StoryEditorOCM
S mora i krajaADIO, DR. MIROŠEVIĆU

Umro dugogodišnji splitski profesor i jedan od najzaslužnijih za renesansu hrvatskog vinogradarstva i vinarstva

Piše Meri Šilović
23. listopada 2023. - 15:23

Na mjesnom groblju u Blatu na Korčuli, brojni znalci vinarstva i vinogradarstva iz cijele Hrvatske su posljednji put ispratili prof. dr. Nikolu Miroševića.

Otišao je u 80. godini. Profesor Mirošević bio je jedan od ključnih sudionika renesanse hrvatskog vinogradarstva i vinarstva i po brojnim vrijednim doprinosima pamte ga vinari, kolege znanstvenici, studenti, svi sudionici hrvatske vinske priče. Bio je dugogodišnji izuzetno cijenjeni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, sudjelovao u najvažnijim vinogradarskim projektima, autor je brojnih knjiga...

Rodio se u Blatu 1943. godine, gdje je završio osnovnu školu. Poljoprivredu je odmalena odabrao, pa školovanje nastavlja u Kaštelima, gdje završava srednju strukovnu školu, te zatim u Zagrebu, gdje je na Poljoprivrednom fakultetu diplomirao, magistrirao i doktorirao.

Na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta počeo je raditi 1972. i tu je proveo svoj radni vijek do odlaska u mirovinu 2009. godine. Specijalizirao je u Francuskoj, a mnoga studijska putovanja obavio diljem vinogradarskog svijeta. 

image

Prof. dr. Nikola Mirošević bio je autoritet u svojoj struci

Tonči Plazibat/Cropix

Uvaženi i cijenjeni profesor, kojeg pamte mnoge generacije agronoma koji su imali sreću biti njegovi studenti, ostavio je dubok trag u struci, kako akademskoj zajednici, tako i vinogradarstvu i vinarstvu. Bio je iznimno plodan autor knjiga, ukupno ih je 33 koje je profesor samostalno napisao, ili je u njima sudjelovao kao suradnik.

Neke i danas služe kao obavezna literatura na Fakultetu. Upravo je prof. dr. Mirošević osmislio i pokrenuo predmet Specijalno vinogradarstvo, kasnije Ampelografija na VVV studiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je i voditelj međusveučilišnog studija Mediteranska poljoprivreda u Splitu.

Za svoj izuzetno plodan rad prof. dr. Mirošević je primio brojne nagrade. Nemjerljiv je njegov doprinos u rađanju impresivnog Korlata, projekta iznad istoimenog mjesta u Ravnim kotarima, koji je osmislio kao konzultant, a s kojeg već godinama dolaze po svijetu najnagrađivanija hrvatska crna vina.

Autor je dviju kapitalnih nezaobilaznih knjiga o vinogradarstvu - "Ampelografski atlas Hrvatske" i "Atlas hrvatskog vinarstva i vinogradarstva". Iza sebe je ostavio i brojne monografije o hrvatskim sortama, a posebno draga mu je bila monografija posvećena pošipu, vrhunskoj autohtonoj sorti rođenoj kao i on na Korčuli, uz koju je bio posebno vezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:56