StoryEditorOCM
OtociILEGALNA GRADNJA

Ilegalni vikend-meštri počeli su veliku devastaciju netaknutog dalmatinskog otoka, pogledajte što se sad dogodilo

Piše Portal Otok Pašman
19. travnja 2024. - 11:41

Udruga "Eko-Zadar" putem Zelenog telefona sredinom ožujka je zaprimila prijavu o započetoj bespravnoj gradnji mola na istočnoj obali otoka Galešnjaka koji je u sastavu katastarske općine Pašman

Navedenu bespravnu gradnju je udruga pismenim putom prijavila Općini Pašman koja je, kako saznajemo, brzom reakcijom uklonila započetu gradnju i vratila sve u prvobitno stanje - objavljeno je na informativnom portalu Otoka Pašmana.

Naime, na spomenutoj lokaciji zamijećene su napunjene vreće položene u moru u pravokutnom obliku kao priprema za izgradnju gata, a na jednom dijelu iz vreća su virile metalne šipke. Radi se o divljoj obali gdje ljeti sidri najviše nautičara, ali i otoku koji je svojim oblikom srca među najprepoznatljivijima na Jadranu, čak i globalno.

Kako saznajemo iz Općine, odmah nakon zaprimanja prijave, poduzete su odgovarajuće radnje s ciljem da se pronađu odgovorne osobe koje su započele bespravnu gradnju dok je samu prijavu Općina proslijedila Lučkoj kapetaniji Zadar, u čijoj nadležnosti su, sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, slučajevi bespravne gradnje na obali.

Kapetanija je zatim po službenoj dužnosti prijavu proslijedila Državnom odvjetništvu koje je angažiralo policiju radi pronalaska počinitelja kaznenog djela te su po zadnjim saznanjima započeti izvidi.

Kapetanija je 5. travnja donijela rješenje kojim je naloženo lokalnoj vlasti da u roku od 30 dana iz morskog akvatorija ukloni započetu protupravnu predmetnu građevinu. Po dobivenom rješenju Općina je naručila uklanjanje bespravne građevine.

Od pašmanskog načelnika Krešimira Ćosića doznajemo kako se ilegalna gradnja neće tolerirati.

– Općina u suradnji s ostalim nadležnim ustanovama u ovom je slučaju odmah nakon dojave brzo reagirala na način da je o svom trošku angažirala izvođača radova te kompletno uklonila započetu bespravnu gradnju. Stupanjem na snagu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama postrožuju se propisi o zaštiti pomorskog dobra te ako se počinitelj pronađe, tražit će se nadoknada troškova uklanjanja bespravne građevine.

Smatram da je ovakvo ponašanje pojedinaca neprihvatljivo i nadam da se u budućnosti neće ponavljati - tvrdi Ćosić.

image
Otok Pašman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:42