stdClass Object ( [id] => 1373746 [title] => Bio je to najmasovniji zločin nad civilima u povijesti Cetinske krajine, Jakov ga je preživio: ‘Svaku noć ih vidim...‘ [alias] => bio-je-to-najmasovniji-zlocin-nad-civilima-u-povijesti-cetinske-krajine-jakov-ga-je-prezivio-svaku-noc-ih-vidim [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjih dana ovog ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela – Otoku, Rudi, Podima, Krivodolu, Ljutu, Rožama i Voštanima – u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca.

Živote su im, na iznimno brutalan način, oduzeli pripadnici zloglasne SS divizije "Prinz Eugen". Bio je to jedan od najtežih i najmasovnijih zločina protiv hrvatskih civila tijekom Drugog svjetskog rata. Iako je, evo, prošlo punih osam desetljeća, dakle vrijeme dulje od prosječnog ljudskog vijeka, ovaj se zločin ne zaboravlja.

Usjekao se u pojedinačnu i kolektivnu memoriju naroda Poljica i Cetinske krajine. Kako i ne bi kad i danas, primjerice, na cijelom triljskom prostoru i šire nema obitelji koja u tom stradanju nije izgubila nekoga od bliskog roda, svojte, kuma, susjeda... Svake godine održavaju se komemoracije za nevine žrtve tog užasa.

---

---

Obilaze se spomen-kosturnice, na njih i pojedinačne grobove polažu se vijenci i pale se svijeće, prigodnim riječima podsjeća se na sam događaj, a u crkvama se moli za duše žrtava. Tako će u Potkamešju biti i idućih dana. Grad Trilj će uz pomoć župa Otoka, Rude, Voštana-Roža i Graba te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije organizirati komemoracije u svakom od stradalih naselja, prema posebnom programu.

Ovogodišnja komemoracija održava se pod pokroviteljstvom Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

– Ovaj zločin uništio je život u tom dijelu triljskoga kraja, koji se poslije toga masovnog stradanja demografski nikada nije oporavio. Danas su dijelovi tih naselja, pogotovu onih u srcu Kamešnice, gotovo u potpunosti iseljeni. Njihovo demografsko izumiranje dogodilo se u dva navrata, a oba puta povezano je s Nijemcima. U ovoj tragediji u svega dva dana u naseljima Otok i Ruda, koja pripadaju općini Otok, te u Rožama, Podima, Krivodolu, Ljutu, Voštanima i Kamenskom, koja su u sastavu grada Trilja, ubijeno je, zapaljeno i masakrirano gotovo 1300 uglavnom žena i djece i nešto starijih muškaraca. Mnoga ognjišta zauvijek su ugašena jer su pobijeni svi pripadnici brojnih obitelji. Poslije Drugog svjetskog rata preživjelo stanovništvo bilo je izloženo bijedi i neimaštini. Oskudna zemlja i ono malo stoke nisu bili dostatni da se nahrane sva usta, a posla nije bilo. U takvim okolnostima, kad je u tadašnjoj državi zaprijetio masovni socijalni bunt, komunističke vlasti počele su dijeliti pasoše. Petnaestak godina poslije strašnoga rata i svega 17 godina nakon stravičnog zločina koji su predvodili njemački vojnici, preživjeli rođaci, susjedi i prijatelji stradalih zaputili su se na rad u Njemačku, koja je za njih bila poput eldorada.

Zarađenim novcem osigurali su, u prvi mah, egzistencijalne potrebe svojih obitelji, koje su tada bile puno skromnije od današnjih. Potom su ulagali u obnovu starih ili gradnju novih obiteljskih kuća, školovanje djece i na kraju na kupnju stanova ili gradnju kuća u većim gradovima, Splitu i Zagrebu, odnosno u primorskim mjestima te u samom Trilju i njegovu okruženju. Mnogi od tih ljudi, znanih kao gastarbajteri, poveli su u Njemačku supruge i djecu, u Njemačkoj se rađala druga, potom treća, a sada već i četvrta generacija – rekao je Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja.

---

image

Mještani i gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin

Nikola Vilić /Cropix
---

Moglo bi se, dakle, ustvrditi da je Njemačka na različite načine demografski devastirala brojna naselja u sastavu grada Trilja. Ima li izgleda za njihovu demografsku revitalizaciju?

– Ja se nadam da ima. Optimizam mi ulijevaju brojni slučajevi ulaganja u obnovu starih kamenih obiteljskih kuća, kao i novogradnje, što je već preraslo u pojavu. Raduje me što se na te zahvate ne odlučuju samo stariji povratnici, nego u sve većem broju njihova djeca i unučad. Svakoga vikenda, posebno u ljetnim mjesecima, u potkamešničkim selima ponovno se može uočiti bujanje života. Priželjkujem da se takva atmosfera pretvori u trajno stanje – kaže Bugarin.

Uoči obilježavanja 80. godišnjice stradanja u Potkamešju, o tome nezapamćenom zločinu razgovarali smo s još dvije osobe: povjesničarom prof. dr. sc. don Josipom Dukićem i 92-godišnjim Jakovom Đonlićem iz Voštana, jednim od nekoliko još živih svjedoka tog užasa.

Evo priče prof. Dukića:

– Ovo što se 28. i 29. ožujka 1944. godine dogodilo u potkamešničkim selima najveći je zločin i najveće stradanje civilnog stanovništva ne samo na ovim prostorima, nego i šire. Njemačka vojska, pripadnici SS divizije "Prinz Eugen", u svega četiri dana od Donjeg Doca u Poljicima, a nakon toga od Otoka pa sve do Kamenskoga, ubili su više od 1500 civilnih stanovnika. To je najveći zločin i nešto najgore što se dogodilo stanovništvu na ovim prostorima otkako tu čovjek živi. Ono što prati taj veliki zločin jest ono što se događalo za vrijeme samog zločina, u čemu ima dosta neslaganja, a razloga je puno, te ono što se događalo poslije Drugog svjetskog rata u interpretiranju toga zločina, kao i ono što se događa danas. I poslije rata i danas imamo izazove s kojima se moramo suočiti, koje trebamo osvijestiti da bismo na temelju čiste povijesne istine gradili normalno, zdravo društvo u kojemu istina treba biti temelj svakog ponašanja – kaže prof. Dukić i nastavlja:

---

image

Don Josip Dukić: Ovo što se 28. i 29. ožujka 1944. godine dogodilo u potkamešničkim selima najveći je zločin i najveće stradanje civilnog stanovništva ne samo na ovim prostorima, nego i šire

Nikola Vilić /Cropix
---

– Ono što se događalo za vrijeme samog zločina paradoksalno je, mučno i zbunjujuće i to zapravo govori da je Drugi svjetski rat, osim što je bio svjetski, za Hrvate bio i bratoubilački jer su se braća znala nalaziti u suprotstavljenim vojskama: jedan je otišao u partizane, drugi u domobrane, a treći u ustaše. Poslije toga, naročito poslije kapitulacije Italije, selili su se iz jedne vojske u drugu. U ovom konkretnom slučaju imamo činjenicu da pripadnici njemačke vojske nakon počinjenog zločina u Docu Donjem, gdje su 26. ožujka pobili gotovo 300 civila, prolaze kroz Sinj.

