StoryEditorOCM
S mora i krajaURBI ET ORBI

Čelni čovjek splitske Nadbiskupije sve iznenadio: tri velika vjernička okruga ostavio bez dekana!? Doznajemo pozadinu

Piše Ivan Ugrin
31. kolovoza 2023. - 10:18
Don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša, u procesiji pored fra Marinka Vukmana, razrješuje se na osobni zahtjev iz splitskog CBS-aBožidar Vukičević/Cropix

Na dan kad smo objavili tekst, u ponedjeljak 28. kolovoza, s nadnaslovom "Iz splitske Crkve ovoga ljeta ni retka o svećeničkim ‘transferima’”, naslovljen "Valjda će ime novoga nadbiskupa objaviti na vrijeme", u kojem smo propitivali kako to da je kolovoz već došao kraju, a iz Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije nisu još ni retka objavili o razrješenjima, premještajima i imenovanjima svećenika koji su već odrađeni ovoga ljeta, točno u podne sa zagrebačkog Kaptola izašlo je priopćenje kako je "u Zagrebačkoj nadbiskupiji odlukom nadbiskupa Dražena Kutleše došlo do imenovanja i razrješenja".

Ne bih ovdje posebno ulazio u sadržaj priopćenja, možda tek oko nekih imena pri kraju ovoga teksta, no, bez lažne skromnosti mogao bih napisati da je možda zaključak mog prethodnog članka dijelom utjecao na Kaptolsku zakasnjelu intervenciju ovim priopćenjem.

Pitao sam se je li "možda još uvijek u našoj Biskupovoj palači konce vuče visoki prelat s Kaptola koji je tek devet mjeseci bio ordinarij u Splitu?! Naime, koliko mi je poznato, uz Splitsko-makarsku nadbiskupiju samo još Zagrebačka nije službeno obznanila razrješenja, premještaje i imenovanje svećenika ovoga ljeta".

Prema nekim, istina neslužbenim izvorima, nije ni bilo namjere, kako na Kaptolu tako i u Palači, uopće objavljivati ovogodišnje svećeničke transfere, no po onoj narodnoj "Ozna sve dozna", počeli su svećenici i vjernici sami nazivati s informacijama o tome gdje su završili pojedini župnici, koja im je nova služba.

Jedan me je tako stariji svećenik nazvao istoga dana navečer i kazao da je umirovljen i da je u Svećeničkom domu u Splitu. To mi je još popratio izrekom koja se pripisuje svetoj Majci Tereziji, kojoj se jedna njezina sestra misionarka ljubavi požalila radi premještaja, a svetica joj je rekla: "Možda sam ja i pogriješila tvojim premještajem, ali ti ako si poslušala i prihvatila novu službu, sigurno nisi pogriješila i za to imaš pred Bogom zasluge".

Ukratko, ono što su svećenici obećali biskupu na svećeničkom ređenju, polažući svoje obje ruke u njegove, a tiče se osobito poslušnosti, do izražaja dolazi prije svega u ovakvim situacijama kad se neki župnici moraju i nakon dva i više desetljeća službe na jednoj župi premještati u drugu. A navodno je u splitskim kombinacijama i križaljkama ovoga ljeta bilo dosta onih kojima su teško padali novi dekreti koje je potpisao apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, nadbiskup u miru Želimir Puljić.

"U Lokvu je došao don Dino Prkut (u gimnaziji je bio u razredu s mojom kćeri); U Podgrađe i Blato je iz Trogira došao don Stipan Bodrožić; u Trogir je išao don Nikola Mikačić iz Podstrane, a u Podstranu je došao don Mirko Šakić. Iz Kostanja bi trebao ići don Špiro, ali koliko znam, još se ne zna tko će doći...", jedna je od poruka koju sam dobio od prijatelja, vjernika.

image

Don Radojko Vidović bio je dugogodišnji konkatedralni župnik, nakon dvije godine u Lokvi Rogoznici vratio se u Split

Joško Ponoš/Cropix

I kad sam se već spremao pisati nastavak priče na temelju prikupljenih informacija, stiglo je konačno i priopćenje iz Ureda nadbiskupa o "Imenovanjima i razrješenjima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji"; 29. kolovoza u 16.50 objavila ga je IKA.

