StoryEditorOCM
ZagoraSTIGAO ASFALT

Nakon gotovo 50 godina od izgradnje konačno obnovljena opasna cesta u Zagori, obilježila ju je užasna tragedija...

Piše Mate Primorac
7. ožujka 2024. - 15:37

Završena je rekonstrukcija jedne od najopasnijih prometnica u Vrgorskoj krajini, ceste od Vrgorca do Stilja koja je probijena 1968. godine, a asfaltirana 1975. godine.

Više od četiri desetljeća nije bilo nikakvih ozbiljnijih zahvata na njoj, na žalost u tom razdoblju na njoj su se dogodile brojne prometne nesreće, a obilježila ju je i jedna velika tragedija.

U teškoj prometnoj nesreći u studenome 2004. godine u prevrtanju školskog autobusa smrtno je stradala jedna učenica, a devet učenika je bilo ozlijeđeno. Ni ta tragedija nije probudila svijest kod lokalnih, županijskih i državnih čelnika u to vrijeme da ova prometnica prema brdsko-planinskim selima zahtijeva potpunu rekonstrukciju.

Ograničena sredstva, dugotrajni radovi

Županijska uprava za ceste (ŽUC) na čelu s Petrom Škorićem uhvatila se u koštac s ovim problemom. Pošto su im sredstva bila ograničena, građevinski radovi odvijali su se u tri faze i trajali su sedam godina.

- Postojeća županijska cesta ŽC 6201 Vrgorac-Prapatnice-Stilja imala je loše elemente ceste i širinu kolnika oko četiri metra koji je bio u lošem stanju te je bila opasna za sve sudionike u prometu.

Tijekom 2016. godine izvedena je rekonstrukcije prve dionice županijske ceste ŽC 6201 Vrgorac-Prapatnice duljine oko 2,9 kilometara u koju je uloženo ukupno oko devet milijuna kuna.

Cesta ima ishođenu uporabnu dozvolu. Širina asfaltnog kolnika nove ceste je pet metara, a širina bankina i bermi je jedan metar. Rekonstruirana prometnica ima novu geometriju ceste, novu odvodnju ceste, prometnu signalizaciju i opremu - kaže nam Petar Škorić.

Još 2017. godine je ishođena građevinska dozvola za rekonstrukciju II. dionice ŽC 6201 od Prapatnica do Stilja duljine oko 3,9 kilometara, a krajem te godine riješeni su imovinsko-pravni odnosi u što je uloženo oko milijun kuna.

Tijekom 2019. godine pripremljena je dokumentacija za izvođenje radova rekonstrukcije poddionice kroz Prapatnice duljine 2,2 kilometra, radovi su počeli 2020. godine, a završeni 2021. Ulaganje u ovu dionicu je bilo oko šest milijuna kuna.

U Prapatnicama je izveden i pješački nogostup i nekoliko armirano-betonskih zidova. Preostali dio od Prapatnica do Stilja duljine oko 1,7 kilometaar rekonstruirao je tijekom 2023. godine, a vrijednost radova iznosi 782.680,59 eura. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole za cijelu dionicu.

Ishođena građevinska dozvola

- Pored obnove cijele dionice u 2019. godini na istoj prometnici ishođena je građevinska dozvola za rekonstrukciju križanja s gradskom ulicom Pčelinjak III uključujući pješački nogostup s obje strane.

Radove je većim dijelom financirao ŽUC, koji je uložio oko dva milijuna, dok je manji dio uložio Grad Vrgorac, oko 0,6 milijuna kuna u nogostup, javnu rasvjetu i vodovod. Radovi su završeni u travnju 2020. godine, potom je ishođena i uporabna dozvola. Iz svega navedenog slijedi da je ŽUC od 2016. godine u ŽC 6201 uložio oko 3,2 milijuna eura ili nešto malo više od 24 milijuna kuna - istaknuo je prvi čovjek ŽUC-a.

Stanovnici brdsko-planinskih sela Prapatnica, Stilja, Kašča, Mijaca i Poljica pozdravili su završetak ovog projekta, no dobar dio njih smatra kako se to trebalo napraviti prije nekoliko desetljeća.

Brojne kuće zatvorenih vrata

- Što se tiče ceste to je dobar potez, nitko se iskreno tome nije nadao da će se to početi raditi i završiti. Sad smo za sedam minuta u Vrgorcu, sve nam je nadohvat ruke, pored toga može brzo doći liječnička služba - kaže Joze Tolj Pajo iz Stilja.

image

Joze Tolj Pajo i njegova mnogobrojna obitelj: Nadam se da će ova cesta potaknuti ljude na ulaganja u seoski turizam

Mate Primorac

- Lipo je živjeti u Stiljima, imate svu potrebnu infrastrukturu, živiš na selu, držiš svoje svinje, kokoši… i imaš mir. No, nema ljudi, brojne kuće su se zatvorile, negdje je ostalo jedno ili dvoje ljudi, uglavnom stariji.

Nakon 90 godina zatvorila nam se područna škola, prije toga trgovina, e da je ova cesta napravljena prije 30 godina, možda se toliko ognjišta ne bi ugasilo. Nema više mladosti, ja sam jedini u selu koji ima brojnu obitelj, odnosno petero djece. Svaki dan se prije bućalo u selu i igralo na karte, danas je to rijetkost, jednostavno nema tko.

image

Joze Tolj Pajo pred svojom kućom

Mate Primorac

Nadam se da će ova prometnica potaknuti ljude na ulaganje u seoski turizam i obnovu kuća, pa i na povratak u ovaj naš kraj i zasnivanje velikih obitelji. Jer šta će nam sve ovo, ako nema djece - naglasio je Joze Tolj Pajo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:10