Paradoksalna je činjenica da ih njihovi formalni saveznici domobrani i ustaše doslovno gledaju kako prolaze kroz njihov grad. Nakon kratkog vremena ta ista njemačka vojska nastavlja paliti sela cetinskoga kraja i ubijati ljude. U dobrom dijelu ubijaju i najbliži rod sinjskih domobrana i ustaša, roditelje te braću i sestre koji su još bili djeca. Drugi paradoks odnosi se na gledanje iz fokusa partizanske vojske. U to vrijeme partizani su već bili snažna vojska. Poslije kapitulacije Italije ta se vojska osnažila oružjem i po broju pripadnika. Na ovom prostoru u to ih je vrijeme bilo dovoljno da su se mogli oduprijeti njemačkoj vojsci. Od proljeća 1942. godine partizanski štab bio je smješten u župnom uredu u Rudi.

Partizani su njemačkim vojnicima pružili manji otpor na Hanu, a onda su nestali, povukli se i sa sigurne udaljenosti gledali kako se pale sela i ubijaju stanovnici. Da su htjeli, partizani su u nekoliko sati većinu stanovništva mogli povući u zbjeg, u sigurnost Kamešnice. Dakle, da se zaokruži prvi dio priče, valja reći da su formalni saveznici Nijemaca, ustaše i domobrani, mirno gledali njemačke vojnike kako idu ubijati, dok su partizani, umjesto da zaštite narod, radi osobne sigurnosti Nijemcima prepustili da civilno stanovništvo nesmetano ubijaju.

To su, dakle, bili događaji tijekom rata i samoga zločina. Važno je znati i ono što se događa nakon rata. Ponavlja se praksa uobičajena nakon svih ratova u interpretaciji ratnih događaja. Ovdje kod nas istina o tom stravičnom zločinu u poraću je postala tabu-tema. Zločin je selektivno interpretiran. Komunistička partija preko SUBNOR-a taj je neupitni zločin komemorirala na znatno ozbiljniji način nego što se to radi danas. Da bi skinuli odgovornost za zločin sa sebe i svojega nečinjenja, u interpretaciji su odgovornost prebacili isključivo na domobrane i ustaše, kao saveznike Nijemaca u tom pokolju. Pa su govorili da su pojedini domobrani i ustaše zajedno s Nijemcima išli ubijati ljude, iako su brojnim domobranima i ustašama u zločinu nastradali članovi obitelji. Najeklatantniji primjer takve perfidne komunističke interpretacije je slučaj fra Stanka Milanovića Litre, kojega su partizani likvidirali na kraju Drugog svjetskog rata.

Komunisti su sinjskog franjevca Milanovića Litru optužili kao osobu koja je njemačku vojsku dovela u Otok pokazujući im koga će likvidirati. Osobno se sjećam, dok sam išao u osnovnu školu u Trilju, da smo slušali pjesmu u desetercu koju je sklonio Nikola Sikirica, a koja opisuje da su fra Stanku o pojasu visile bombe dok je govorio Nijemcima koga treba pobiti u njegovu rodnom Otoku. Ili novela Mirka Božića "Tijela i duhovi", gdje on u svojim pričama, kroz fiktivne radnje, aludira na odgovornost nekih franjevaca za taj pokolj. Istina je puno drukčija.

---

image

Imena ubijenih u spomen kapelici

Nikola Vilić /Cropix
---

Konkretno, fra Stanko ne samo da nije odveo njemačku vojsku da ubija u Otoku, nego se u partizanskom izvješću sastavljenom dva dana poslije pokolja u tom selu navodi kako je fra Stanko došao u Otok odmah poslije zločina i vidio da su u tom pokolju stradali svi članovi njegove obitelji. Takve interpretacije ravne su samom zločinu jer se poslije rata krivotvorila povijesna istina. Komunisti su krivotvorili istinu mada su postojali partizanski dokumenti koji su prikazivali stvarni tijek događaja i njegove sudionike. Iako su tek u posljednje vrijeme stvarni događaji počeli izlaziti na svjetlo dana, taj stravičan zločin još uvijek vapi za istinom, mada se raspolagalo i raspolaže se brojnim vrijednim dokumentima o samom događaju.

Radi se o dokumentima iz Vojnoistorijskog muzeja u Beogradu koje je za vrijeme bivše države, na zamolbu i veliko zalaganje prof. Tonćija Miloševića, u to vrijeme ravnatelja Muzeja Cetinske krajine, dao fotokopirati i dostaviti u Sinj general Brajko Jadrijević. Da zaključim, ljudima je svojstveno njegovanje sjećanja. Mi smo danas, za ove naše kratke državnosti, u situaciji slobodnog sjećanja na osnovi vjerodostojnih dokumenata, ali kao da smo se umorili od komemoracije toga događaja.

To kazuje da mi, zapravo, nismo svjesni veličine zločina, da pojedinačno i kolektivno nismo osvijestili kako je u svega četiri-pet dana na najmučniji i najzvjerskiji način likvidirano više od 1500 osoba. Iako je prošlo predugih 80 godina, danas ipak možemo reći kako imamo neki konsenzus oko historiografije toga događaja i da se intenzitet sjećanja ipak podiže na višu razinu. To je posebno važno ne da bi se netko nekome osvećivao, da bismo se dijelili kao u nedavna vremena, nego da bismo se sjećali stradanja tih nevinih ljudi kako se tako strašan zločin ne bi više nikada ponovio na ovim prostorima – zaključio je prof. don Josip Dukić.

Jakov Đonlić iz Voštana, rođen 20. rujna 1932. godine, njemački je umirovljenik i danas je još uvijek fizički i mentalno vitalan. On je među nekoliko preostalih preživjelih svjedoka stravičnog stradanja prije 80 godina.

---

image

‘U ovih 80 godina svakog sam se dana prisjećao tog događaja. Svake noći to mi je dolazilo u glavu, pred oči‘

Nikola Vilić /Cropix
---

Evo njegove priče:

– Imao sam oca, majku, dva brata i sestru. Toga 29. ožujka 1944. probudio sam se i izišao iz kuće. Vidio sam njemačke vojnike kako iz četiri ulišta pčela mojega oca vade okvire i jedu med. Došao sam među njih i gledao, sam samcat, nikoga drugoga nije bilo. Njemački vojnici govorili su njemački, ali neki su govorili i našim jezikom. Dosta sam se zadržao među njima dok nisam pošao kući. Kad sam došao u kuću, vidim da je sve zatvoreno, nema nigdje nikoga od mojih. Pošao sam po selu i vidio da su sve mještane Nijemci sakupili usred sela. Tu su bili i članovi moje obitelji.

