StoryEditorOCM
ZagoraGRADAC ZA PRIMJER

Mlada obitelj usred Petrova polja drži farmu magaradi: ‘Po mlijeko nam dolaze sportaši i - onkološki bolesnici!‘

Piše Frano Kiso
20. travnja 2024. - 18:13

Na prekrasan proljetni dan uputili smo se prema Petrovom polju kako bi posjetili obitelj koja u srcu Gradca kod Drniša drži - farmu magaraca.

Marijanovići više od 20 godina održavaju OPG "Marko" koji je trenutno u rukama treće generacije, mladog Martina Marijanović koji je zajedno sa suprugom i malenom kćerkom stvorio pravi mali poljoprivredni raj.

Dočekala nas je svježina rijeke Čikole, novouređeni usjevi krumpira, savršeno održavan vinograd i skupina magaraca koja je bezbrižno mljackala unutar velikog ograđenog prostora. Prava seoska idila iza koje stoji neumoran rad cijele obitelji koja nije odustala od tradicionalnog načina života - od prirode i s prirodom.

image
Frano Kiso/Slobodna Dalmacija

Sve je to posebno impresivno kada uzmemo u obzir činjenicu da je usred Domovinskog rata stradalo cijelo imanje, obiteljska kuća i popratni objekti, no ova hrabra radnička obitelj se vratili i sve su ponovno dignuli na noge.

Priču oko magarećeg mlijeka započeo je otac Jakov još prije skoro deset godina kada je zbog alergijskih reakcija i poteškoća respiratornog sustava svog sina nabavio prvu magaricu, a danas su došli do skoro 20 jedinki. 

image
Frano Kiso/Slobodna Dalmacija

Osim što se preporučuje ljudima s problemima dišnog sustava, jedna od značajnosti magarećeg mlijeka je i pozitivan utjecaj na imunološki sustav. Pošto je bogato nezasićenim masnim kiselinama pomaže u prevenciji krvožilnih, autoimunih i upalnih procesa u organizmu, pa i ne čudi da ovoj obitelji često navrate i sportaši koji na prirodan način podupiru svoju zdravlje i izdržljivost.

Što su nam sve rekli Marijanovići i kako izgleda svakodnevica u Petrovom polju, pogledajte u priloženom videozapisu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:44