StoryEditorOCM

Vlašić: ‘Tražimo pomoć jer će mnogi ugostitelji propasti!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
30. rujna 2020. - 13:29
U organizaciji Udruge ugostitelja Dubrovnik, održana je akcija '3 do 12', u kojoj je obustavljeno posluživanje gostiju od 11.57 do 12.57. Press konferencija održana je u restoranu Zuzori u povijesnoj jezgri, a predsjednik Udruge Ante Vlašić istaknuo je da im se, od ukupno 370 ugostiteljskih objekata na području Grada, priključilo njih 100.
U društvu nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata iz Dubrovnika, ponovio je da su se našli u teškoj situaciji, posebno zbog činjenice da smo avio-destinacija, a gosti inače pretežno dolaze iz zemalja iz kojih nisu smjeli putovati ove godine.
Stoga su dali zahtjeve Vladi koji su istaknuti i na plakatima u njihovim ugostiteljskim objektima, te ne posluživati goste u tih 60 minuta. Traže trajno smanjivanje PDV-a na 10 posto na sve ugostiteljske usluge, kao što je u svim mediteranskim zemljama, te da im se omogući podizanje kredita koji su im sada nedostupni.
- Zatražili smo od Vlade da daje jamstva za uzimanje kredita našim kolegama ugostiteljima, a nadamo se, i drugim djelatnostima koje su pogođene. Banke nas, naime, smatraju velikim rizikom, a to je jedini način da sačuvamo radna mjesta i naše firme i obrte. Neophodna nam je pomoć, ali mi ne tražimo novac od Vlade, već samo da nam se manje uzima, te pristup pozajmicama koje bismo vratili. Ne tražimo novce od poreznih obveznika - istaknuo je Vlašić, te dodao da im je poslovanje palo na 20 posto u odnosu na lanjsku godinu. Dubrovnik je, kululativno, s 1. listopadom na 32 posto prihoda u odnosu na lani, ali to, naglasio je Ante Vlašić, treba uzeti s rezervom jer su tu i hotelski prihodi koji su veći.
 
04. svibanj 2024 13:47