Banić, mons. Pavao, kanonik: razrješuje se službe župnika župe sv. Marka ev., Makarska i župe sv. Ivana Krstitelja, Makar-Kotišina, a imenuje se duhovnim asistentom u Svetištu Gospe Lurdske, Vepric.

Bavčević, don Alojzije: razrješuje se službe duhovnoga asistenta u Svetištu Gospe Lurdske, Vepric, i stavlja se u stanje mira.

Bezina, don Ivo: razrješuje se službe duhovnika Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu i službe upravitelja župe Presvetoga Trojstva, Sitno Donje, a imenuje ravnateljem Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu; spominjali smo ga u prošlom tekstu, kako malo Sjemenište više ne funkcionira kao nekada, ponavljamo da ima zadatak završiti doktorsku radnju iz dogmatike.

Bodrožić, don Stipan: razrješuje se službe župnika župe Gospe od Anđela, Trogir, a imenuje se župnikom župe Uznesenja BDM, Blato na Cetini, i župnim upraviteljem župe Uznesenja BDM, Podgrađe, sa svim pravima i obvezama župnika; don Stipan je, podsjetimo, tri godine gradio novu crkvu i pastoralni centar svetog pape Ivana Pavla II., i tek je četiri godine na službi u novom objektu, što je pomalo čudno, jer se obično “graditelje” ostavlja da bar neko vrijeme “baštine” plodove svojih truda.

Goleš, don Igor, mladomisnik: imenuje se župnim vikarom u župama sv. Nikole b., Metković, Borovci i Nova Sela.

Kovačević, don Danko: nakon uspješno završenoga licencijatskog studija društvene komunikacije na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu imenuje se vicerektorom u Centralnomu bogoslovnom sjemeništu u Splitu; don Danko je prije odlaska na studij u Rim bio župnik na splitskom Spinutu, i žarko je želio ostati u pastoralu, a i spinutski vjernici su išli kod tadašnjeg nadbiskupa Marina Barišića s molbom da ga ostavi na župi.

Kovačević je iz poslušnosti otišao, završio studij, i kad se očekivalo da će preuzeti Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije jer je specijalizirao društvene komunikacije, imenovan je vicerektorom u Bogosloviji. Poznajući don Danka, ne sumnjamo da će i ovu službu vršiti savjesno.

Lovrinčević, don Jure: razrješuje se službe župnoga vikara župe sv. Marka ev., Makarska, a imenuje župnikom iste župe te župnim upraviteljem župe sv. Ivana Krstitelja, Makar-Kotišina, sa svim pravima i obvezama župnika.

Ljubas, don Stipe: razrješuje se službe župnika župe sv. Mihovil ark., Trilj, i službe dekana Cetinskoga dekanata, te mu se daje bolovanje.

Mamić, don Ivan, mladomisnik: razrješuje se službe prefekta u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu, a imenuje se župnim vikarom u župi sv. Marka ev., Makarska.

Maršić, don Danijel, mladomisnik: imenuje se župnim vikarom u župi sv. Josipa, Split - Mertojak.

Mikačić, don Nikola: razrješuje se službe župnika župe Gospe od Zdravlja, Podstrana, a imenuje se župnikom župe Gospe od Anđela, Trogir.

Prkut, don Dino: razrješuje se službe župnoga vikara u župama sv. Nikole b., Metković, Borovci i Nova Sela, a imenuje se župnikom župe Uznesenja BDM, Rogoznica.

Ribičić, don Nediljko: razrješuje se službe župnika župe sv. Antuna Padovanskoga, Svib, i stavlja u stanje mira; u Svib je trebao za župnika ići don Stipe Ljubas, ali se razbolio, pa će do daljnjega, kao što je to radio već neko vrijeme od kada se i don Nediljko razbolio, na Svib ići kancelar u Ordinarijatu, don Ratomir Vukorepa.

Šakić, don Mirko: razrješuje se službe župnoga vikara župe sv. Josipa, Split - Mertojak, a imenuje se župnikom župe Gospe od Zdravlja, Podstrana.

Šesto, don Ivan, mladomisnik: imenuje se župnim vikarom u župi Presvetoga Srca Isusova, Split - Visoka.

Vidović, don Radojko, prepozit Prvostolnoga kaptola: razrješuje se službe župnika župe Uznesenja BDM, Rogoznica, a imenuje se župnikom župe sv. Mateja ap., Split - Ravne njive; don Radojko je već prije dvije godine među kanonicima izabran za prepozita Kaptola, što je bio potvrdio i nadbiskup Barišić i bilo je i vrijeme da kao prepozit bude na službi u Splitu.

