StoryEditor
Obalaugostitelj na mukama

Moćnik iz Jasenica organizirao općinske proslave u restoranu ‘Anita‘, a vlasniku odbijao platiti. Dug za gozbe s janjetinom popeo se na 150.000 kuna

22. studenog 2020. - 10:13
Iskaz privatnog tužitelja Martina Baričevića sud je ocijenio neuvjerljivim u dijelu u kojem opovrgava dugovanja Općinecropix

Sud je utvrdio i dokazao da Općina Jasenice i općinski načelnik Martin Baričević kao ovlaštena osoba nisu podmirivali dugovanja prema ugostiteljskom objektu "Anita". Stoga se okrivljenik Mile Minja Anić oslobađa od optužbe da je iznosio neistine.

Ovako glasi presuda Općinskog suda u Zadru, donesena prije nekoliko dana. Ova je presuda u potpunoj suprotnosti s onim što je Mile Minja Anić do sada na sudu doživljavao: na temelju privatne tužbe Martina Baričevića i Općine Jasenice, Općinski sud u Zadru je prije dvije godine Milu Anića proglasio krivim za klevetu. Poznato je da je Anić iznio u javnost koliko se na račun Općine jelo i pilo u njegovu restoranu "Anita" u Zatonu Obrovačkom, a nikad mu se nije platilo, zbog čega ga je Baričević tužio, a zadarski Općinski sud osudio za klevetu.

Osuđujuću presudu potvrdio je potom i Županijski sud u Vukovaru, no Ustavni sud je u rujnu ove godine ukinuo obje presude i predmet vratio na ponovni postupak u Zadar.

Slučaj je preuzela sutkinja Jasna Ančić Barić, te je Milu Anića oslobodila od krivnje za klevetu. Općina Jasenice i Martin Baričević dužni su platiti troškove novog sudskog postupka.

– Moj život se pretvorio u noćnu moru, a samo sam tražio da plate ono što su pojeli i popili. Dugo sam moljakao da mi isplate dug koji se popeo na 150 tisuća kuna. Pretežno je bila janjetina, tu je bilo i tuke, janjetine lešo, onda domaći pivci, kokoši… Dogovor je bio kad se skupi malo računa da ih šaljem u Općinu, ja sam slao, ali načelnik se oglušio, jednostavno ne bi plaćao – svjedočio je Minja Anić, a njegove navode potvrdila je i općinska referentica za proračun Marica Baričević, odnosno kazala je da su joj ti računi poznati i da sporni računi uistinu nisu plaćeni. Potvrdila je i da je Općina Jasenice koristila usluge restorana "Anita", što zna po računima koji su pristizali.

image
Restoran 'Anita' u Zatonu Obrovačkom u kojem su općinari i gosti jeli i pili, a nisu platili račune
cropix

Bilo je i domjenaka

– Općina je kod nas imala proslave VRO "Maslenica", najavili bi dolazak oko 60 ljudi, a stvarno bi ih došlo 150. A svake godine je bila i fešta 30. rujna, tada bi se konzumirala janjetina, jela ispod peke, Općina je imala i domjenke za Božić i Novu godinu, po 50-60 ljudi, sve u "Aniti" – svjedočio je Mile Minja Anić.

– Na isti smo način radili i s Gradom Obrovcem, općinama Starigrad, Gračac, Polača, s Gradom Benkovcem, Općinom Stankovci… Nikada se nije dogodilo da računi nisu bili plaćeni, makar i s odgodom, osim Općine Jasenice – kazao je Anić.

image
Mile Minja Anić: Moj život se pretvorio u noćnu moru, a samo sam tražio da plate ono što su pojeli i popili
cropix

Zadarska sutkinja Jasna Ančić Barić je u obrazloženju presude navela da su novinarski tekstovi o ovom slučaju vjerodostojni, da su računi iz restorana autentični, a da je obrana okrivljenog Anića životno logična.

– Iskaz privatnog tužitelja Martina Baričevića sud je ocijenio neuvjerljivim u dijelu u kojem opovrgava dugovanja Općine prema ugostiteljskom objektu "Anita". Sud je utvrdio da dio računa koje je izdao UO "Anita" nije plaćen. To što se Općina Jasenice u dijelu izdanih računa pozvala na zastaru ne znači da taj trošak za ugostiteljski objekt nije nastao, nego je UO "Anita" zakasnila s naplatom, a Općina Jasenice i načelnik Martin Baričević su iskoristili zakonske odredbe o zastari. U ovom postupku nije nužno analizirati svaki pojedini račun, već utvrditi je li okrivljenik svojim izjavama počinio kazneno djelo klevete – obrazložila je oslobađajuću presudu sutkinja Ančić Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 19:20