StoryEditorOCM
Obalaanaliza s kvarnera

Nije dobro: Loši higijenski nalazi sladoleda, skoro svaka druga kuglica zdravstveno je neispravna

Piše dalmacija sd
10. kolovoza 2023. - 10:24
Od 75 obrađenih uzoraka sladoleda koji su obradili riječki mikrobiolozi čak 31 uzorak nije bio ispravan (ilustracija)Damir Škomrlj/Cropix

Sladoled se i ovoga ljeta, unatoč višim cijenama, dosta konzumira. Pri tome se njegova zdravstvena ipravnost podrazumijeva.

Kontrolu kvalitete sladoleda na Kvarneru uhvatio se Odsjek za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

– U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od lanjske brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda od 33 posto, kaže Ivona Žarkovac Saršon s tog odsjeka, piše Novi list.

U nezadovljavajućim uzorcima utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.

– Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta.Mi ne određujemo kazne, ne penaliziramo ugostitelje, to je posao inspektorata, ističe Saršon Žarkovac i dodaje kako postoji mogućnost da je jedan od razloga za takve nalaze manjak radnika u ugostiteljstvu kao i nedovoljno educirani ugostitelji.

Bilo bi realno očekivati da će se i inspektorat uključiti u priču, baš kao i ostale obalne županije i njihovi nastavni zavodi. Zdravstveno neipravnih sladoleda je ipak previše.

image

Ukusan je i skup, ali je li i zdravstveno ispravan? (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:11