Švabe su nas na silu natjerali da idemo ovdje na Dolac. Zapovjedili su da ulazimo u kuću, odnosno pojatu. Tko se suprotstavljao, tjeran je batinama. Ljudi su nabijeni u kuću u čijem je stražnjem dijelu bila slama. Puno nas mlađih popelo se na tu slamu jer smo dolje bili nabijeni. Držali su nas tako sve zatvorene. Već je uvelike prošlo podne kad su se otvorila vrata. Na njima se pojavio Švabo zamotane glave, vidjele su mu se samo oči, i otvorio je rafalnu paljbu iz "šarca". Ja sam to sve gledao odozgo, sa slame. Vidio sam kako ispod nas padaju mrtvi, među njima i svi moji. Pucao je i prema nama na slami, ali mene nije pogodio. Kad je prestala pucnjava i nastala grobna tišina, počela se širiti vatra. Zapalila se slama. Ne mogu reći je li vatra izbila od rafala ili ju je netko zapalio. Shvatio sam da moram van kako ne bih izgorio. Sišao sam sa slame i preko mrtvih došao do vrata.

Na slami, tamo u ćoši, bilo je još nekoliko preživjelih. Kad me je vidio kod vrata jedan moj susjed, dvije godine stariji od mene, rekao je da bi i on bježao iz pojate. Ja sam mu rekao da požuri, a onda sam teškom mukom otvorio vrata. Samo ja sam uspio izići. Svi koji su preživjeli strijeljanje ugušili su se u dimu i onda su izgorjeli u zapaljenoj pojati. Kad sam izišao van, vidio sam trojicu njemačkih vojnika koji su stražarili. Vidjeli su me, ali nisu reagirali. Ja sam se zaputio kroz selo. Tamo kod stare Jokanove kuće ugledao me je jedan Švabo. Čim me je vidio, krenuo je za mnom. Ja sam požurio uz Gradinu, pošao za Gornje Voštane, kad sam tamo iznad sela vidio stražare. Izbjegao sam ih, otišao do bunara i pošao iznad jedne velike ograde. Onaj vojnik sve me je vrijeme pratio. Kad me je ugledao na čistini, počeo je pucati prema meni. Ispalio je šest-sedam metaka, ali nije me pogodio jer sam se zaklonio iza zida. Bježeći, susreo sam starog susjeda Joku Babića. Pitao me čiji sam, a ja kažem: "Pobrin." Nastavili smo zajedno i oko tri-četiri sata poslijepodne izišli smo gore na brdo, iznad sela.

Kasnije smo saznali da su najprije došli jedni njemački vojnici koji su opkolili selo i nikome nisu dopuštali da iziđe iz sela. Oni su i sakupili narod u pojatu. Onda su, dolje preko Grubišića, došli drugi, koji su tukli. Joko Babić i ja s brda smo gledali njemačke vojnike kako napuštaju naše selo, čije su kuće i pobijene mještane ostavili u plamenu. Okupili su se, krenuli dolje prema crkvi i zaputili se prema Kamenskom, vodeći sa sobom skupinu mlađih zarobljenika koji su im služili kao nosači, a koje su na Kamenskom pobili – ispričao nam je Jakov Đonlić.

---

image

‘Svi koji su preživjeli strijeljanje ugušili su se u dimu i onda su izgorjeli u zapaljenoj pojati‘

Nikola Vilić /Cropix
---

Upitali smo sugovornika kako je proveo život poslije preživljenog užasa.

– U ovih 80 godina svakog sam se dana prisjećao tog događaja. Svake noći to mi je dolazilo u glavu, pred oči. Na kraju, kad sam stasao u mladića, i ja sam se za svojim sumještanima zaputio na rad u Njemačku. Ako na dan pokolja nisam mogao doći na komemoraciju, onda bih se pomolio za svoje, majku, oca, braću i sestru i sve druge žrtve, otišao bih u crkvu i platio misu. Drago mi je da se baš kod nas u Voštanima već godinama održava glavna komemoracija. Ovo se nikada ne smije zaboraviti – zaključio je Jakov Đonlić. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => da se ne zaboravi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => da se ne zaboravi 2 0 14489 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-19 07:35:02 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-19 20:13:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-19 20:13:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bio je to najmasovniji zločin nad civilima u povijesti Cetinske krajine, Jakov ga je preživio: 'Svaku noć ih vidim...' page_title=Bio je to najmasovniji zločin nad civilima u povijesti Cetinske krajine, Jakov ga je preživio: 'Svaku noć ih vidim...' [metakey] => ss divizija princ eugen, Nacisti, pokolj, Cetinska krajina, Donji Dolac, ratni zločin, zločin, Jakov Đonlić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26804216.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785646.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785644.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785640.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785638.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785636.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785634.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785631.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785629.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26785628.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix, Shutterstock","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Posljednjih dana o\u017eujka navr\u0161ava se 80 godina od stravi\u010dnog zlo\u010dina u Donjem Docu i sedam\u00a0potkame\u0161ni\u010dkih sela u kojemu je smrtno stradalo\u00a01560 \u017eena, djece i staraca.\u00a0Jakov \u0110onli\u0107 je me\u0111u nekoliko preostalih pre\u017eivjelih svjedoka<\/p>","

Imena ubijenih u spomen kapelici<\/p>","

Mje\u0161tani ispred spomen kapelice<\/p>","

Mje\u0161tani i gradona\u010delnik Trilja Ivan Bugarin<\/p>","

\u2018Svi koji su pre\u017eivjeli strijeljanje ugu\u0161ili su se u dimu i onda su izgorjeli u zapaljenoj pojati\u2018<\/p>","","","

\u2018U\u00a0ovih 80 godina\u00a0svakog\u00a0sam se dana prisje\u0107ao tog\u00a0doga\u0111aja. Svake no\u0107i to mi je dolazilo u glavu, pred o\u010di\u2018<\/p>","

Petar \u0110onli\u0107 Sukan i Slavko \u0110onli\u0107 pok. Grge u spomen kapelici.
\n\u00a0<\/p>","

