StoryEditorOCM
ForumTRAGEDIJA U SITNOM

Stručnjaci o uzrocima eksplozije u kojoj su stradala dvojica mladića: štednjak palili s malo benzina?

Piše Marko Didić/SD
23. travnja 2017. - 19:49
radonjska_pozar9-020417

Policijski službenici dovršili su očevid eksplozije koja se dogodila 18. travnja u kući u mjestu Sitno, na području općine Primorski Dolac. Utvrđena je sumnja da su se zbog otvorenog plamena zapalile benzinske pare, a potom je eksplodirala PVC posuda s gorivom i nastao je požar", službeno je priopćenje PU splitsko-dalmatinske.

Iz splitske policije nisu nam htjeli komentirati je li točna informacija da su 14-godišnjak i 16-godišnjak pokušali upaliti vatru u štednjaku te da su, kad im to nije pošlo za rukom, drva polili malom količinom benzina iz kante i onda ih zapalili.

Stalni sudski vještak za elektrotehniku, jaku struju, eksplozivne naprave, uzroke požara i eksplozije Stanislav Peruško rekao nam je da se eksplozije događaju zbog eksplozivne koncentracije benzinskih para u prostoriji.

Pare u zraku

– U ovom slučaju koncentracija benzinskih para u prostoriji je bila od 1,8 do 6 posto. To se izračunava u omjeru po litri zraka u prostoru. Da je koncentracija bila manja, eventualno je moglo doći do požara, ali ne i do eksplozije. U ovakvim slučajevima, kad se dogodi eksplozija, obično se radi o tome da je kanta prethodno bila zalivena benzinom s vanjske strane kod točenja goriva ili prenošenja, ili čep na kanti nije bio dobro zatvoren pa su benzinske pare odlazile u zrak.

Također postoji mogućnost, prema iskustvu iz prakse, da osobe zaliju drva benzinom da se vatra lakše upali. Dakle, do eksplozije je došlo zbog eksplozivne koncentracije benzinskih para u prostoriji, jer kanta s benzinom, osobito ako je bila puna, ne može eksplodirati, nego, nakon što se kanta rastopi od požara, razliveni benzin još više pospješi požar.

Da je kanta s vanjske strane bila suha, a čep ispravno i do kraja zatvoren, bez obzira na vatru u štednjaku, do eksplozije ne bi došlo. Ako je kanta s vanjske strane bila zalivena benzinom, ili je čep bio otvoren, ili je zbog zalijevanja drva na njima i eventualno na podu bilo benzina, mogla se stvoriti kritična koncentracija benzinskih para koja je u doticaju s otvorenim plamenom dovela do jake eksplozije, a kasnije i do velikog požara.
Ako je postojao bilo koji od ovih negativnih uvjeta koje sam nabrojio, nebitno je koliko je vremena takva kanta bila u toj prostoriji jer benzinske pare vrlo brzo ispune zatvoreni prostor – istaknuo je Peruško.

27. travanj 2024 00:15