StoryEditorOCM
ObalaREAGIRANJE

Europan Hrvatska djeluje po Pravilima koja vrijede za sve članice: 13 zemalja s 51 lokacijom među kojima je i Makarska

Piše Europan Hrvatska
11. svibnja 2023. - 15:00

Na portalu Slobodne Dalmacije 01. 04. 2023. objavljen je tekst novinarke Dijane Turić pod naslovom "Makarski arhitekti i oporba o potezu ‘Bijele kuće‘: hoće li kriterij za idući natječaj biti seksualno opredjeljenje?!", a 04. 04. u tiskanom podlisku Slobodne Dalmacije Makarska kronika objavljen je identičan tekst pod naslovom ‘NATJEČAJ ZA ARHITEKTE MLAĐE OD 40 GODINE?! ‘Prestrašno, pa Ante Rožić je najbolje projekte radio do 80.?"

U tekstu od 01. 04. 2023. godine u naslovu sugerirate da makarski gradonačelnik/gradska uprava ("bijela kuća") odlučuje tko smije sudjelovati na upravo raspisanom arhitektonskom natječaju, što je apsolutna neistina. Aktualna gradska uprava nema nikakve veze s pravilima po kojima se provodi natječaj Europan 17. Identične teze ponavljaju se i u tekstu objavljenom u podlistku Slobodne Dalmacije Makarska kronika 04.04. 2023. godine, dok u naslovu prenosite neprovjerene informacije da je arhitekt Ante Rožić ‘najbolje projekte radio do 80.‘. Naime on je svoja ikonička arhitektonska djela napravio kao mladi arhitekt (Hotel Maestral s samo 31 godinom).

Europan je europska organizacija koja pruža transkulturalnu platformu za provođenje najvećeg međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za arhitekte i urbaniste mlađe od 40 godina. Djeluje od 1989. godine, ciklusi su tematski, dvogodišnji, a cilj je implementacija nagrađenih rješenja. Grad, općina ili država kao partner Europana nudi lokaciju za natječaj čime daje priliku inovativnim mladim arhitektonskim timovima iz čitave Europe da ponude rješenja problema i izazova kako same lokacije tako i njenog šireg obuhvata.

U tekstu se najviše polemizira pitanje kako se natječajnim propisima može ograničiti dob sudionika na manje od 40 godina.

Dobna granica ispod 40 godina je sastavni dio pravila Europana od samog početka, dakle od 1989. godine. Praksa je to koja upravo sprječava diskriminaciju mladih timova predvođenih ovlaštenim arhitektima. Ona ima im omogućava da se pozicioniraju na europskoj arhitektonskoj sceni, kako ugledom tako i implementacijom svoga rada.

U našoj 30-godišnjoj praksi nikada nitko nije polemizirao s pravilom o dobnoj granici sudionika.

Kao sastavnica Europana, Europan Hrvatska djeluje po usuglašenim Pravilima koja vrijede za sve članice, u ovom ciklusu je to 13 zemalja s 51 lokacijom među kojima je i Makarska. Tim Pravilima se potiče sastav ocjenjivačkog suda što je moguće neovisnijeg o lokalnim ‘politikama‘. Tim hrvatskog ocjenjivačkog suda ciklusa E 17 čine i 3 doktora znanosti. Nagradni fond jednak je u svim zemljama sudionicima. Što se tiče nemogućnosti sudjelovanja makarskih etabliranih arhitekata (starijih od 40 godina) na ovom natječaju, dio odgovora smo naveli. Moramo ukazati i na činjenicu da su na prošlogodišnja dva arhitektonsko-urbanistička natječaja u Makarskoj (riva i Peškera) sudjelovala (samo!) tri iz Makarske i svi su imali u autorskim timovima članove mlađe od 40 godina. Stoga možemo ustvrditi da za sve makarske arhitekte koji inače sudjeluju na natječajima ne postoji nikakvo ograničenje sudjelovanja i u ovom natječaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:20