Volarević, don Slavko: razrješuje se službe župnoga vikara u župi Presvetoga Srca Isusova, Split - Visoka, a imenuje se župnikom župe sv. Mihovil ark., Trilj.

Vrdoljak, don Ivan: razrješuje se službe župnika župe Uznesenja BDM, Podgrađe, i službe župnoga upravitelja župe Uznesenja BDM, Blato n/C, a imenuje se župnikom župe Presvetoga Trojstva, Sitno Donje.

Vrdoljak, mons. Jure, kanonik: razrješuje se službe župnika župe sv. Mateja ap., Split - Ravne njive, a imenuje se duhovnikom Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu te nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral ministranata.

Ako nije naznačeno drukčije, svi navedeni dekreti stupili su na snagu 16. kolovoza.

Dodajmo još jedno ime navedenome popisu. Radi se o onome iz poruke moga prijatelja: “Iz Kostanja bi trebao ići don Špiro...”. Prema meni dostupnim informacijama, župnik Kostanja don Špiro Čikeš oprostio se od župe, trebao je biti stavljen u stanje mirovanja, ali u priopćenju nije naveden. On je posljednjih godina bio i Poljički dekan pa je tako nakon razrješenja don Stipe Ljubasa, koji je bio Cetinski dekan, još jedan dekanat ostao bez dekana, a nije imenovan novi. Dodajmo da i Makarska nije dobila dekana, a ona je i u imenu nadbiskupije sa župnom crkvom na razini katedrale.

I još šećer na kraju. U priopćenju se spominje i ova rečenica: Centralno bogoslovno sjemenište: Dosadašnja odgojiteljska ekipa razrješuje se na osobni zahtjev, a imenuju se don Vedran Torić za rektora, don Danko Kovačević za vicerektora i kanonik mons. Jure Vrdoljak za duhovnika. Ovakvu formulaciju osobno do sada nisam nikada vidio, da se cijela odgojiteljska ekipa iz Bogoslovije razrješuje na osobni zahtjev.

image

Don Slavko Kovačić, dugogodišnji arhivar, od 1. listopada ide u mirovinu
Foto: Paun Paunović/CROPIX

Paun Paunović/Cropix

Podsjetimo, rektor je bio don Đuliano Trdić, a vicerektor don Tomislav Kutleša, obojica iz Riječke nadbiskupije, i što je ne manje važno, svećenici zajednice "Omnia Deo - sve Bogu", koju je utemeljio don Josip Radić. Sad dolazimo na ono iz uvoda, priopćenje sa zagrebačkog Kaptola: Kutleša, vlč. Tomislav, imenovan je župnim vikarom u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima; Radić, vlč. Josip, imenovan je župnikom in solidum u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima; Trdić, vlč. Đuliano, imenovan je župnikom moderatorom u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

Dobro upućeni tvrde da je Sesvetsko Selo samo prolazna postaja i da bi se sva trojica omniadeovaca trebala uskoro obreti kao odgojiteljska ekipa u zagrebačkoj Bogosloviji. Očigledno i novi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša gaji veliko uzdanje u spomenutu zajednicu.

Don Slavko Kovačić u stanju mira


Izdvojimo još dvije završne točke priopćenja iz Ureda nadbiskupa.

Pastoral mladih i studenata: Uzimajući u obzir vrlo dobra iskustva drugih biskupija, a osobito narav i zahtjevnost pastorala mladih i pastorala studenata, te imajući u vidu dobro mjesne Crkve, don Antun Mate Antunović razrješuje se službe župnoga vikara župe Presvetoga Srca Isusova, Split - Visoka, službe pomoćnika kapelana za mlade i službe pomoćnika studentskoga kapelana te se imenuje studentskim kapelanom Sveučilišta u Splitu, dok se don Ivan Terze razrješuje iste službe te nastavlja obavljati službe župnika župe Presvetoga Srca Isusova, Split - Visoka, i nadbiskupijskoga povjerenika za pastoral mladih.

Nadbiskupski arhiv: S danom 1. listopada 2023. razrješuje se dosadašnji voditelj prof. dr. sc. don Slavko Kovačić i stavlja u stanje mira, a za novoga voditelja imenuje se dosadašnji arhivar g. Ivan Balta, laik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:09