StoryEditorOCM
ObalaSRETAN BLAGDAN

Dalmatinski grad dijeli uskrsnice do 70 eura, neće ih dobiti samo umirovljenici, evo do kada se treba prijaviti...

28. veljače 2024. - 19:46

Ove godine uskrsnicu će dobiti veći broj makarskih umirovljenika jer je Grad Makarska cenzus za ostvarivanje prava odlučio podignuti s 465 na 500 eura, a iznos uskrsnice za umirovljenike s najnižim mirovinama, kao i najugroženije skupine, povećat će se sa 50 na 70 eura.

Pravo na uskrsnicu u 2024. godini ostvarit će svi umirovljenici s područja grada Makarske čija mirovina, uključujući i inozemnu, ne prelazi 500 eura. Umirovljenici s mirovinom do 300 eura ostvaruju pravo na 70 eura, a umirovljenici s mirovinom od 300,01 do 500 eura dobit će 50 eura.

Pravo na veću uskrsnicu od 70 eura, ostvaruju i hrvatski branitelji stariji od 50 godina koji su korisnici prava na naknadu za nezaposlene, osobe starije od 50 godina koje su bez posla neprekidno više od 12 mjeseci, korisnici prava na nacionalnu naknadu te osobe koje ostvaruju pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja za njegu djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Do prošle godine pravo na uskrsnicu i božićnicu ostvarivali su samo umirovljenici, a lani su uvedene nove kategorije, dok je iznos božićnice povećan sa 40 na 50 eura. Novim mjerama Grad Makarska nastavlja povećavati socijalna prava kojima se, zbog teške ekonomske situacije, nastoji pomoći najugroženijim društvenim skupinama.

Prema riječima gradonačelnika Zorana Paunovića, podizanje cenzusa je više nego potrebno jer je inflacija doslovno pojela mirovine.

- Zato smo omogućili da veći broj umirovljenika ostvari pravo na uskrsnicu, ali i da oni s najmanjim primanjima dobiju više. Jasno je kako bismo željeli u budućnosti dodatno povisiti iznose, ovo je samo mali znak pažnje za blagdane u skladu s trenutnim mogućnostima.

Mi nastavljamo i s drugim mjerama kojima podižemo kvalitetu života naših sugrađana treće životne dobi. Nakon projekata ‘‘U mirovini se čita‘‘ i ‘‘Plivanjem do zdravlja‘‘ uskoro ćemo predstaviti jedan novi projekt koji će znatno olakšati život umirovljenika u našem gradu - kazao je Paunović.

Prikupljanje zahtjeva za ostvarivanje prava na uskrsnicu traje do 8. ožujka, a detaljnije informacije objavljene su na web stranici Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:32