StoryEditorOCM
ZagoraNAPOKON!

Za imotsku aglomeraciju 17 milijuna eura: ‘Zadnji put nam je kanalizaciju radio car Franjo Josip, onda znate kakva je‘

Piše Braco Ćosić
12. travnja 2024. - 21:50

U prostorijama Gradske vijećnice u Imotskom u petak je potpisan jedan vrlo važan ugovor za sve stanovnike grada Imotskog.

Riječ je o projektu "Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe aglomeracije Imotski". Ugovor su potpisali u ime investitora Vodovoda Imotske krajine direktorica Mirela Jukić, te Nedjeljko Šobačić u ime izvođača građevinske tvrtke AMM Vinkovci i Vodoprivreda Vinkovci d.d.

image

S potpisivanja ugovora u Gradskoj vijećnici

Braco Ćosić

Vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 13.319.796,79 eura, odnosno 16.649.745,99 eura s PDV-om. Ugovorom predviđeno trajanje izvođenja svih radova je 25 mjeseci.

Ogroman posao

U okviru ovoga ugovora izgradit će se 13.680 metara gravitacijskih kolektora, 835 novih gravitacijskih kućnih priključaka kanalizacije, 70 novih tlačnih kućnih priključaka kanalizacije, 3 preljevne građevine, 1 pjeskolov-mastolov, 1 kišni retencijski bazen.

Također, rekonstruirat će se 4560 metara mješovitih gravitacijskih kanala, 100 kućnih priključaka kanalizacija, 10.467 metara postojećih vodoopskrbnih cjevovoda u koridoru planirane kanalizacije te 728 vodoopskrbnih kućnih priključaka.

image

Mirela Jukić i Nedjeljko Šobačić s primjercima ugovora

Braco Ćosić

Kada se ima u vidu da pojedini dijelovi samoga grada Imotskog imaju kanalizacijsku mrežu koju je gradila još Austro-Ugarska monarhija, onda se može i pretpostaviti kakve su sve probleme imali Imoćani.

- Izražavam silno zadovoljstvo zbog novih radova jer je riječ o iznimnom projektu čijom realizacijom će se značajno unaprijediti kvaliteta života u Imotskom i cijeloj Imotskoj krajini,  mi ćemo odgovornije gospodariti resursima, a u konačnici privući će se nova ulaganja te ćemo tako ojačati i turističke kapacitete i generalno razvoj kraja - izjavila je direktorica Vodovoda Imotske krajine Mirela Jukić.

image

Radovi će trajati 25 mjeseci

Braco Ćosić

Na potpisivanju ugovora bio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je istaknuo vrijednost projekta Aglomeracije na području Imotske krajine, vrijedan ukupno 61 milijun eura, od čega je 35 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava.

Projekt ide prema svome kraju i sve je ugovoreno, radovi na UPOV-u idu prema svom tijeku. Smanjit će se gubici vode, a značajno će se povećati priključenost na mrežu.

Radovi na LOT-u 1

Inače, na razini Splitsko-dalmatinske županije aktivno je 6 aglomeracija te je ukupno investirano preko 700 milijuna eura iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" te još 100 milijuna eura od Vlade RH putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ta sredstva su utrošena za zdraviji i bolji život naših građana, istaknuo je Zoran Đuroković.

Najava je investitora i izvođača radova da će radovi na takozvanom LOT-u 1, a to je ulazak aglomeracije u samo srce grada Imotskog biti dovršeni do kraja 2026. godine.

Svakako, s obzirom koliko dobro donosi izmjena podzemne infrastrukture kako one kanalizacijske i, tako i one vodoopskrbne za oko 13 tisuća stanovnika Imotskog i njegovih prigradskih naselja, kako će isti izdržati sve izazove tijekom cijelog vremena izvođenja radova, a pogotovu u turističkim sezonama koje očekuju Imoćane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:38