Don Josip Duki\u0107:\u00a0Ovo \u0161to se 28. i 29. o\u017eujka 1944. godine dogodilo u potkame\u0161ni\u010dkim selima\u00a0najve\u0107i je zlo\u010din i najve\u0107e stradanje civilnog stanovni\u0161tva ne samo na ovim prostorima, nego i \u0161ire<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1356","hd_26804216_1920.jpg":"1920x1080","k_26804216_1280.jpg":"1280x1280","k_26804216_1024.jpg":"1024x1024","k_26804216_640.jpg":"640x640","k_26804216_480.jpg":"480x480","k_26804216_340.jpg":"340x340","k_26804216_220.jpg":"220x220","o_26804216_1280.jpg":"1280x904","o_26804216_1024.jpg":"1024x723","o_26804216_640.jpg":"640x452","o_26804216_480.jpg":"480x339","o_26804216_340.jpg":"340x240","o_26804216_220.jpg":"220x155","h_26804216_1280.jpg":"1280x854","h_26804216_1024.jpg":"1024x683","h_26804216_640.jpg":"640x427","h_26804216_480.jpg":"480x320","h_26804216_340.jpg":"340x227","h_26804216_220.jpg":"220x147","pp_26804216_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804216_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804216_640.jpg":"640x814","pp_26804216_480.jpg":"480x611","pp_26804216_340.jpg":"340x432","pp_26804216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26785646_1920.jpg":"1920x1080","k_26785646_1280.jpg":"1280x1280","k_26785646_1024.jpg":"1024x1024","k_26785646_640.jpg":"640x640","k_26785646_480.jpg":"480x480","k_26785646_340.jpg":"340x340","k_26785646_220.jpg":"220x220","o_26785646_1280.jpg":"1280x853","o_26785646_1024.jpg":"1024x682","o_26785646_640.jpg":"640x426","o_26785646_480.jpg":"480x320","o_26785646_340.jpg":"340x226","o_26785646_220.jpg":"220x146","h_26785646_1280.jpg":"1280x854","h_26785646_1024.jpg":"1024x683","h_26785646_640.jpg":"640x427","h_26785646_480.jpg":"480x320","h_26785646_340.jpg":"340x227","h_26785646_220.jpg":"220x147","pp_26785646_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785646_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785646_640.jpg":"640x814","pp_26785646_480.jpg":"480x611","pp_26785646_340.jpg":"340x432","pp_26785646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26785644_1920.jpg":"1920x1080","k_26785644_1280.jpg":"1280x1280","k_26785644_1024.jpg":"1024x1024","k_26785644_640.jpg":"640x640","k_26785644_480.jpg":"480x480","k_26785644_340.jpg":"340x340","k_26785644_220.jpg":"220x220","o_26785644_1280.jpg":"1280x853","o_26785644_1024.jpg":"1024x682","o_26785644_640.jpg":"640x426","o_26785644_480.jpg":"480x320","o_26785644_340.jpg":"340x226","o_26785644_220.jpg":"220x146","h_26785644_1280.jpg":"1280x854","h_26785644_1024.jpg":"1024x683","h_26785644_640.jpg":"640x427","h_26785644_480.jpg":"480x320","h_26785644_340.jpg":"340x227","h_26785644_220.jpg":"220x147","pp_26785644_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785644_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785644_640.jpg":"640x814","pp_26785644_480.jpg":"480x611","pp_26785644_340.jpg":"340x432","pp_26785644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26785640_1920.jpg":"1920x1080","k_26785640_1280.jpg":"1280x1280","k_26785640_1024.jpg":"1024x1024","k_26785640_640.jpg":"640x640","k_26785640_480.jpg":"480x480","k_26785640_340.jpg":"340x340","k_26785640_220.jpg":"220x220","o_26785640_1280.jpg":"1280x853","o_26785640_1024.jpg":"1024x682","o_26785640_640.jpg":"640x426","o_26785640_480.jpg":"480x320","o_26785640_340.jpg":"340x226","o_26785640_220.jpg":"220x146","h_26785640_1280.jpg":"1280x854","h_26785640_1024.jpg":"1024x683","h_26785640_640.jpg":"640x427","h_26785640_480.jpg":"480x320","h_26785640_340.jpg":"340x227","h_26785640_220.jpg":"220x147","pp_26785640_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785640_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785640_640.jpg":"640x814","pp_26785640_480.jpg":"480x611","pp_26785640_340.jpg":"340x432","pp_26785640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26785638_1920.jpg":"1920x1080","k_26785638_1280.jpg":"1280x1280","k_26785638_1024.jpg":"1024x1024","k_26785638_640.jpg":"640x640","k_26785638_480.jpg":"480x480","k_26785638_340.jpg":"340x340","k_26785638_220.jpg":"220x220","o_26785638_1280.jpg":"1280x853","o_26785638_1024.jpg":"1024x682","o_26785638_640.jpg":"640x426","o_26785638_480.jpg":"480x320","o_26785638_340.jpg":"340x226","o_26785638_220.jpg":"220x146","h_26785638_1280.jpg":"1280x854","h_26785638_1024.jpg":"1024x683","h_26785638_640.jpg":"640x427","h_26785638_480.jpg":"480x320","h_26785638_340.jpg":"340x227","h_26785638_220.jpg":"220x147","pp_26785638_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785638_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785638_640.jpg":"640x814","pp_26785638_480.jpg":"480x611","pp_26785638_340.jpg":"340x432","pp_26785638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26785636_1920.jpg":"1920x1080","k_26785636_1280.jpg":"1280x1280","k_26785636_1024.jpg":"1024x1024","k_26785636_640.jpg":"640x640","k_26785636_480.jpg":"480x480","k_26785636_340.jpg":"340x340","k_26785636_220.jpg":"220x220","o_26785636_1280.jpg":"1280x1920","o_26785636_1024.jpg":"1024x1536","o_26785636_640.jpg":"640x960","o_26785636_480.jpg":"480x720","o_26785636_340.jpg":"340x510","o_26785636_220.jpg":"220x330","h_26785636_1280.jpg":"1280x854","h_26785636_1024.jpg":"1024x683","h_26785636_640.jpg":"640x427","h_26785636_480.jpg":"480x320","h_26785636_340.jpg":"340x227","h_26785636_220.jpg":"220x147","pp_26785636_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785636_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785636_640.jpg":"640x814","pp_26785636_480.jpg":"480x611","pp_26785636_340.jpg":"340x432","pp_26785636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26785634_1920.jpg":"1920x1080","k_26785634_1280.jpg":"1280x1280","k_26785634_1024.jpg":"1024x1024","k_26785634_640.jpg":"640x640","k_26785634_480.jpg":"480x480","k_26785634_340.jpg":"340x340","k_26785634_220.jpg":"220x220","o_26785634_1280.jpg":"1280x1920","o_26785634_1024.jpg":"1024x1536","o_26785634_640.jpg":"640x960","o_26785634_480.jpg":"480x720","o_26785634_340.jpg":"340x510","o_26785634_220.jpg":"220x330","h_26785634_1280.jpg":"1280x854","h_26785634_1024.jpg":"1024x683","h_26785634_640.jpg":"640x427","h_26785634_480.jpg":"480x320","h_26785634_340.jpg":"340x227","h_26785634_220.jpg":"220x147","pp_26785634_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785634_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785634_640.jpg":"640x814","pp_26785634_480.jpg":"480x611","pp_26785634_340.jpg":"340x432","pp_26785634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26785631_1920.jpg":"1920x1080","k_26785631_1280.jpg":"1280x1280","k_26785631_1024.jpg":"1024x1024","k_26785631_640.jpg":"640x640","k_26785631_480.jpg":"480x480","k_26785631_340.jpg":"340x340","k_26785631_220.jpg":"220x220","o_26785631_1280.jpg":"1280x853","o_26785631_1024.jpg":"1024x682","o_26785631_640.jpg":"640x426","o_26785631_480.jpg":"480x320","o_26785631_340.jpg":"340x226","o_26785631_220.jpg":"220x146","h_26785631_1280.jpg":"1280x854","h_26785631_1024.jpg":"1024x683","h_26785631_640.jpg":"640x427","h_26785631_480.jpg":"480x320","h_26785631_340.jpg":"340x227","h_26785631_220.jpg":"220x147","pp_26785631_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785631_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785631_640.jpg":"640x814","pp_26785631_480.jpg":"480x611","pp_26785631_340.jpg":"340x432","pp_26785631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26785629_1920.jpg":"1920x1080","k_26785629_1280.jpg":"1280x1280","k_26785629_1024.jpg":"1024x1024","k_26785629_640.jpg":"640x640","k_26785629_480.jpg":"480x480","k_26785629_340.jpg":"340x340","k_26785629_220.jpg":"220x220","o_26785629_1280.jpg":"1280x853","o_26785629_1024.jpg":"1024x682","o_26785629_640.jpg":"640x426","o_26785629_480.jpg":"480x320","o_26785629_340.jpg":"340x226","o_26785629_220.jpg":"220x146","h_26785629_1280.jpg":"1280x854","h_26785629_1024.jpg":"1024x683","h_26785629_640.jpg":"640x427","h_26785629_480.jpg":"480x320","h_26785629_340.jpg":"340x227","h_26785629_220.jpg":"220x147","pp_26785629_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785629_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785629_640.jpg":"640x814","pp_26785629_480.jpg":"480x611","pp_26785629_340.jpg":"340x432","pp_26785629_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26785628_1920.jpg":"1920x1080","k_26785628_1280.jpg":"1280x1280","k_26785628_1024.jpg":"1024x1024","k_26785628_640.jpg":"640x640","k_26785628_480.jpg":"480x480","k_26785628_340.jpg":"340x340","k_26785628_220.jpg":"220x220","o_26785628_1280.jpg":"1280x1920","o_26785628_1024.jpg":"1024x1536","o_26785628_640.jpg":"640x960","o_26785628_480.jpg":"480x720","o_26785628_340.jpg":"340x510","o_26785628_220.jpg":"220x330","h_26785628_1280.jpg":"1280x854","h_26785628_1024.jpg":"1024x683","h_26785628_640.jpg":"640x427","h_26785628_480.jpg":"480x320","h_26785628_340.jpg":"340x227","h_26785628_220.jpg":"220x147","pp_26785628_1280.jpg":"1280x1628","pp_26785628_1024.jpg":"1024x1303","pp_26785628_640.jpg":"640x814","pp_26785628_480.jpg":"480x611","pp_26785628_340.jpg":"340x432","pp_26785628_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7596946 Threads: 2 Questions: 1615239088 Slow queries: 4794973 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110891144 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/bio-je-to-najmasovniji-zlocin-nad-civilima-u-povijesti-cetinske-krajine-jakov-ga-je-prezivio-svaku-noc-ih-vidim-1373746 [printLink] => /dalmacija/zagora/bio-je-to-najmasovniji-zlocin-nad-civilima-u-povijesti-cetinske-krajine-jakov-ga-je-prezivio-svaku-noc-ih-vidim-1373746?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691887 [name] => ss divizija princ eugen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-24 19:41:52 [main_article_id] => 0 [alias] => ss-divizija-princ-eugen [link] => /tag/ss-divizija-princ-eugen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399861 [name] => nacisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nacisti [link] => /tag/nacisti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601340 [name] => pokolj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pokolj [link] => /tag/pokolj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 270982 [name] => cetinska krajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cetinska-krajina [link] => /tag/cetinska-krajina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 354753 [name] => Donji Dolac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donji-dolac [link] => /tag/donji-dolac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 412461 [name] => ratni zločin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ratni-zlocin [link] => /tag/ratni-zlocin ) [6] => stdClass Object ( [id] => 303976 [name] => zlocin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlocin [link] => /tag/zlocin ) [7] => stdClass Object ( [id] => 752409 [name] => Jakov Đonlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-19 13:32:52 [main_article_id] => 0 [alias] => jakov-donlic [link] => /tag/jakov-donlic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => da se ne zaboravi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je to najmasovniji zločin nad civilima u povijesti Cetinske krajine, Jakov ga je preživio: ‘Svaku noć ih vidim...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26804216.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Posljednjih dana ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca. Jakov Đonlić je među nekoliko preostalih preživjelih svjedoka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26804216.jpg [title] =>

