StoryEditorOCM
OtociNOVI ŽIVOT KAMENA

U Pučišćima ovog se tjedna održava Simpozij kamenara, gosti dolaze iz svih krajeva Europe, dodijelit će se i nagrade

Piše Ljubica Vuko
16. svibnja 2023. - 07:52

Klesarska škola iz Pučišća organizator je jedinoga okupljanja svih relevantnih subjekata vezanih za sektor i industriju kamena u Republici Hrvatskoj. To je Simpozij kamenara s tematikom branja, obrade, ugradbe i restauracije kamena, ove godine 24. po redu.

-Simpozij će se održati od 18. do 20. svibnja 2023. u Pučišćima na otoku Braču, ali je u potporu uključen dobar dio otoka, otočkih općina, grad Supetar i Turistička zajednica općine Pučišća kojima kao i ostalim pokroviteljima, sponzorima i partnerima ovim putem zahvaljujemo na podršci - kazala je Tamara Plastić, ravnateljica Klesarske škole.

Kako pojašnjava, simpozij je međunarodnog karaktera te osim hrvatskih gospodarstvenika, instituta, sveučilišta, fakulteta i glasovitih osoba iz poslovnog, stručnog i javnog života okuplja i one iz cijele regije te zemalja Europske unije, kao i iz Ujedinjenog Kraljevstva.

-Naši gosti dolaze iz svih krajeva Europe a također i predavači. Uvijek se nastoji predavanjima obuhvatiti sve važne teme u industriji kamena, od njegova vađenja preko projektiranja, računalnog modeliranja, održivosti kako industrije kamena tako i materijala i proizvoda koji se plasiraju na tržište, do arhitekture ugradnje i problematike održavanja. Ove godine posebne su teme posvećene i suživotu kamena i društva te alternativnih izvora energije u kamenolomima te posebno solarnim panelima kao jednima od njih – kazuje Tamara Plastić.

Dodaje kako je ovogodišnji radni naslov simpozija "Novi život kamena", a referira se na pauziranje izazvano epidemijom i društvenim događanjima koja su privremeno bila zaustavila mobilnost i mogućnosti održavanja većih skupova.

Cilj simpozija je, kaže. ojačati sektor iznutra, ali i pomoći u njegovoj promociji prema drugim sektorima i tržištu, kako hrvatskom tako i europskom te institucijama koje donose zakone i propise vezane za ovaj sektor.

- Ove godine jedna od važnijih tema okruglog stola, koju će moderirati predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te naši partneri koji dolaze iz drugih europskih zemalja, bit će problem radne snage i stipendiranja učenika, posebno onih koji se odluče za pohađanje Klesarske škole – pojašnjava ravnateljica.

image

Naslovnica časopisa

Klesarska škola

Tradicionalno, za vrijeme Simpozija izlazi i broj časopisa "Klesarstvo i graditeljstvo" koji je jedini takve vrste u Hrvatskoj. U njemu su, kako kaže naša sugovornica, znanstveni i stručni članci iz svih relevantnih znanstvenih grana i gospodarskih sektora te obavijesti o EU projektima, sastancima međunarodnih udruženja kojih je Klesarska škola članica i jedan od osnivača kao što su EACD, udruženje za obnovu graditeljske europske baštine te FEMP, udruženje za održavanje i razvoj tradicionalnih zanata kojima je cilj očuvati graditeljsku i kulturnu europsku baštinu.

Također na Simpoziju se, u suradnji s Oris kućom arhitekture iz Zagreba, dodjeljuju nagrade za iznimna postignuća u kamenu. Nagradu je ustanovila Klesarska škola, a nazvana je "Tripun Bokanić" prema poznatom graditelju trogirske katedrale iz 16. stoljeća, a koji je rodom iz Pučišća.

image

Klesarska škola izradila je nagradu u suradnji sa studentima Umjetničke akademije u Splitu

Klesarska škola
image

Dodjeljuju se nagrade za iznimna postignuća u kamenu

Klesarska škola/
image

Klesarska škola ustanovila je nagradu ‘Tripun Bokanić‘

Klesarska škola
image

Nagrada ‘Tripun Bokanić‘

Klesarska škola

Nagrada se dodjeljuje u nekoliko kategorija: To su:

• najuspješnije arhitektonsko ostvarenje

• najuspješniji restauratorski zahvat

• najuspješnije oblikovanje uporabnog predmeta ili pojedinačnog arhitektonskog ili dekorativnog

elementa

• najuspješniji edukacijski, kustoski, publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad

• najuspješnije oblikovanje suvenira u kamenu

Osim toga, škola dodjeljuje nagradu za najboljeg učenika, a također se dodjeljuje i nagrada za sveukupni doprinos i rad s kamenom.

- I ova nagrada ide ka tome da postane međunarodna i na dobrome smo putu da se to i ostvari. Posebno smo ponosno što su članovi žirija za dodjelu nagrada naši najistaknutiji i urbanisti arhitekti Dinko Kovačić, Nenad Fabijanić, Nikola Bašić te naš majstor klesar Zdravko Matijašić. Koliko je ovaj Simpozij značajan za sektor kamena možda mogu bolje procijeniti naši gosti, partneri i prijatelji – ističe Tamara Plastić.

image

Klesarska škola u Pučišćima na otoku Braču.
 

Mario Todoric/Cropix

Naglašava i kako Klesarska škola, kroz organizaciju ovoga simpozija, nastoji biti poveznica učenika s tržištem rada, privrede sa znanošću, kompetitivnosti sa suradnjom, poslovnim kodeksom i prijateljskim, ljudskim druženjem.

- Nastojimo osim predavanja omogućiti ljudima da se druže i diskutiraju o svojim izazovima i problemima, a također i da se pohvale svojim uspjesima koji nas svih čine boljima i jačima – zaključuje Tamara Plastić, ravnateljica Klesarske škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:03