StoryEditorOCM
ObalaPOČASNI GRAĐANIN

Dalmatinski grad klanja se poznatom zagrebačkom glazbeniku: Ante Gelo nas je s jazzom stavio na glazbenu kartu svijeta

18. listopada 2023. - 21:22

Odbor za dodjelu javnih priznanja i nazive ulica i trgova Grada Makarske na čelu s predsjednicom Jagodom Martić, među velikim brojem prijedloga za dodjelu šest priznanja Grada, jednoglasno je odlučio da će se počasnim građaninom Makarske imenovati Ante Gelo, nagrade Grada dobit će Aleksandar Srzić i DVD Makarska, plakete Grb Grada dodijelit će se mons. Pavlu Baniću, Folklornom ansamblu "Tempet" i košarkaškoj legendi Nenadu Videki.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke koju je amenovalo Gradsko vijeće Makarske, Ante Gelo je svojim iznimnim angažmanom kao jedan od organizatora Makarska Jazz Festivala, i svojim osobnim zalaganjima, omogućio da Makarska postane prepoznatljiva destinacija među ljubiteljima kvalitetne glazbe pa je time zaslužan za promicanje položaja i ugleda Makarske.

Rođeni Zagrepčanin

Rođeni Zagrepčanin već godinama je rado viđen gost u Makarskoj. Glazbenik, koji je surađivao s nebrojenim renomiranim umjetnicima u Hrvatskoj i inozemstvu, u Makarskoj je pronašao najbliže suradnike i s njima stvorio nadaleko prepoznatljivi festival.

Uz Klaudiju Vuković i Igora Gojaka, podigao je makarsku festivalsku scenu na višu razinu. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i ugledu koji uživa u glazbenom svijetu, svaki projekt u kojem sudjeluje privlači veliku pozornost i okuplja mnogo poklonika. Zasigurno je jedan od najzaslužnijih što Makarska danas ima festival na kojem rado nastupaju najugledniji jazz izvođači i koji je stavio Makarsku na prestižnu glazbenu kartu svijeta.

Grad Makarska i TZ Makarska prepoznali su vrijednost takvog projekta i svih ovih godina stoje iza Makarska Jazz Festivala. Iznimno cijenjen i priznat od struke i publike svugdje je dobrodošao, ali s Makarskom je razvio posebnu vezu i uvijek se rado vraća, kako i sam kaže, među svoje.

image

Aleksandar Srzić, prvi Makaranin kapelnik Gradske glazbe

Ivo Ravlić/Cropix

Kapelnik, skladatelj...

Nagrada Grada dodijelit će se Aleksandru Srziću, prvom Makaraninu u ulozi kapelnika Gradske glazbe Makarska. Srzić je rođen u Makarskoj 1947., a aktivnim članom glazbe postao je 1956. učeći klarinet kod kapelnika Frane Dominisa. Završio je Srednju glazbenu školu u Splitu, odsjek za obou, te je svirao u orkestru HNK u Splitu.

Tijekom školovanja vodio je puhačke orkestre, a 1969. je došao na čelo Gradske glazbe Makarska, gdje je ostao do 1977., kada zbog obiteljskih razloga privremeno odlazi u Koprivnicu. Tamo je radio kao željeznički službenik, ali je istovremeno u željezničkoj glazbi podučavao mlade glazbare.

Nakon povratka u Makarsku radio je kao nastavnik glazbenog odgoja u osnovnoj školi u Brelima. Osnovao je i vodio pjevačke zborove u Brelima i Baškoj Vodi, te dalmatinske klape "Horizont" i "Mirata" s kojima je sudjelovao i na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Vodio je i breljansku limenu glazbu, a na mjesto kapelnika Gradske glazbe Makarska vratio se 1984., gdje je ostao do mirovine 2012.

Okušao se i kao skladatelj crkvene i svjetovne glazbe. Autor je misa, zborskih i solo pjesama duhovnog sadržaja kao što su "Ave Maria", "Oče naš", "Eno veliki svećenik", "Pokoj vječni" te dalmatinskih pjesama "Hrvatska je Dalmatincu mati", te "Zov Makarske" i "Red za vodu" u kojima obrađuje teme vezane za prošlost i sadašnjost Makarske. Od instrumentalnih kompozicija ističu se Rondo za dvije trublje i orgulje i pet starinskih plesova za klarinet i orgulje.

image

Makarski vatrogasci dragovoljci uvijek na braniku svoga grada

Ivo Ravlić/Cropix

Pomažu 80 ljeta

DVD Makarska zaslužilo je sve nagrade svijeta jer je vrijedna skupina dobrovoljaca koja je već više od 80 godina esencijalni dio Makarske. Od osnivačke skupštine Vatrogasne čete Makarska 22. ožujka 1936. godine pa sve do danas oni su sudjelovali u brojnim vatrogasnim i drugim intervencijama, spašavajući vrijednu imovinu i živote. Kroz povijest, uvijek su bili spremni za najveće izazove - u Drugom svjetskom ratu hrabro su spašavali stanovništvo primorja nakon teških bombardiranja.