Posljednjih dana ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca. Jakov Đonlić je među nekoliko preostalih preživjelih svjedoka

Nikola Vilić/Cropix, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785646.jpg [title] =>

Imena ubijenih u spomen kapelici

Nikola Vilić /Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785644.jpg [title] =>

Mještani ispred spomen kapelice

Nikola Vilić /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785640.jpg [title] =>

Mještani i gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin

Nikola Vilić /Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785638.jpg [title] =>

‘Svi koji su preživjeli strijeljanje ugušili su se u dimu i onda su izgorjeli u zapaljenoj pojati‘

Nikola Vilić /Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785636.jpg [title] => Nikola Vilić /Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785634.jpg [title] => Nikola Vilić /Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785631.jpg [title] =>

‘U ovih 80 godina svakog sam se dana prisjećao tog događaja. Svake noći to mi je dolazilo u glavu, pred oči‘

Nikola Vilić /Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785629.jpg [title] =>

Petar Đonlić Sukan i Slavko Đonlić pok. Grge u spomen kapelici.
 

Nikola Vilić /Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26785628.jpg [title] =>

Don Josip Dukić: Ovo što se 28. i 29. ožujka 1944. godine dogodilo u potkamešničkim selima najveći je zločin i najveće stradanje civilnog stanovništva ne samo na ovim prostorima, nego i šire

Nikola Vilić /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posljednjih dana ovog ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela – Otoku, Rudi, Podima, Krivodolu, Ljutu, Rožama i Voštanima – u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca.

Živote su im, na iznimno brutalan način, oduzeli pripadnici zloglasne SS divizije "Prinz Eugen". Bio je to jedan od najtežih i najmasovnijih zločina protiv hrvatskih civila tijekom Drugog svjetskog rata. Iako je, evo, prošlo punih osam desetljeća, dakle vrijeme dulje od prosječnog ljudskog vijeka, ovaj se zločin ne zaboravlja.

