StoryEditorOCM
ObalaVRIJE U SUHOM POTOKU

Protiv investitora Marasovića ustali branitelji: ’Ako Medved podržava sumnjivog vlasnika, mi se odričemo Ministarstva’

Piše Marko Didić
11. kolovoza 2023. - 19:57

Šezdesetak hrvatskih branitelja i njihove djece, mahom stanara na adresi Sikirice 41 i 43 u Suhom Potoku – Jesenicama, organiziralo je u petak u 10 sati prosvjed zbog splitskog poduzetnika Elvisa Marasovića, koji ih je svojim ponašanjem doveo u stanje da će, kako reče Petar Lunić, u svoj stan morati ulaziti iz helikoptera, a automobile više neće imati gdje parkirati.

Marasović im je dan prije prosvjeda svima u poštanske sandučiće ostavio papire u kojima piše da je on vlasnik i zemljišta na kojem je parkiralište ispred dviju braniteljskih zgrada, ali i nasutog prostora pokraj njihovih zgrada, gdje su stanari parkirali svoje automobile. Marasović je 27. srpnja postavio žičane ograde i potporne stupove, koje su branitelji dan poslije uklonili, a neuspješno im je prije dvije godine pokušao naplatiti i betonski parking ispred zgrada.

image

Prosvjed branitelja protiv poduzetnika zbog uzurpacije zemljišta
 

Ante Čizmić/Cropix

To nasuto parkiralište branitelji su gradili godinama nasipajući prostor dubine pet metara i dužine dvadesetak metara, kako bi ga doveli do razine ceste i kako bi tu mogli parkirati.

Na prosvjedu su govorili stanari braniteljskih zgrada kojih se ovaj problem direktno tiče: Petar Lunić, Sandra Vuknić i Ivan Maršić, a nadahnuti govor podrške braniteljima održao je i njihov poslijeratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade, brigadir Zvonko Asanović.

Lunić je rekao da je Marasović od TT banke u stečaju kupio okolno zemljište od 2620 kvadrata za nekih 70 tisuća eura, a u to spadaju i njihov parking ispred zgrada koji su dobili od MORH-a i priručni zemljani parking koji su izgradili. Branitelji su već prethodno podnijeli tužbu protiv Marasovića zbog smetanja posjeda i taj postupak je u tijeku pred Općinskim sudom u Splitu.

Betonski parking su branitelji, kažu nam, dobili zajedno sa zgradama pa je Lunić ispred prosvjednika upitao:

– Gospodo, kako se naš parking u katastru vodi kao pašnjak jer da se ovaj parking ukloni, zgrade bi proklizale do prvog reda do mora jer su povezane s parkingom, a okupljeni nam rekoše da je to pitanje i za MORH, koji im je dodijelio stanove s betonskim parkingom te ne znaju kako se to sada pretvorilo u pašnjak.

image

Sandra Vuknić: ‘Neće moći ove noći, gospodine Marasoviću’

Ante Čizmić/Cropix

U pismu namjere koje im je ostavio u sandučiće, Marasović ističe kako je i on sin poginulog hrvatskog branitelja, te im poručuje da je spreman betonsko parkiralište ustupiti vlasnicima braniteljskih stanova na jednake dijelove, te je spreman odustati od tužbe protiv njih radi uznemiravanja prava vlasništva. Traži od njih da uklone sva vozila sa zemljanog parkirališta i prestanu uznemiravati njega i njegove radnike u budućim aktivnostima i poslovima, i za to im daje rok do 18. kolovoza do 12 sati.

Poručio je da ga predstavnici stanara mogu kontaktirati na njegov mail o službenoj odluci. U protivnom će uz pomoć policije dignuti vozila i s betonskog platoa ispred zgrada i sa zemljišta gdje su automobili parkirani te potpuno onemogućiti pristup na betonski plato ispred zgrada, a vlasnicima vozila podnijeti kaznene prijave.

To branitelji tumače kao provokaciju jer su betonsko parkiralište dobili sa zgradama, a ako Marasović ostvari svoju namjeru nakon ultimatuma, tada mole da im MORH ili MUP posude helikoptere kako bi ulazili u svoje stanove.

Umirovljena poručnica Hrvatske vojske i stanarka Sandra Vuknić, koja je bila dva puta ranjena u Domovinskom rat, bila je posebno nadahnuta da progovori javno za govornicom o ovom, kako reče, Marasovićevu ultimatumu.

– Po kojoj osnovi gospodin Marasović ima sastanak s našim ministrom Tomom Medvedom i Željkom Motikom, načelnikom Sektora za zbrinjavanje u Ministarstvu hrvatskih branitelja, za koje nas obavještava da su na njegovoj strani i da za svoje postupanje ima njihovu podršku. Ako je to tako, onda se mi odričemo Ministarstva hrvatskih branitelja, a sam gospodin Motik je naš predmet i problem dobio prije tri godine na svoj stol. Osobno sam sudjelovala s dvoje suradnika u tome. Zato pitam javno našeg ministra Medveda stoji li iza ovih Marasovićevih izjava.

Nama bi gospodin Marasović darovao parkiralište koje je već naše, a zauzvrat prijeti DORH-om i kaznenim prijavama. Mi tužbu nećemo povući, a DORH pozivamo da se pozabavi MORH-om i načinom kako je i pod kojim uvjetima Marasović kupio ovu nekretninu. Ako naše pravosuđe neće ispitati sve ove radnje gospodina Marasovića, znat ćemo se boriti kao i 1991. godine, a obratit ćemo se i Europskom javnom tužilaštvu i Sudu za ljudska prava. Na krive ste se namjerili, neće moći ove noći, gospodine Marasoviću – poručila je umirovljena poručnica i dobila frenetičan pljesak.

Pero Martinović, koji je bio voditelj na prosvjedu, zamjerio je javno za govornicom Udruzi Četvrte gardijske brigade što se nisu pojavili na ovom prosvjedu, nazivajući ih “podguzicama HDZ-a”.

Na to je odmah reagirao Zoran Ćosić, umirovljeni satnik Hrvatske vojske, koji je donedavno i bio stanar u ovdašnjoj braniteljskoj zgradi.

– Ja sam došao u ime Upravnog odbora, a tu je i suborac Zvonko Glavota iz Udruge. Gospodin Lapenda, naš predsjednik, poslovno je u Puli, Mirko Ivančić je na odmoru u Tomislavgradu i nisu mogli biti ovdje, ali mi svi iz Udruge apsolutno podržavamo naše suborce i stojimo iza njih kako sada, tako i u budućim aktivnostima – reče nam Ćosić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:40