StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKI DRŽAVNI ODVJETNIK TRAŽI ZATVOR ZA PUŠTENI DVOJAC ZBOG GOSPODARSKOG KRIMINALA

Mario Bilić je oprao preko milijun kuna, a Mate Ivković bi mogao (opet) pobjeći!

14. kolovoza 2019. - 23:21

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je žalbu na odluku o puštanju na slobodu Marija Bilića (46) i Mate Ivkovića (33) koji su prošlog tjedna privedeni u Zadru zbog sumnje u gospodarski kriminal. Županijski državni odvjetnik Goran Troskot smatra da njihovo puštanje nije imalo zakonske osnove te traži da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Kako neslužbeno doznajemo, ŽDO je žalbu podnio u ponedjeljak, četiri dana nakon što je sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković pustio dvojicu od petorice privedenih u velikoj policijskoj akciji protiv organiziranog pranja novca i utaje poreza. Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela istražni zatvor je određen za Marka Čulinu Maku (48), bivšeg pripadnika jedinice specijalne policije Poskoci, Žilijena Satmarija (41) iz Vinkovaca te Budimira Savarina (48), bivšeg visokog službnenika zadarske policije.

Podsjetimo, u akciji zadarske policije i ŽDO-a podnesena je kaznena prijava protiv 16 osoba i sedam tvrtki s područja Zadra, Zagreba i Vinkovaca za utaju poreza većeg od 2,5 milijuna kuna i pranje novca u visini 10 milijuna kuna. Predviđene kazne za djela koja im se stavljaju na teret kreću se u rasponu od jedne do 12 godina zatvora.

Na upit Slobodne Dalmacije hoće li se i zašto žaliti na puštanje Bilića i Ivkovića, iz ŽDO nismo dobili odgovor ni nakon tri dana. Troskot s novinarima uopće ne razgovara, glasnogovornika ŽDO-a Duška Berovića nije bilo moglo dobiti u kancelariji, a osim kad je dežuran službeni telefon nema, objasnila nam je tajnica. Neslužbeno ipak doznajemo da ŽDO traži određivanje istražnog zatvora za Bilića i Ivkovića zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja kaznenog djela. U slučaju Ivkovića i zbog mogućnosti od bijega, s obzirom na to da je prošlog četvrtka pokušao pobjeći policiji prilikom privođenja. Odluku o žalbi ŽDO-a treba donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru u roku tjedan dana.

Podsjetimo, Mario Bilić je uz pomoć Budimira Savarina iz svoje tvrtke Bilić gradnja tijekom 2017. i 2018. godine preko lažnih faktura izvukao 1,008.000 kuna, izbjegavši tako platiti PDV u iznosu od 201 tisuća kuna. Mate Ivković je iz svoje bivše tvrtke Ekologika od siječnja 2014. do prosinca 2016. na isti način izvukao najmanje 680 tisuća kuna, također uz pomoć Savarina, bez plaćanja PDV-a u iznosi od oko 140 tisuća kuna.

U međuvremenu je Mate Ivković (33) zvani Pablo istupio iz članstva u HDZ-u. Napravio je to na svoju inicijativu u nedjelju 11. kolovoza, samo tri dana nakon što je bio priveden zbog sumnje u pranje novca i utaju poreza.

- Ivković je bio član stranke, a zahtjev za istupanjem iz članstva podnio je u nedjelju pisanim putem. U takvim slučajevima tijela stranke o tome uopće ne raspravljaju, nego prihvaćaju zahtjev podnositelja. Ivković je bio običan član, nije bio u tijelima stranke, niti je imao ikakvu ulogu u organizacijskom smislu unutar stranke. Je li mu netko iz stranke sugerirao da izađe iz HDZ-a nakon što se našao u aferi pranja novca, ne znam. Sve što znam o tome znam iz medija - kazao nam je Joso Nekić, predsjednik zadarskog HDZ-a, dodavši da se u prvi tren kad su ga novinari pitali o Ivkoviću i je li član stranke nije mogao sjetiti o kome se radi, budući da u Zadru postoji oko 3500 registriranih članova, a s njim nikad nije surađivao.

Ivković je uhićen u četvrtak prijepodne kod odmorišta Zir na autocesti prema Zagrebu te iste večeri priveden sucu istrage, ali je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode. Prilikom uhićenja Ivković je preliminarno testiran na droge gdje se pokazalo da je pozitivan na kokain, ali kako je odbio testiranje krvi, prijavljen je za vožnju pod utjecajem opijata. Nadimak Pablo dobio je navodno zbog fizičke sličnosti s Pablom Escobarom, glasovitim kolubijskim narkodilerom, a prije toga su ga podrugljivo zvali Tariguz, jer se njegova bivša tvrtka Ekologika bavila prodajom i namabavom sanitarne kozmetike za ugistiteljske objekte.

Pažnju medija zaslužio je ponajviše zbog svojih objava fotografija na društvenim mrežama u društvu istaknutih članova HDZ-a poput Josipa Bilavera, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislava Madžara, savjetnika predsjednice RH, zatim s Kolindom Grabar Kitarović, Zdravkom Mamićem, ali i Milanom Bandićem te drugim javnim osobama.

Ivkovićeva pisana izjavu o istupanju iz HDZ-a sugerira da je to napravio svojevoljno, bez pritiska iz stranke. Međutim, neslužbeno doznajemo da je vodstvo stranke zaključilo kako njegovo eksponiranje u medijima nanosi štetu imidžu HDZ-a u Zadru, ali i njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji kojoj je ovo, nakon Velimira Bujanca, drugi "obožavatelj" povezan s uživanjem kokaina.

26. travanj 2024 22:25