Usjekao se u pojedinačnu i kolektivnu memoriju naroda Poljica i Cetinske krajine. Kako i ne bi kad i danas, primjerice, na cijelom triljskom prostoru i šire nema obitelji koja u tom stradanju nije izgubila nekoga od bliskog roda, svojte, kuma, susjeda... Svake godine održavaju se komemoracije za nevine žrtve tog užasa.

---

---

Obilaze se spomen-kosturnice, na njih i pojedinačne grobove polažu se vijenci i pale se svijeće, prigodnim riječima podsjeća se na sam događaj, a u crkvama se moli za duše žrtava. Tako će u Potkamešju biti i idućih dana. Grad Trilj će uz pomoć župa Otoka, Rude, Voštana-Roža i Graba te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije organizirati komemoracije u svakom od stradalih naselja, prema posebnom programu.

Ovogodišnja komemoracija održava se pod pokroviteljstvom Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

– Ovaj zločin uništio je život u tom dijelu triljskoga kraja, koji se poslije toga masovnog stradanja demografski nikada nije oporavio. Danas su dijelovi tih naselja, pogotovu onih u srcu Kamešnice, gotovo u potpunosti iseljeni. Njihovo demografsko izumiranje dogodilo se u dva navrata, a oba puta povezano je s Nijemcima. U ovoj tragediji u svega dva dana u naseljima Otok i Ruda, koja pripadaju općini Otok, te u Rožama, Podima, Krivodolu, Ljutu, Voštanima i Kamenskom, koja su u sastavu grada Trilja, ubijeno je, zapaljeno i masakrirano gotovo 1300 uglavnom žena i djece i nešto starijih muškaraca. Mnoga ognjišta zauvijek su ugašena jer su pobijeni svi pripadnici brojnih obitelji. Poslije Drugog svjetskog rata preživjelo stanovništvo bilo je izloženo bijedi i neimaštini. Oskudna zemlja i ono malo stoke nisu bili dostatni da se nahrane sva usta, a posla nije bilo. U takvim okolnostima, kad je u tadašnjoj državi zaprijetio masovni socijalni bunt, komunističke vlasti počele su dijeliti pasoše. Petnaestak godina poslije strašnoga rata i svega 17 godina nakon stravičnog zločina koji su predvodili njemački vojnici, preživjeli rođaci, susjedi i prijatelji stradalih zaputili su se na rad u Njemačku, koja je za njih bila poput eldorada.

Zarađenim novcem osigurali su, u prvi mah, egzistencijalne potrebe svojih obitelji, koje su tada bile puno skromnije od današnjih. Potom su ulagali u obnovu starih ili gradnju novih obiteljskih kuća, školovanje djece i na kraju na kupnju stanova ili gradnju kuća u većim gradovima, Splitu i Zagrebu, odnosno u primorskim mjestima te u samom Trilju i njegovu okruženju. Mnogi od tih ljudi, znanih kao gastarbajteri, poveli su u Njemačku supruge i djecu, u Njemačkoj se rađala druga, potom treća, a sada već i četvrta generacija – rekao je Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja.

---

image

Mještani i gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin

Nikola Vilić /Cropix
---

Moglo bi se, dakle, ustvrditi da je Njemačka na različite načine demografski devastirala brojna naselja u sastavu grada Trilja. Ima li izgleda za njihovu demografsku revitalizaciju?

– Ja se nadam da ima. Optimizam mi ulijevaju brojni slučajevi ulaganja u obnovu starih kamenih obiteljskih kuća, kao i novogradnje, što je već preraslo u pojavu. Raduje me što se na te zahvate ne odlučuju samo stariji povratnici, nego u sve većem broju njihova djeca i unučad. Svakoga vikenda, posebno u ljetnim mjesecima, u potkamešničkim selima ponovno se može uočiti bujanje života. Priželjkujem da se takva atmosfera pretvori u trajno stanje – kaže Bugarin.

Uoči obilježavanja 80. godišnjice stradanja u Potkamešju, o tome nezapamćenom zločinu razgovarali smo s još dvije osobe: povjesničarom prof. dr. sc. don Josipom Dukićem i 92-godišnjim Jakovom Đonlićem iz Voštana, jednim od nekoliko još živih svjedoka tog užasa.

Evo priče prof. Dukića:

– Ovo što se 28. i 29. ožujka 1944. godine dogodilo u potkamešničkim selima najveći je zločin i najveće stradanje civilnog stanovništva ne samo na ovim prostorima, nego i šire. Njemačka vojska, pripadnici SS divizije "Prinz Eugen", u svega četiri dana od Donjeg Doca u Poljicima, a nakon toga od Otoka pa sve do Kamenskoga, ubili su više od 1500 civilnih stanovnika. To je najveći zločin i nešto najgore što se dogodilo stanovništvu na ovim prostorima otkako tu čovjek živi. Ono što prati taj veliki zločin jest ono što se događalo za vrijeme samog zločina, u čemu ima dosta neslaganja, a razloga je puno, te ono što se događalo poslije Drugog svjetskog rata u interpretiranju toga zločina, kao i ono što se događa danas. I poslije rata i danas imamo izazove s kojima se moramo suočiti, koje trebamo osvijestiti da bismo na temelju čiste povijesne istine gradili normalno, zdravo društvo u kojemu istina treba biti temelj svakog ponašanja – kaže prof. Dukić i nastavlja:

---

image

Don Josip Dukić: Ovo što se 28. i 29. ožujka 1944. godine dogodilo u potkamešničkim selima najveći je zločin i najveće stradanje civilnog stanovništva ne samo na ovim prostorima, nego i šire

Nikola Vilić /Cropix
---

– Ono što se događalo za vrijeme samog zločina paradoksalno je, mučno i zbunjujuće i to zapravo govori da je Drugi svjetski rat, osim što je bio svjetski, za Hrvate bio i bratoubilački jer su se braća znala nalaziti u suprotstavljenim vojskama: jedan je otišao u partizane, drugi u domobrane, a treći u ustaše. Poslije toga, naročito poslije kapitulacije Italije, selili su se iz jedne vojske u drugu. U ovom konkretnom slučaju imamo činjenicu da pripadnici njemačke vojske nakon počinjenog zločina u Docu Donjem, gdje su 26. ožujka pobili gotovo 300 civila, prolaze kroz Sinj.

Paradoksalna je činjenica da ih njihovi formalni saveznici domobrani i ustaše doslovno gledaju kako prolaze kroz njihov grad. Nakon kratkog vremena ta ista njemačka vojska nastavlja paliti sela cetinskoga kraja i ubijati ljude. U dobrom dijelu ubijaju i najbliži rod sinjskih domobrana i ustaša, roditelje te braću i sestre koji su još bili djeca. Drugi paradoks odnosi se na gledanje iz fokusa partizanske vojske. U to vrijeme partizani su već bili snažna vojska. Poslije kapitulacije Italije ta se vojska osnažila oružjem i po broju pripadnika. Na ovom prostoru u to ih je vrijeme bilo dovoljno da su se mogli oduprijeti njemačkoj vojsci. Od proljeća 1942. godine partizanski štab bio je smješten u župnom uredu u Rudi.

