StoryEditorOCM
ObalaNA GRADSKOJ ZEMLJI

Dalmaciju zatresla financijska afera: Nadbiskupija izgradila ilegalnu crkvu u kojoj se mise ne smiju služiti!?

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
27. listopada 2023. - 09:07

Nadbiskupija zadarska još nije platila ni centa Gradu Zadru za 17 tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta na Novom Bokanjcu, gdje je podigla crkvu sv. Pavla i Katoličku osnovnu školu "Ivo Mašina"! 

Zemljište je lokalna vlast prepustila Nadbiskupiji računajući da će joj ono biti vraćeno kroz proces povrata zemljišta oduzetog crkvi za vrijeme bivše Jugoslavije, no taj postupak crkva je izgubila 2019. i od tada do danas nije pronađeno rješenje kako će Grad biti obeštećen za 2,63 milijuna eura, na koliko je nedavno procijenjena vrijednost terena na kojem su niknuli i sakralni i obrazovni objekt.

Prema posljednjim informacijama, gradska uprava u dogovoru s Nadbiskupijom i državom pokušava naći rješenje da se trošak zemljišta nadoknadi kroz zamjenu nekretnina. Naime, država ima dugove prema crkvi u nekretninama, a dio vraćenih nekretnina Nadbiskupija bi prepustila Gradu kao kompenzaciju za zemljište na Novom Bokanjcu.

Podsjetimo, Grad je već bio velikodušan prema crkvenoj instituciji, i to o trošku poreznih obveznika koje nitko nizašto nije pitao, kada je za izgradnju osmoljetke podigao komercijalni kredit. Novac se trebao vraćati u omjeru pola-pola, no tada su u Nadbiskupiji shvatili da sukladno Vatikanskim ugovorima sredstva za izgradnju škole mogu opravdati samo ako je Nadbiskupija jedini osnivač škole.

Ugovor između lokalne vlasti i crkve tada je raskinut, a Nadbiskupija je preuzela ulogu jedinog nositelja projekta. Novac za koji se Grad kreditno zadužio u iznosu od 25 milijuna kuna ili više od 3,3 milijuna eura, Nadbiskupija se obvezala vraćati idućih 10 godina u kvartalnom iznosu od 620 tisuća kuna ili nešto manje od 83 tisuće eura.

Isti taj iznos koji će Nadbiskupija vraćati Gradu do 2031. godine, gradska uprava mora vratiti Zagrebačkoj banci u roku tri godine s kamatom od 0,66 posto, dakle u triput kraćem razdoblju. Rok za otplatu cijelog kredita istječe ove godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Cijela ta pravna i financijska zavrzlama traje skoro 20 godina i gotovo u cijelosti je provedena mimo zakona. Prije izgradnje osmoljetke Nadbiskupija je najprije izgradila montažni objekt za koji nije imala nikakve dozvole.

Montažna crkva je blagoslovljena sredinom 1999. godine i nikad nije dobila građevinsku ili uporabnu dozvolu, sve do 2017. kada je objekt - legaliziran. Grad je zemljište na kojem su podignute crkva i škola stekao kao sljednik nekadašnje Općine Zadar, na temelju presude iz šezdesetih godina, ali parcelom zapravo nikad nije raspolagao.

- Stara crkva svetog Pavla ozakonjena je rješenjem o izvedenom stanju temeljem kojeg je obračunat komunalni doprinos u iznosu od 16.255 kuna, koji je uredno plaćen - tvrde iz gradske uprave.

Ali to ne mijenja činjenicu da je Grad dobrovoljno prepustio Nadbiskupiji vrijedno zemljište bez ikakvog osiguranja da će mu ono biti plaćeno ili na neki drugi način nadoknađeno. 

U međuvremenu, Nadbiskupija nikad nije odustajala od povrata zemljišta koje joj je ustupio Grad, sve do 2019. kada je izgubila sudski spor s tadašnjim Uredom državne uprave. Povrat zemljišta zatražili su 1997., montažnu crkvu bespravno su podigli 1999., a 10 godina kasnije, 28. ožujka 2019., pravomoćno im je odbijen zahtjev za povratom terena, samo dva dana prije nego što je završena nova crkva.

No, unatoč nizu zakonski upitnih postupaka crkvenih vlasti, Grad i dalje spremno servisira njihove potrebe, štoviše, podiže kredit na trošak svih građana kako bi financirao izgradnju Katoličke osnovne škole. Međutim, ugovor o uređenju međusobnih odnosa u kojem bi se dogovorili uvjeti korištenja zemljišta na kojem je izgrađena crkva, kao što je to napravljeno u slučaju zemljišta na kojem je izgrađena škola, jednostavno ne postoji!

U lokalnoj upravi imaju tek zahtjev Nadbiskupije za parcelacijom triju čestica na kojima je izgrađena najprije montažna, a kasnije i nova crkva sv. Pavla.