U Domovinskom ratu gasili su požare nakon raketiranja TV repetitora na Biokovu i opskrbljivali vodom stanovnike dubrovačke regije. Nisu zaboravili pomoći ni tijekom drugih prirodnih nepogoda poput potresa i suša, a redovito sudjeluju u brojnim akcijama spašavanja nakon prometnih nesreća. Tu su i kada treba pomoći oko sadnje i održavanja zelenila, a u sezoni su još za mraka na velikim akcijama pranja grada. Na jakim temeljima dobrovoljaca izrasla je profesionalna Javna vatrogasna postrojba Grada Makarske.

Iako su za Nagradu Grada predloženi kao skupina, važno je naglasiti da ga čine brojni pojedinci koji se aktivno angažiraju i u drugim društvenim aspektima Makarske. Oni su često izvrsni u svojim profesijama, a uz to posvećuju svoje slobodno vrijeme volonterskom radu, društveno korisnim aktivnostima, treniranju djece, kao i organizaciji humanitarnih događanja.

image

Vokalna skupina FA ‘Tempet’

Ivo Ravlić/Cropix

Čuvari baštine

Folklorni ansambl "Tempet", kojemu će se dodijeliti plaketa grb Grada, osnovan je 2004. i od tada uspješno djeluje kao udruga građana. Osnovna djelatnost udruge je poticanje, razvijanje, čuvanje i unapređenje kulturne i folklorne baštine. Djeluju u različitim sekcijama - uz plesnu skupinu djeluje ženska vokalna skupina koja pjeva pučke pjesme i napjeve iz svih krajeva Hrvatske, mandolinski sastav te dječja skupina plesača.

FA "Tempet" već nekoliko godina održava radionice izrade tradicijskog nakita koja je odlično prihvaćena od polaznika, kao i radionice pjevanja za sve ljubitelje tradicijskog pučkog pjevanja. Uspješno surađuju i s drugim gradskim ustanovama u kulturi te su nezaobilazan dio svih kulturnih programa u Makarskoj. Programi su im često održavani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Ove godine su održali jubilarno 15. izdanje Metna, festivala tradicijske i suvremene etno glazbe, najdugovječnijeg etno festivala u Hrvatskoj. Metno u Makarsku dovodi renomirane strane izvođače i time pravi iskorak u kulturnom turizmu. Ove godine njihov rad prepoznat je od strane europskog projekta Most Music te su ušli u razmjenu izvođača s grčkim festivalom Street Mode.

image

Nenad Videka, ikona Amfore i Jugoplastike

Ivo Ravlić/Cropix

Legenda pod koševima

Plaketa Grada Makarske bit će uručena jednom od najvećih, a sigurno i najviših, makarskih sportskih talenata, košarkašu i košarkaškom treneru Nenadu Videki. Stasao je u slavnim danima hrvatske košarke, bio dio slavne splitske Jugoplastike, dijelio je dio puta s nekima od najvećih košarkaških imena, nizao trofeje i uživao u igri. Igrački staž, potom i trenerski, odveli su ga i izvan Hrvatske.

Videka je ipak najbolje od sebe dao povratkom u KK Amfora. Ovdje je, među svojom ekipom i djecom kojima je puno više od samo uzora i trenera, pronašao mjesto gdje svakodnevno ostavlja srce na terenu. Njegov pristup djeci s poteškoćama u razvoju zaslužuje posebno priznanje. Posvećen je stvaranju inkluzivnog okruženja u kojem se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno.

Neupitno je i košarkaško znanje koje nesebično prenosi na svoje igrače. No, ono što ga čini posebnim jest njegova srčanost i duh koji su ga učinili prepoznatljivim među igračima i svim ljubiteljima sporta u Makarskoj. Videka nije samo trener; on je neprocjenjiva vrijednost koju grad ima, osoba koja svojom strašću, predanošću i ljubavlju prema sportu čini grad boljim mjestom za život.

image

Don Pavao Banić omiljen među Makaranima

Ivo Ravlić/Cropix

Nitko kao don Pave

Dugogodišnji župnik župe svetog Marka mons. Pavao Banić ili jednostavno, kako ga zovu Makarani, don Pave, nakon 22 godine formalno se rastao od svoje župne zajednice u kojoj je dužnost obavljao od 2001. do 2023. godine. Samozatajan, skroman i radišan, bio je i još je omiljen među župljanima, kao i građanima Makarske kojima su njegova vrata bila uvijek otvorena.

Svojom pristupačnošću, svjedočenjem vjere i humanih vrijednosti te karitativnim radom postao je omiljen u narodu, s kojim je zahvaljujući svom pozivu provodio i najljepše i najtužnije životne trenutke. Don Pave pokazao je da uvijek ima vremena za građane, ali i za suradnju na gradskim projektima kojima je cilj opće dobro.

Rado je surađivao s gradskom upravom i gradskim ustanovama u obilježavanju važnih datuma i manifestacija, a posebno treba naglasiti njegovu aktivnost i osobni doprinos uspješnoj pripremi i realizaciji razvojnih gradskih projekata vezanih za obnovu bogate kulturne i sakralne baštine na makarskom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:28