StoryEditorOCM
ZagoraKARNEVAL NA SUDU

Kontroverzni Imoćanin završio na optuženičkoj klupi zbog ‘širenja mržnje protiv SDP-ovca‘: ‘Oni baš ne razumiju satiru‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
4. listopada 2023. - 14:03
Lik bivšeg SDP-ova saborskog zastupnika Stazića bio je Krnje u posljednjim predpandemijskim maškarama u ImotskomGoran Mehkek/Cropix

Na splitskom sudu počelo je suđenje Milivoju Đuki, predsjedniku iKulturnog društva "Bakove svečanosti" iz imotskog kojem se na teret stavlja odgovornost za organiziranje maškara u sklopu kojih su u veljači 2020. spaljene lutke istospolnog para s djetetom od kojih je jedna predstavljala Nenada Stazića, političara i tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika.

Slučaj, koji je podigao veliku buru i danima nije silazio s naslovnica medija, počeo je prijavom Arsena Bauka, SDP-ova saborskog zastupnika, za širenje govora mržnje.

Đuka i dalje ima nepromijenjen stav i njegova obrana se kreće u istom smjeru od početka – ne osjeća se krivim. Za "Slobodnu Dalmaciju" optuženi je rekao kako "vjeruje u zdrav razum koji podržava i razumije slobodu govora kroz humor i satiru":

- Imotske maškare su stare 150 godina i nikada nisu bile motivarane mržnjom, već isključivo aktualnostima koje su se prezentirale kroz humor, zabavu, parodije i ironiju. U prošlosti su na lomači gorili razni krnjevali i to uvijek bilo ono što je te godine intrigiralo javnost pa se nikada se nisu podizale prijave.

image

Milivoj Đuka, predsjednik karnevalske udruge ‘Bakove svečanosti‘

Josipa Rimac Vlajčić

Karneval je uvijek bio izuzet iz toga, jedno su maškare, drugo je stvarni život. Uvjeren sam u oslobađajuću presudu jer sve drugo bi bila kazna i uvreda svim karnevalskim društvima Dalmacije i Hrvatske, jer bi tada svatko mogao tužiti svakoga i za sve, a maškare bi izgubile svaki smisao.

Đukin odvjetnik Mislav Milas objasnio je na čemu će se temeljiti obrana njegova klijenta:

- Obrana smatra kako se optužnica temelji na lažnom navodu o tome kako je spaljena lutka djeteta iako je riječ o lutki političara Stazića, a notorno je kako su prije njega spaljivane lutke svih viđenijih političara, a niti su se bunili oni, niti su se dizale optužnice.

Ako je netko drugačijeg svjetonazora i ne razumije narodne običaje te je ozbiljno shvatio satiričnu poruku, to ne može biti razlog kaznenog progona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:57