- Tadašnje Gradsko poglavarstvo je na sjednici održanoj 22. travnja 1998. godine donijelo zaključak kojim se po zahtjevu Nadbiskupije daje suglasnost za formiranje građevinske parcele na dijelovima čestica zemljišta, brojevi su: 782/569, 782/686, 782/715 i 782/1502, sve na području katastarske općine Bokanjac - odgovorili su nam iz Grada.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Dakle, godinu dana nakon što je Nadbiskupija podnijela zahtjev za povrat navedenog zemljišta, Grad kao vlasnik terena dozvoljava crkvi raspolaganje tim nekretninama, tako da ih može objediniti u parcelu potrebnu za izgradnju crkve. Grad je, očito, kao i Nadbiskupija, smatrao unaprijed riješenim da će crkvena vlast, prije ili kasnije, steći zemljište kroz povrat, no to se nije dogodilo.

Naprotiv, obje strane već četiri godine traže rješenje za ovaj skandalozan slučaj o kojem, za divno čudo, apsolutno nikakav interes ne pokazuju ni policija ni Državno odvjetništvo. Prešutni dogovor koji je očito postojao između Nadbiskupije i Grada jednostavno se nije ostvario, a međusobni odnosi su ostali neregulirani.

Na štetu Zadra i svih njegovih građana, jer Nadbiskupija godinama besplatno koristi njegovo više milijuna eura vrijedno zemljište, bez ikakve naknade!

Zato smo pitali Grad zašto još uvijek nije potpisan ugovor kojim bi se regulirali njihovi odnosi s Nadbiskupijom kada je u pitanju zemljište na kojem se nalazi crkva?  

- Grad i Nadbiskupija pokrenuli su rješavanje otvorenih pitanja po imovinsko pravnim predmetima - tako glasi šturi odgovor iz gradske uprave.

Ali tu nije kraj priči oko crkve na Novom Bokanjcu. Iako taj sakralni objekt od 16. veljače 2017. ima građevinsku dozvolu i za njega je plaćen komunalni doprinos u iznosu od 565.081 kunu, crkvi nedostaje uporabna dozvola!

- Crkva svetog Pavla uporabnu dozvolu nema – potvrdili su nam u gradskoj upravi, a zahtjev za tehničkim pregledom, kako bi dobila završni dokument, nikad nije predan! Što znači da crkva uopće ne bi smjela "raditi", iako ona radi već pune četiri godine.

Koliko vrijedi zemljište na Novom Bokanjcu?

Zanimljivo je da je Grada Zadar tek nedavno izradio procjenu vrijednosti građevinskih zemljišta ustupljenih Nadbiskupiji, iako je to trebao napraviti još prije početka izgradnje crkve i škole.

- Procjena za zemljište površine 12.614 kvadrata, a na kojem je izgrađena škola, naručena je 31. ožujka ove godine. Elaborat je izrađen u svibnju 2023. godine, a utvrđena je tržišna vrijednost u iznosu 1.890.000 eura odnosno 149,83 eura po kvadratu. 

Procjena za zemljište površine 4962 kvadrata, na kojem je izgrađena crkva, naručen je 26. svibnja ove godine, a elaborat je zgotovljen u lipnju 2023. godine. Utvrđena je tržišna vrijednost u iznosu 745.000 eura odnosno 150,14 eura po kvadratu, odgovorili su iz Grada dodajući kako su obje procjene, koje je izradila tvrtka Validus, dobile pozitivno mišljenje.

Nadbiskupiji dosad vraćeni milijuni kvadrata poljoprivrednog i građevinskog zemljišta te kuće i stanovi!

Osim za zemljište na Novom Bokanjcu Zadarska nadbiskupija je pokrenula niz postupaka za povrat oduzetih nekretnina na području Zadarske županije, od kojih je većina riješena. 

Prema podacima županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom, Nadbiskupiji je do sada utvrđeno pravo na naknadu za 50.658 kvadrata oduzetog građevinskog zemljišta na području grada Zadra, za 394 kvadrata građevinskog zemljišta na području Dikla, za zgradu u kojoj se nalazi osnovna škola u Diklu, za četiri otkupljena stana ukupne površine 185 kvadrata na području grada Zadra, za oduzetu zgradu površine 232 kvadrata na području grada Biograda na Moru, za oduzetu zgradu površine 39 kvadrata na području naselja Pakoštane, za oduzeto građevinsko zemljište površine 15 kvadrata na području naselja Pakoštane, za oduzeto građevinsko zemljište površine 140 kvadrata na području naselja Škabrnja, za poljoprivredno zemljište površine 42.606 kvadrata na području Pridrage, za građevinsko zemljište površine 539 kvadrata na području grada Nina te za oduzetu zgradu i zemljište ukupne površine 10.528 kvadrata na području Općine sv. Filip i Jakov u kojem se sada nalazi Centar za rehabilitaciju.

Podnositeljici je do sada vraćeno 25.740 kvadrata građevinskog zemljišta na području grada Zadra, poljoprivredno zemljište površine 760.264 kvadrata na području općine Zemunik, prvi kat površine 94 kvadrata u zgradi na području naselja Božava, jedan i pol poslovni prostor na području grada Zadra, 2.529.062 kvadrata poljoprivrednog zemljišta na području Pridrage, građevinsko zemljište površine 50 kvadrata na području naselja Pakoštane, zgrada površine 178 kvadrata na području naselja Pašman, poljoprivredno zemljište površine 365 kvadrata na otoku Olibu te 73.292 kvadrata poljoprivrednog zemljišta na području otoka Premuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:24