Partizani su njemačkim vojnicima pružili manji otpor na Hanu, a onda su nestali, povukli se i sa sigurne udaljenosti gledali kako se pale sela i ubijaju stanovnici. Da su htjeli, partizani su u nekoliko sati većinu stanovništva mogli povući u zbjeg, u sigurnost Kamešnice. Dakle, da se zaokruži prvi dio priče, valja reći da su formalni saveznici Nijemaca, ustaše i domobrani, mirno gledali njemačke vojnike kako idu ubijati, dok su partizani, umjesto da zaštite narod, radi osobne sigurnosti Nijemcima prepustili da civilno stanovništvo nesmetano ubijaju.

To su, dakle, bili događaji tijekom rata i samoga zločina. Važno je znati i ono što se događa nakon rata. Ponavlja se praksa uobičajena nakon svih ratova u interpretaciji ratnih događaja. Ovdje kod nas istina o tom stravičnom zločinu u poraću je postala tabu-tema. Zločin je selektivno interpretiran. Komunistička partija preko SUBNOR-a taj je neupitni zločin komemorirala na znatno ozbiljniji način nego što se to radi danas. Da bi skinuli odgovornost za zločin sa sebe i svojega nečinjenja, u interpretaciji su odgovornost prebacili isključivo na domobrane i ustaše, kao saveznike Nijemaca u tom pokolju. Pa su govorili da su pojedini domobrani i ustaše zajedno s Nijemcima išli ubijati ljude, iako su brojnim domobranima i ustašama u zločinu nastradali članovi obitelji. Najeklatantniji primjer takve perfidne komunističke interpretacije je slučaj fra Stanka Milanovića Litre, kojega su partizani likvidirali na kraju Drugog svjetskog rata.

Komunisti su sinjskog franjevca Milanovića Litru optužili kao osobu koja je njemačku vojsku dovela u Otok pokazujući im koga će likvidirati. Osobno se sjećam, dok sam išao u osnovnu školu u Trilju, da smo slušali pjesmu u desetercu koju je sklonio Nikola Sikirica, a koja opisuje da su fra Stanku o pojasu visile bombe dok je govorio Nijemcima koga treba pobiti u njegovu rodnom Otoku. Ili novela Mirka Božića "Tijela i duhovi", gdje on u svojim pričama, kroz fiktivne radnje, aludira na odgovornost nekih franjevaca za taj pokolj. Istina je puno drukčija.

---

image

Imena ubijenih u spomen kapelici

Nikola Vilić /Cropix
---

Konkretno, fra Stanko ne samo da nije odveo njemačku vojsku da ubija u Otoku, nego se u partizanskom izvješću sastavljenom dva dana poslije pokolja u tom selu navodi kako je fra Stanko došao u Otok odmah poslije zločina i vidio da su u tom pokolju stradali svi članovi njegove obitelji. Takve interpretacije ravne su samom zločinu jer se poslije rata krivotvorila povijesna istina. Komunisti su krivotvorili istinu mada su postojali partizanski dokumenti koji su prikazivali stvarni tijek događaja i njegove sudionike. Iako su tek u posljednje vrijeme stvarni događaji počeli izlaziti na svjetlo dana, taj stravičan zločin još uvijek vapi za istinom, mada se raspolagalo i raspolaže se brojnim vrijednim dokumentima o samom događaju.

Radi se o dokumentima iz Vojnoistorijskog muzeja u Beogradu koje je za vrijeme bivše države, na zamolbu i veliko zalaganje prof. Tonćija Miloševića, u to vrijeme ravnatelja Muzeja Cetinske krajine, dao fotokopirati i dostaviti u Sinj general Brajko Jadrijević. Da zaključim, ljudima je svojstveno njegovanje sjećanja. Mi smo danas, za ove naše kratke državnosti, u situaciji slobodnog sjećanja na osnovi vjerodostojnih dokumenata, ali kao da smo se umorili od komemoracije toga događaja.

To kazuje da mi, zapravo, nismo svjesni veličine zločina, da pojedinačno i kolektivno nismo osvijestili kako je u svega četiri-pet dana na najmučniji i najzvjerskiji način likvidirano više od 1500 osoba. Iako je prošlo predugih 80 godina, danas ipak možemo reći kako imamo neki konsenzus oko historiografije toga događaja i da se intenzitet sjećanja ipak podiže na višu razinu. To je posebno važno ne da bi se netko nekome osvećivao, da bismo se dijelili kao u nedavna vremena, nego da bismo se sjećali stradanja tih nevinih ljudi kako se tako strašan zločin ne bi više nikada ponovio na ovim prostorima – zaključio je prof. don Josip Dukić.

Jakov Đonlić iz Voštana, rođen 20. rujna 1932. godine, njemački je umirovljenik i danas je još uvijek fizički i mentalno vitalan. On je među nekoliko preostalih preživjelih svjedoka stravičnog stradanja prije 80 godina.

---

image

‘U ovih 80 godina svakog sam se dana prisjećao tog događaja. Svake noći to mi je dolazilo u glavu, pred oči‘

Nikola Vilić /Cropix
---

Evo njegove priče:

– Imao sam oca, majku, dva brata i sestru. Toga 29. ožujka 1944. probudio sam se i izišao iz kuće. Vidio sam njemačke vojnike kako iz četiri ulišta pčela mojega oca vade okvire i jedu med. Došao sam među njih i gledao, sam samcat, nikoga drugoga nije bilo. Njemački vojnici govorili su njemački, ali neki su govorili i našim jezikom. Dosta sam se zadržao među njima dok nisam pošao kući. Kad sam došao u kuću, vidim da je sve zatvoreno, nema nigdje nikoga od mojih. Pošao sam po selu i vidio da su sve mještane Nijemci sakupili usred sela. Tu su bili i članovi moje obitelji.

Švabe su nas na silu natjerali da idemo ovdje na Dolac. Zapovjedili su da ulazimo u kuću, odnosno pojatu. Tko se suprotstavljao, tjeran je batinama. Ljudi su nabijeni u kuću u čijem je stražnjem dijelu bila slama. Puno nas mlađih popelo se na tu slamu jer smo dolje bili nabijeni. Držali su nas tako sve zatvorene. Već je uvelike prošlo podne kad su se otvorila vrata. Na njima se pojavio Švabo zamotane glave, vidjele su mu se samo oči, i otvorio je rafalnu paljbu iz "šarca". Ja sam to sve gledao odozgo, sa slame. Vidio sam kako ispod nas padaju mrtvi, među njima i svi moji. Pucao je i prema nama na slami, ali mene nije pogodio. Kad je prestala pucnjava i nastala grobna tišina, počela se širiti vatra. Zapalila se slama. Ne mogu reći je li vatra izbila od rafala ili ju je netko zapalio. Shvatio sam da moram van kako ne bih izgorio. Sišao sam sa slame i preko mrtvih došao do vrata.

