StoryEditorOCM
ForumAMERIČKI TRKAČKI ŠAMPION U ZADRU

Prvi posjet Hrvatskoj i lov na pobjedu!

Piše Wings for life
6. svibnja 2018. - 14:14
9FF696A0-06FE-4A8B-87F3-73FF3CC6AE54

 

Nakon prošlogodišnje pobjede na američkoj Wings for Life World Run utrci u Santa Clariti, Dan Berteletti odlučio je sebe i suprugu Juliju nagraditi putovanjem u Hrvatsku, a u Zadru će 6. svibnja definitivno biti u uskom krugu kandidata za osvajanje prvog mjesta...

Na hrvatskoj Wings for Life World Run utrci nikad se još nije dogodilo da inozemni trkač ostane posljednji na stazi i upiše pobjedu. Trijumfirali su dosad Goran Murić, Matija Grabrovečki, Dejan Patrčević i prošle godine Robert Radojković, no na petom izdanju zadarskog trkačkog spektakla domaće uzdanice imat će opasnu konkurenciju iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Riječ je o Danu Bertelettiju, 35-godišnjaku rodom iz Massachusettsa koji je prošle godine s pretrčanih impresivnih 69 kilometara pobijedio u Santa Clariti i tako potvrdio da se radi o vrhunskom ultramaratoncu spremnom na najviše domete.

"Fokus na treningu bio je na održavanju uravnoteženog tempa od starta do cilja. Imao sam fantastičnu utrku. Kada sam na 61. kilometru slomio i posljednjeg rivala, znao sam da grabim prema pobjedi. Bio sam oduševljen što se san o trijumfu na Wings for Life World Run utrci ostvario," priznaje Berteletti koji se u životu bavio nogometom, košarkom, snowboardom i trialonom, a danas je istinski zaljubljenik u trčanje:

"Ono na što sam najviše ponosan je pozitivan pogled na svijet koji mi je trčanje dalo. Zahvaljujući trčanju sam upoznao većinu svojih prijatelja, pa čak i suprugu. Čini me zdravim i sretnim, pomaže mi istraživati prirodu, a njime također izbjegavam vožnju automobila, jer trčim na posao i s njega. 

Dan je nakon uspjeha u Santa Clariti odlučio sebe i suprugu Juliju nagraditi putovanjem u Hrvatsku i nastupom u Zadru, što će mu biti prvi posjet našoj maloj zemlji.

"Uzbuđeni smo što ćemo moći doživjeti bogatu hrvatsku kulturu, vidjeti povijesne znamenitosti, kao i krasnu jadransku obalu, kušati sjajnu hranu i upoznati druželjubive domaćine. Imamo plan nakon utrke kroz tjedan dana obići zemlju," najavio je strastveni trkač koji je po struci inženjer i radi za američki Odjel za energiju, a u slobodno vrijeme organizira grupu za brdsko trčanje u Coloradu gdje trenutno živi.

Da se Berteletti ozbiljno priprema za nastup u Zadru dokaz je i to što je kontaktirao prošlogodišnjeg pobjednika Roberta Radojkovića i konzultirao se o izazovima koji ga čekaju na stazi. Je li ugrožen rekord od 65,53 pretrčanih kilometara?

"Robert je visoko postavio letvicu! No, ja sam zdrav i dobro pripremljen i jedva čekam utrku. Volim monotoniju cestovnih staza i mislim da mi zadarska odgovara. U utrkama izdržljivosti najvažnije je držati ritam te redovito piti i jesti zbog održavanja razine energije. Zabrinut sam jedino zbog starta u 13 sati, jer bojim se da će biti prevuće kako bih održao tempo kojim želim trčati, no uvjeti su isti za sve trkače koji će zajedno patiti i to je ono što utrkivanje čini uzbudljivim," zaključuje Dan čiji je dolazak veliki dobitak za hrvatsku Wings for Life World Run utrku koja bi 6. svibnja mogla biti još neizvjesnija nego prošlih godina...

26. travanj 2024 10:06