StoryEditorOCM
ObalaNEUNIŠTIVA

Kaštelanska uskršnja tradicija, rezidba masline stare 1500 godina: ‘Dama se malo obukla, u jako dobroj je kondiciji‘

Piše Jakov Žarko
25. ožujka 2024. - 17:26

Blagdan Uskrsa svake je godine povod da se obavi sada već tradicionalna rezidba stare više od 1500 godina stare masline u Kaštel Štafiliću - zaštićenom spomeniku prirode.

Organizaciju su ove godine odradili članovi društva "Bijaći" u suradnji s Gradom Kaštela, HAPIH, JU More i krš, udruga "Mastrinka" i "Šušur", TZ Kaštela, kao i Muzej grada Kaštela, korisnici Centra "Mir" te učenici SŠ "Braća Radić".

Dok su djelatnici Vlastitog pogona zajedno s voditeljem Ivanom Čagljem rezali grane po preporuci stručnog oka dr. sc. Tatjane Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, društva "Bijaći" te udruge "Mastrinka", ostali sudionici su sve grane razvrstavali kako bi se pripremile, između ostalog i za Likovnu koloniju, dok su listove odvajali za čaj od maslina.

Da se "stara dama" još uvijek dobro drži, potvrdila je Klepo, na što ukazuju donje krošnje stabla, dok je bilo potrebno dvije malo veće sa samoga vrha ukloniti kako bi se sačuvalo zdravstveno stanje samog stabla.

image

Topla zima pozitivno bi mogla utjecati na samu cvatnju masline

Ivana Topić

- Ove godine možete vidjeti da se ona malo "obukla" tako da kažem, bacila je velik broj grana i grančica, što nam je zapravo signal da je ona u jako dobroj kondiciji.

Uz iznimku gornjeg dijela krošnje kojeg pratimo intenzivno još od 2018. godine, izgleda da je prošlo dovoljno vremena da odustanemo od gornjih grana koje su tada stradale u ledu. No, donji dio grana je odličan, svi kažu da maslina nikad nije bila ljepša, nadam se da ćemo je samo malo prorijediti i to je cijela ideja - kazala je Klepo i dodala da će sve što se skine sa stabla iskoristiti na razne načine, od proizvodnje čaja pa sve do suvenira koje je godinama izrađivao naš pokojni kolega kamerman Nikola Bekavac koji je za svoja umjetnička djela dobio niz nagrada.

Topla zima, kako je kazala Klepo, pozitivno bi mogla utjecati na samu cvatnju masline i u berbi će se vidjeti efekt takvog vremena.

- Nadam se da smo završili sa opasnosti nekih ledenih fronti, što je isto bilo u najavi. Jer su masline debelo zagrizle u vegetaciju kao i ostale biljke. Nadam se da će se dalje razvijati normalno, a kako će izvući cvatnju, oprašivanje i razvoj ploda to je teško pretpostaviti, ali se nadam da će sve ispasti u najboljem redu i da će ona nama i dalje biti naša ljepotica i da ćemo je i dalje čuvati  - poručila je Klepo.

image

Svi kažu da maslina nikad nije bila ljepša

Ivana Topić

O očuvanju ove tisućljetne kaštelanske ljepotice s posebnim naglaskom govore organizatori rezidbe, gdje su im se pridružile i vrijedne ruke korisnika Centra "Mir", kao i učenici SŠ "Braća Radić" s ravnateljicom Marijom Kezele.

Neumorno su razvrstavali maslinove grančice i odvajali lišće, a među sudionicima tradicionalne rezidbe sudjelovala je i Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela, podsjećajući kako će se i dalje u Kaštelima provoditi turistički projekt Storytelling, među njima i onaj pod nazivom "Korjeni Dalmacije" koji započinje upravo kod stare masline što je dodatna atrakcija za sve turiste.

Nakon rezidbe obavljena je preventivna zaštita masline od bolesti donacijom splitskog CIAN – a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:00