StoryEditorOCM
ObalaNA BIOKOVSKOJ STINI

Jedan od najmoćnijih Dalmatinaca i vlasnik ključnog splitskog objekta gradi zgradu s vrhunskim pogledom, ali i cijenom

Piše Gordan Zubčić
28. veljače 2024. - 07:08
I buduća Jujnovićeva zgrada krasit će južne padine Biokova iznad MakarskeDuje Klarić/Cropix/Ilustracija

Odavno je poznato da svatko onaj tko ima priliku za kakvu zaradu ne drži kapital u samo jednoj djelatnosti ili, kako bi se to lijepo narodski reklo, ne drži sva jaja u istoj košari.

Za dio dalmatinskih poduzetnika, a posljednjih godina sve je više takvih, to često znači ulaganje u - nekretnine. Kako one stambene ili čak poljoprivredne, tako i one poslovne, bez obzira je li riječ o već postojećim objektima ili onima koji će se tek graditi.

Upravo je gradnja svojevrsna magična riječ, jer poduzetnici svoj novac oplođuju i ulaganjima u građevinska zemljišta i izgradnju zgrada čije kvadrate prodaju za višestruko veći novac u odnosu na iznose plaćene za stjecanje nekretnine. Upravo na tom tragu je i Mate Jujnović, makarski biznismen koji je široj javnosti prvenstveno poznat kao vlasnik prijevozničkih tvrtki "Promet Makarska" i "Promet Sinj", te, ne manje važno, autobusnih kolodvora u Splitu, Makarskoj i Sinju.

image

Mate Jujnović vlasnik je prijevozničkih tvrtki ‘Promet Makarska‘ i ‘Promet Sinj‘, kao i autobusnih kolodvora u Makarskoj, Splitu i Sinju

Ivo Ravlić/Cropix

U novom projektu se Jujnović nije upustio u kupnju novog ili polovnog autobusa za neku od svojih firmi nego je prije nepune dvije godine uložio u građevinskog zemljišta pozamašne površine od gotovo 2500 četvornih metara na brdskom dijelu Makarske. Zov podbiokovskih padina bio je očito neodoljiv čovjeku zabiokovskih korijena, pa se na tom terenu odlučio izgraditi višestambenu zgradu za koju je u tijeku ishođenje potrebnih dozvola.

Zajedno sa svojim zetom Igorom Tomašićem, koji mu je glavni operativac u projektima, poduzetnik je otkupio zemljište, a vrlo vjerojatno i prateću tvrtku koja je službeni investitor budućih radova uz Stari velikobrdski put. Ulagačka se kompanija zove "Auckland", baš kao i najveći grad u Novom Zelandu.

Nimalo slučajno, jer su prethodni suvlasnici tvrtke, inače mahom sa splitskim adresama, bili maštoviti, pa su je nazvali po gradu u kojem žive donedavni vlasnici zemljišta iznad Makarske. Redom su to bili iseljenici s Makarskog primorja odakle se u nekoliko ciklusa masovno odlazilo u Australiju i Novi Zeland, pa, eto, i u spomenuti Auckland.

Kako bilo, Auckland se sada "vratio kući", a na tvrdoj biokovskoj stini i s (trenutno) jednim od ljepših pogleda na Makarsku, Brač i Hvar, budući će kupci Jujnovićeve zgrade imati i taj atraktivan razlog za ulaganje u stambene prostore za koje će, ako je suditi prema cijenama koje se trenutačno "vrte" u tom gradu, morati "iskrcati" i znatno više od 4500 do 5000 eura po kvadratu.

Ne sumnjamo da kandidata neće biti, kao i da mnogi od zainteresiranih već nisu "kaparali" svoj dio novogradnje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:18