Na slami, tamo u ćoši, bilo je još nekoliko preživjelih. Kad me je vidio kod vrata jedan moj susjed, dvije godine stariji od mene, rekao je da bi i on bježao iz pojate. Ja sam mu rekao da požuri, a onda sam teškom mukom otvorio vrata. Samo ja sam uspio izići. Svi koji su preživjeli strijeljanje ugušili su se u dimu i onda su izgorjeli u zapaljenoj pojati. Kad sam izišao van, vidio sam trojicu njemačkih vojnika koji su stražarili. Vidjeli su me, ali nisu reagirali. Ja sam se zaputio kroz selo. Tamo kod stare Jokanove kuće ugledao me je jedan Švabo. Čim me je vidio, krenuo je za mnom. Ja sam požurio uz Gradinu, pošao za Gornje Voštane, kad sam tamo iznad sela vidio stražare. Izbjegao sam ih, otišao do bunara i pošao iznad jedne velike ograde. Onaj vojnik sve me je vrijeme pratio. Kad me je ugledao na čistini, počeo je pucati prema meni. Ispalio je šest-sedam metaka, ali nije me pogodio jer sam se zaklonio iza zida. Bježeći, susreo sam starog susjeda Joku Babića. Pitao me čiji sam, a ja kažem: "Pobrin." Nastavili smo zajedno i oko tri-četiri sata poslijepodne izišli smo gore na brdo, iznad sela.

Kasnije smo saznali da su najprije došli jedni njemački vojnici koji su opkolili selo i nikome nisu dopuštali da iziđe iz sela. Oni su i sakupili narod u pojatu. Onda su, dolje preko Grubišića, došli drugi, koji su tukli. Joko Babić i ja s brda smo gledali njemačke vojnike kako napuštaju naše selo, čije su kuće i pobijene mještane ostavili u plamenu. Okupili su se, krenuli dolje prema crkvi i zaputili se prema Kamenskom, vodeći sa sobom skupinu mlađih zarobljenika koji su im služili kao nosači, a koje su na Kamenskom pobili – ispričao nam je Jakov Đonlić.

---

image

‘Svi koji su preživjeli strijeljanje ugušili su se u dimu i onda su izgorjeli u zapaljenoj pojati‘

Nikola Vilić /Cropix
---

Upitali smo sugovornika kako je proveo život poslije preživljenog užasa.

– U ovih 80 godina svakog sam se dana prisjećao tog događaja. Svake noći to mi je dolazilo u glavu, pred oči. Na kraju, kad sam stasao u mladića, i ja sam se za svojim sumještanima zaputio na rad u Njemačku. Ako na dan pokolja nisam mogao doći na komemoraciju, onda bih se pomolio za svoje, majku, oca, braću i sestru i sve druge žrtve, otišao bih u crkvu i platio misu. Drago mi je da se baš kod nas u Voštanima već godinama održava glavna komemoracija. Ovo se nikada ne smije zaboraviti – zaključio je Jakov Đonlić. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix, Shutterstock Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix
Nikola Vilić/Cropix, Shutterstock

Posljednjih dana ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca. Jakov Đonlić je među nekoliko preostalih preživjelih svjedoka

Nikola Vilić /Cropix

Imena ubijenih u spomen kapelici

Nikola Vilić /Cropix

Mještani ispred spomen kapelice

Nikola Vilić /Cropix

Mještani i gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin

Nikola Vilić /Cropix

‘Svi koji su preživjeli strijeljanje ugušili su se u dimu i onda su izgorjeli u zapaljenoj pojati‘

Nikola Vilić /Cropix

‘U ovih 80 godina svakog sam se dana prisjećao tog događaja. Svake noći to mi je dolazilo u glavu, pred oči‘

Nikola Vilić /Cropix

Petar Đonlić Sukan i Slavko Đonlić pok. Grge u spomen kapelici.
 

Nikola Vilić /Cropix

Don Josip Dukić: Ovo što se 28. i 29. ožujka 1944. godine dogodilo u potkamešničkim selima najveći je zločin i najveće stradanje civilnog stanovništva ne samo na ovim prostorima, nego i šire

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/bio-je-to-najmasovniji-zlocin-nad-civilima-u-povijesti-cetinske-krajine-jakov-ga-je-prezivio-svaku-noc-ih-vidim-1373746 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8bc2d5564d1ffc442c97afd3aec3d157e7ce5249 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+to+najmasovniji+zlo%C4%8Din+nad+civilima+u+povijesti+Cetinske+krajine%2C+Jakov+ga+je+pre%C5%BEivio%3A+%E2%80%98Svaku+no%C4%87+ih+vidim...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbio-je-to-najmasovniji-zlocin-nad-civilima-u-povijesti-cetinske-krajine-jakov-ga-je-prezivio-svaku-noc-ih-vidim-1373746 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbio-je-to-najmasovniji-zlocin-nad-civilima-u-povijesti-cetinske-krajine-jakov-ga-je-prezivio-svaku-noc-ih-vidim-1373746 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => da se ne zaboravi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zagorada se ne zaboravi

Bio je to najmasovniji zločin nad civilima u povijesti Cetinske krajine, Jakov ga je preživio: ‘Svaku noć ih vidim...‘

Piše Toni Paštar
19. ožujka 2024. - 21:13
Posljednjih dana ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca. Jakov Đonlić je među nekoliko preostalih preživjelih svjedokaNikola Vilić/Cropix, Shutterstock

Posljednjih dana ovog ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela – Otoku, Rudi, Podima, Krivodolu, Ljutu, Rožama i Voštanima – u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca.

Živote su im, na iznimno brutalan način, oduzeli pripadnici zloglasne SS divizije "Prinz Eugen". Bio je to jedan od najtežih i najmasovnijih zločina protiv hrvatskih civila tijekom Drugog svjetskog rata. Iako je, evo, prošlo punih osam desetljeća, dakle vrijeme dulje od prosječnog ljudskog vijeka, ovaj se zločin ne zaboravlja.

Usjekao se u pojedinačnu i kolektivnu memoriju naroda Poljica i Cetinske krajine. Kako i ne bi kad i danas, primjerice, na cijelom triljskom prostoru i šire nema obitelji koja u tom stradanju nije izgubila nekoga od bliskog roda, svojte, kuma, susjeda... Svake godine održavaju se komemoracije za nevine žrtve tog užasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:06