StoryEditorOCM
ZagoraRIJEŠITE PROBLEM

Saborski zastupnik: ‘Bazeni lužine kod Obrovca mogu izazvati ekološku katastrofu, nedavni potres stvorio je pukotine...‘

Piše Zadarski.hr
28. veljače 2024. - 17:01

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot i županijski vijećnik Mosta Ivan Matić upozorili su na konferenciji za novinare na ekološku katastrofu u Zatonu Obrovačkom, na području bazena lužine, što predstavlja jednu od najozbiljnijih ekoloških prijetnji ne samo u Hrvatskoj već i u Europi.

Upozorili su da su vladajući godinama ignorirali ovaj problem i da je sada krajnji trenutak da se poduzmu konkretne mjere.

image

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot

Damjan Tadić/Cropix

Troskot i Matić su naglasili da je problem lužnatih bazena i crvenog mulja, posebno nakon nedavnog potresa koji je vrlo vjerojatno stvorio pukotine kroz koje se otpad može uliti u rijeku Zrmanju, izuzetno ozbiljan i zahtijeva hitnu akciju jer ugrožava zdravlje ljudi, okoliš i lokalnu zajednicu.

- Obzirom na potencijalne posljedice, mogući egzodus stanovništva, utjecaj na zdravlje ljudi, nužno je zajedničko sudjelovanje svih razina vlasti, stručnjaka i međunarodne zajednice kako bi se problem riješio.

Važna je i transparentnost i odgovornost u rješavanju ovog problema, uključujući prozivanje i sankcioniranje svih koji su doprinijeli trenutnom stanju kroz nemar ili korupciju. Ovaj problem mora biti prioritet na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a iskoristit treba i sredstava iz EU fondova za njegovo rješavanje, istaknuli su Troskot i Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:05