a ugostitelji to znaju i prešućuju. Nisam ja taj koji stvara problem, nego oni koji zloupotrebljavaju javni položaj u privatne svrhe.

Znate li tko je bio sve na tom ručku za koji imate račun?
- Znam, ali ako vam sad to potanko referiram, izlažem se tužbi, recimo da još neke stvari istražujem i provjeravam i da ću o svemu tome na koncu izvijestiti javnost.

Je li na tom ručku bila ravnateljica NMZ Renata Peroš?
- Neću vam to sada reći, jer mogu neke ljude dovesti u neugodan položaj, a to ne želim. Vjerujte mi da dobro znam što govorim i da znam o kome se radi. Ali, malo strpljenja, sve u svoje vrijeme.

Nekako ste se posebno osjetljivi na "aktivnosti" ravnateljice Peroš?
- Što se tiče Renate Peroš i njezina upravljanja NMZ, tu je već godinama svima sve jasno, samo nije predsjednici Upravnog vijeća Marini Vuković Dujmović, koja mjesecima na odgovara na moja pitanja, a na njih se može odgovoriti za pet minuta. Javnosti je sve jasno, no politika ne poteže nikakvu odgovornost, nitko na to ne želi reagirati. Joso Nekić kaže da je mi napadamo jer je digla ruku za Kalmetu nakon izbora, odnosno izdala i prevarila birače i svoje političke partnere. Nije u pravu. Mi je prozivamo zato što je poslovno nesposobna, što upropaštava i sramoti jednu javnu ustanovu, što se ponaša kao da je ona njena privatna prćija, a ne ustanova svih građana.

Nekić istim argumentima opravdava i štetu od pola milijuna kuna koju je Peroš nanijela NMZ svojim raznoraznim kršenjima zakona i propisa. Zapravo, mi je želimo smijeniti zbog poslovne nesposobnosti, a HDZ je brani i želi je zadržati zato što je digla tu izdajničku ruku za Kalmetu i tako na najnemoralniji i najbesramniji način nekome donijela izbornu pobjedu. Ona se u dvije godine nije udostojila podnijeti izvještaj o radu NMZ pred županijskom skupštinom, jedne godine nije došla, a druge je rekla da nije zapamtila naša pitanja. Je li to dokaz njene sposobnosti ili poslovne nesposobnosti?

 

Neki su mediji prestali pisati o Renati Peroš kad su dobili novac NMZ za reklame!

- Slobodna Dalmacija je nedavno dobila sudski spor koji su Renata Peroš i David Ricov pokrenuli za nanošenje štete časti i ugledu, zato što smo točno i istinito pisali o tome kako ga je Peroš zaposlila u NMZ. Možete li to komentirati?
- Drago mi je što je to završilo u vašu korist, jer je vaš medij jedini ostao dosljedan i do kraja pisao o svim aferama Renate Peroš. Neki su mediji tim smjerom bili krenuli, ali kad su dobili novac NMZ za reklame, naglo ih ta tema nije više zanimala. Novinari snažno mijenjaju ovu zemlju i guraju je naprijed, a to smo vidjeli i kod aktualne rekonstrukciji Vlade. Novinari, poput Drage Hedla, svojim su otkrićima i pisanjem doveli do toga da politika promijeni kriterije odgovornosti za javne dužnosti, da tamo ne mogu više biti ljudi koji muljaju s nekretninama ili koriste politički položaj za osobno bogaćenje. Ili da su optuženi ili im se sudi, i to traje po 20 godina na našim sudovima, a oni sve to vrijeme ostaju na pozicijama moći i uživaju povlastice političkog sustava. Mislim da to vrijeme prolazi, no Zadar je uvijek po pitanju takvih promjena bio tvrda sredina. Ali promjene će i ovdje doći, jer samo u banana državama takve stvari mogu trajati vječno. Iznad svakog pojedinca mora biti sustav, a u takvom sustavu svi smo zamjenjivi.

25. travanj 2024 11:39