StoryEditorOCM
OtociNA MEKOM KUŠINU

U luksuznom bračkom hotelu krije se krevet u kojem su donesene carske odluke: Franjo Josip uživao je više nego u Beču

Piše Ivica Radić
4. svibnja 2023. - 19:23

U sklopu vrijednog jubileja stote obljetnice organiziranog turizma u Bolu, nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih radova, Krojeve (kraljeve) skaline zasjale su punim sjajem.

To stubište, naime, podignuto je u čast dolaska austrijskog cara i dalmatinskog kralja Franje Josipa I. u Bol. Dogodilo se to 23. travnja 1875. godine, dakle, prije 148 godina.

Za tu prigodu izrađene su stepenice koje su s rive izravno vodile na pjacu do kuće obitelji Martinis-Marchi u kojoj je za visokoga gosta i njegovu svitu priređena svečana večera. U Bolu se još uvijek prepričava kako je car Franjo Josip I. toliko bio oduševljen perivojem barokne palače da ga je usporedio sa svojim bečkim Schönbrunom.

image

Krojeve (kraljeve) skaline obnovljene su nakon gotovo stoljeća i pol

Ivica Radić

Krojeve skaline odnosno stepenice još uvijek su na životu i funkciji te svjedoče tom izuzetnom događaju dok se na mjestu nekadašnje palače Martinis nalazi hotel "Park". Tako će se najpoznatije bolske skaline koje je zub vremena bio ozbiljno oštetio i nagrizao uključiti u proslavu stotog rođendana turizma na južnoj obali otoka Brača.

Stubište će, dakle, nakon gotovo 150 godina dobiti tretman koji zaslužuju. Zahtjevne radove izveli su stručnjaci "Core Laba", tvrtke specijalizirane za konzervaciju i restauraciju kulturne baštine.

- Krojeve skaline za Bol predstavljaju raritetnu činjenicu koje svjedoče svoje vrijeme i njih treba sačuvati za budućnost - kazao je Ante Trutanić, direktor Turističke zajednice Bola.

Boljani se mogu pohvaliti da su krevet u kojemu je spavao car Franjo Josip I. sačuvali sve do danas. Nalazi se u baštinskom hotelu "Villa Giardino" i sada u tom kraljevskom krevetu uživaju bolski gosti.

image

Postelja u kojoj je austrijski car i dalmatinski kralj danas se nalazi u baštinskom hotelu ‘Villa Giardino‘

Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:26