StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVA SE NEĆKA, GRAD ZADAR ŽELI SUFINANCIRATI IZGRADNJU STUDENTSKOG DOMA I MENZE

Branko Dukić: Ovo je izuzetno važan projekt! Nikoga nećemo moliti, gradnju treba pokrenuti: imamo osiguranih 6,2 milijuna kuna iz proračuna!

8. studenog 2019. - 12:29
sjednica_gradskog_vijeca12-190919

Samo dva dana nakon što je u Zadru ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak bila vrlo neodređena s dodjelom dodatnih sredstava za izgradnju studentskog doma i menze, reagirao je gradonačelnik Branko Dukić najavom da će dio tih sredstava podmiriti Grad Zadar. Očito nije bio pogodan trenutak za stvaranje dodatnog političkog pritiska na Plenkovićevu ministricu, pa će dodatne milijune, nakon što to odobri Gradsko vijeće, osigurati Grad Zadar.

-Već smo dali potvrdu za 14 milijuna kuna prošle godine, a što se tiče postupka nabave mi ga ne provodimo, to je na Sveučilištu. Sada još postoje zahtjevi da se tih 14 milijuna kuna prošire pa tek trebamo donijeti konačne odluke, kazala je ministrica Blaženka Divjak u srijedu u Zadru, komentirajući odgađanje početka gradnje studentskom doma, menze i drugih objekata na prostoru Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Dva dana kasnije, gradonačelnik Dukić je objavio da će Grad Zadar, želeći da se priča oko radova na Kampusu konačno pokrene, osigurati 6,2 milijuna kuna.

-Od strane Sveučilišta zamoljeni smo za pomoć i mi ćemo se tom pozivu odazvati i uključiti se. Osigurat ćemo 6,2 milijuna kuna za početak radova na Kampusu jer ne želimo bilo kakvo kašnjenje tog izuzetno važnog projekta ili bilo kakvo njegovo dovođenje u pitanje, rekao je u petak gradonačelnik Dukić očekujući od gradskih vijećnika potporu za ovu odluku.

Tih 6,2 milijuna kuna bi Grad Zadar osigurao kroz tri godišnja proračuna, a ako u međuvremenu do 15. studenoga, država prihvati financijski pokriti i dio povećanih troškova iznad procijenjene vrijednosti radova, ta će gradska sredstva biti preusmjerena.

-Nemamo vremena, gradnju treba pokrenuti, a mi nikoga nećemo moliti, zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.

U petak je objavljeno da će svoj dio troškova na izgradnji nove osnovne škole na Novom Bokanjcu Grad Zadar pokriti kreditom.

-Radovi na pripremi zemljišta su već počeli prije koji tjedan, a sada je sve spremno i za početak građevinskih radova. U subotu će biti položen kamen temeljac za školu s osam razrednih odjeljenja za oko 500 učenika, rekao je gradonačelnik Dukić najavljujući da će kamen temeljac položiti jedno dijete.

Pročelnik za financije Ivan Mijolović je objasnio da je najpovoljniju ponudu za kredit podnijela Zagrebačka banka kod koje bi Grad Zadar uzeo kredit od 24 milijuna kuna, što je polovina potrebnih sredstava za izgradnju škole, a preostalih 24 će osigurati Zadarska nadbiskupija.

Taj bi kredit, čiji troškovi iznose 323.624 kune, najavio je Mijolović, trebao biti vraćen u tri godine, prethodno bi svoju suglasnost za uzimanje kredita trebalo dati Ministarstvo financija, a odobriti Gradsko vijeće.


 

26. travanj 2024 05:55