StoryEditorOCM
4 kantunaMATE IVKOVIĆ PABLO NIJE JEDINI HADEZEOVAC U AFERI PRANJA NOVCA

Bivši specijalac Marko Čulina Maka kao član zadarskog HDZ-a uživa poseban ugled, neće disciplinski odgovarati zbog sumnje da je potkradao državu!

16. kolovoza 2019. - 00:21
marko_culina-210113

Marko Čulina Maka (48), bivši pripadnik specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci", koji je prošlog tjedna priveden i zadržan u istražnom pritvoru zbog sumnje u gospodarski kriminal, pranje novca i utaju poreza, aktivan je član HDZ-a.

Potvrdio nam je to Joso Nekić, predsjednik zadarskog HDZ-a, nakon što je objavljena informacija da je Mate Ivković (33) zvani Pablo, također jedan od osumnjičenih za pranje novca, na vlastiti zahtjev istupio iz HDZ-a. Iz stranke se iščlanio u nedjelju 11. kolovoza pisanim putem, tri dana nakon što je priveden u policijskoj akciji protiv 16 osoba i sedam tvrtki sa zadarskog, zagrebačkog i vinkovačkog područja zbog gospodarskog kriminala teškog 12,5 milijuna kuna.

EKSKLUZIVNO: TKO JE TKO U VELIKOJ ZADARSKOJ PRAONICI NOVCA Koliko su Ikić, Maka, Kapetanović, Šimićev i Ivković izvukli keša? Kako je 'poskok ugriza poskoka'? Kako je Tariguz postao Pablo, je li ključni čovjek bio Dalibor Bakmaz i kako ih povezuje - Dalibor Parać!?

ŽUPANIJSKI DRŽAVNI ODVJETNIK TRAŽI ZATVOR ZA PUŠTENI DVOJAC ZBOG GOSPODARSKOG KRIMINALA Mario Bilić je oprao preko milijun kuna, a Mate Ivković bi mogao (opet) pobjeći!

- Marko Čulina je naš član, ali nije u izvršnim tijelima stranke, niti je predstavnik stranke u nekom od gradskih, županijskih ili općinskih vijeća - kazao nam je Nekić.

Na pitanje hoće li njegovo privođenje i sumnjičenje za utaju poreza i pranje novca utjecati na njegovu budući status u HDZ-u, Nekić nam je rekao da sukladno stranačkom statusu samo pravomoćno osuđeni članovi za kriminalne radnje gube pravo članstva. Nakon privođenja, koliko je njemu poznato, Čulina nije traži ispis iz stranke. Čulina je, podsjetimo 2013. godine, nepravomoćno osuđen za iznudu.

- Ako je on, ili bilo koji drugi član stranke, povrijedio statut stranke, o njemu bi raspravljala disciplinska komisija, a dok se to ne desi, nema razloga da stranka na svoji službenim tijelima o tome raspravlja – dodao je predsjednik zadarskog HDZ-a.

Čulina je ostao upamćen kada je uoči parlamentarnih izbora u Zadru, u ime branitelja i konzervativnih skupina, pročitao proglas građanima Zadra pozivajući ih da glasaju za HDZ Tomislava Karamarka. Čulina je tu prigodu dobio kao osoba s posebnim autoritetom, iako su iza njega u publici sjedili neki utjecajni HDZ-ovi ideolozi, sveučilišni profesori i intelektualci.

Nekić nam je također potvrdio da Vedran Ikić (44), također bivši policajac i Čulinin poslovni partner, nije član HDZ-a, kao što su neki nagađali. Ikić se od svibnja nalazi u zatvoru gdje je dočekao i prvostupanjsku presudu od 18 mjeseci zatvora zbog pomaganja u bijegu Denisu Paraću, optuživanom za brojna teška kaznena djela. Među ostalima, sumnja se da je izvršio oružani i bombaški napad na kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje prošle godine u Sukošanu.

Ikić je također obuhvaćen optužnicom za gospodarski kriminal u slučaju velike praonice novaca jer je iz svoje zaštitarske tvrtke Vipera Protecta, uz pomoć Budimira Savarina, još jednog bivšeg visokog službenika zadarske policije, izvukao oko 4,5 milijuna kuna, a iz tvrtki koje ima u suvlasništvu s Čulinom još najmanje 800 tisuća kuna.

Četvrti bivši policajac koji je "pao" u akciji zadarske policije, Ivica Kapetanović, također nekadašnji pripadnik "Poskoka" i aktualni predsjednik Udruge SJP "Poskoci", politički je angažiran kao član HSP AS, inače koalicijskog partnera HDZ-a u gradu i županiji.

25. travanj 2024 11:44